PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Trip Tip: Jazero Como

» Návrat

Uverejnenil: 20.5.2022 13:29
Autor: Martin Madara, nick: Martin4 
Zdroj: iksurfmag
Počet zobrazení: 1477

Ocitnite sa v nedotknutej prírode, očarení vzácnou krásou malých miest, inšpirovaní kultúrou a tradíciami tejto krajiny a zažite emócie outdoorových aktivít. Jazero Como nebolo len romantickým výletným cieľom pre básnikov ako Stendhal, Mark Twain a Flaubert, ale aj rodiskom a domovom mnohých celebrít (Madonna, George Clooney, Gianni Versace, Ronaldinho a Sylvester Stallone).

Jazero Como, známe aj ako Lario, je tretie najväčšie z talianskych jazier (po Gardskom jazere a jazere Maggiore) a s maximálnou hĺbkou približne 410 metrov je aj jedným z najhlbších jazier v Európe. Jeho charakteristický tvar, pripomínajúci obrátené Y, je výsledkom topenia ľadovcov.
Jazero Como, ktoré sa nachádza na úpätí Álp, poskytuje jednu z najmalebnejších scenérií na svete. Modrá voda a zelená okolitých kopcov a Álp na severe poskytujú nádherné výhľady a krajinu. Ak sa chystáte navštíviť talianske jazerá, budete prekvapení, keď sa dozviete o mnohých veciach, ktoré môžete robiť pri jazere Como.

Milovníci turistiky tu nájdu množstvo prírodných chodníkov. Jazero Como je obklopené množstvom kopcov a hôr, ktoré ponúkajú množstvo miest na turistiku a trekking s rôznymi úrovňami obtiažnosti. Počas prechádzky môžete naraziť na niekoľko útulní alebo hostincov, kde môžete ochutnať nejaké tradičné jedlo.

Jazero Como je tiež ideálne pre všetkých, ktorí radi bicyklujú na cestách a spoznávajú pobrežie na bicykli. V severnej časti jazera vedie aj cyklistická cesta popri rieke Adda a do Švajčiarska a Silvaplany sa dostanete po cyklistických trasách popri Chiavenne.

Jazero Como je úžasné aj na vodné športy (plachtenie, kitesurfing a windsurfing) vďaka pravidelným termickým vetrom, ktoré na tomto jazere fúkajú!

Cez prázdniny môžete ísť z Coma do Milána aj vlakom a navštíviť hlavné mesto regiónu, hlavné mesto módy, vidieť Lombardiu z inej strany. Nájdete tu najmodernejšie bary a reštaurácie v Taliansku, vo svete módy, umenia, divadiel, nočných podujatí všetkého druhu.
Keď ste pri jazere Como, vždy nájdete niečo, čo robiť!

Vietor a počasie

Počasie v jazere Como je veľmi podobné stredomorskému podnebiu, ale vďaka svojej vysokohorskej polohe a polohe na jazere má akosi svoju mikroklímu. Vďaka tomuto neobvyklému systému počasia uvidíte množstvo stromov vrátane paliem, ktoré by ste v horských oblastiach nečakali. V zime jazero pomáha udržiavať vyššiu teplotu v okolitom regióne. Priemerné denné teploty sa pohybujú od cca 4°C v januári do 25°C v júli a auguste. Teplota vody môže počas júla a augusta dosiahnuť v priemere 24 °C.

Jazero Como je ideálne pre kiting a windsurfing kvôli stálym termálnym vetrom, ktoré poskytujú skvelé podmienky od apríla do októbra. Jazero Como zažíva štyri hlavné vetry!
  1. Breva: fúka z juhu. Je to hlavný vietor na jazere Como, termálny vietor, ktorý sa vyvíja, keď sú slnečné dni a keď nefúka žiadny opačný severný tlakový vietor. Tento termický vietor je silnejší na úrovni Dervio a Cremia, kde sa jazero zužuje (kvôli Venturiho efektu). Toto je prevládajúci veterný režim od apríla do septembra a úsek je približne 15-18 uzlov. A je to ideálny vietor pre kitesurfing a windsurfing.
  2. Tivano: fúka po celý rok od 6-10h zo severovýchodu; toto je nočný termálny vietor oproti Breve. Pre pokročilých kiterov môže byť tento vietor dobrý na ranné tréningy, sila je asi 15-18 uzlov.
  3. Ventone: fúka zo severu, často po búrke v horách s nárazmi do 25-30 uzlov. Neodporúča sa pre začínajúcich kitesurferov.
  4. Menaggino: fúka z juhu so silnými nárazmi, najmä po búrkach v lete. Tento vietor sa tiež neodporúča začiatočníkom
Neodporúčali by sme, aby ste svoj výlet zakladali na Windguru alebo Windfinderi, pretože pre jazero Como nefungujú veľmi presne, ani nepredpovedajú termálne vetry vo všeobecnosti. Dôvodom je, že svoje predpovede modelujú na tlakových systémoch väčšieho rozsahu a nezohľadňujú menšie tepelné režimy ani vplyv miestnej topografie na zrýchľovanie vetra. Sila sa nedá predvídať, ale ak sú slnečné dni, bude fúkať termálny vietor od 12:00 do západu slnka s rýchlosťou asi 15-18 uzlov.

Školy kitesurfingu na jazere Como začínajú lekciu priamo na vode a pripravujú drakov v strede jazera. Termický vietor (Breva) je ideálny pre začiatočníkov, zvyčajne je najlepší v Dervio a Cremia, kde sa jazero zužuje a vďaka Venturiho efektu tam vietor zosilnie.

Výučba z lode je dobrý spôsob starostlivosti o študentov: študenti si môžu na lodi precvičiť ťahanie tela, štarty vo vode, jazdu na koni a triky, ktoré nasleduje inštruktor. Mnoho škôl; vrátane Sports Paradise, uskutočňujte iba súkromné ​​hodiny s pomocou vysielačky, aby ste poskytli najlepšiu úroveň kvality lekcie. Týmto spôsobom, aj keď sa študenti unášajú po vetre, nie je problém, pretože loď sleduje každú osobu a na konci lekcie je každý vyzdvihnutý na loď a privezený späť do prístavu alebo na pláž. Keď sú všetci späť, môžete si pripraviť drakov na ďalšie stretnutie a užiť si večer v Kite Bare so všetkými ostatnými kitermi!

Kitesurferi, ktorí sú už schopní jazdiť proti vetru, si môžu vybrať, či začnú z pevniny alebo na lodi, a využijú službu „kyvadlovej“ dopravy, pri ktorej vyvezú každého na vodu a vyzdvihnú všetkých jazdcov na konci ich session. Sports Paradise poskytuje vrecko na telefón a ľudia môžu zavolať inštruktora na lodi. Použitie kyvadlovej dopravy s loďou je bezpečný spôsob kitingu na jazere.

Okolo jazera

Cestovanie verejnou dopravou a verejnou lodnou dopravou je pri jazere Como jednoduché. Každé malé mesto a dedina má malý prístav. Vlakové stanice sú tiež takmer vo všetkých dedinách a dobré spojenie je aj do Milána.
 

Jedlo a pitie

Zatiaľ čo pri jazere prevláda lariánska kuchyňa, nechýbajú rustikálne horské príchute ani slasti na svahoch. Hory a kopce sú správcami tejto skutočnej tradície. Všade okolo jazera a na kopcoch a horách okolo jazera Como nájdete množstvo malých „trattorií“ a reštaurácií  .

Nočný život

Nočný život je bohatý na podujatia najmä od apríla do septembra; väčšie mestá ako Lecco a Como ponúkajú počas leta aj koncerty a festivaly pod holým nebom a mnoho krčiem a diskoték. Nikdy sa nebudete nudiť!

Žiadny vietor?

Ako vyplýva z vyššie uvedeného popisu, pri jazere Como sa nikdy nebudete nudiť, ak si užijete pobyt vonku! V meste Colico sa nachádza aj wakeboardový park, ak si chcete zacvičiť vodný šport bez vetra! Paragliding je tiež veľmi populárny a na severe jazera sú školy, kde môžete vidieť nádhernú krajinu jazera.


Okrem toho sa môžete rozhodnúť aj pre prehliadku Milána a nie je potrebné vysvetľovať, koľko vecí sa v tomto meste dá robiť!

Ubytovanie

Nachádzame sa v Dervio, kde sú niektoré pekné a lacné a rezidencia s výhľadom na jazero. V mnohých dedinách. Kempovanie okolo jazera je tiež obľúbené u mnohých návštevníkov.





 

Martin Madara




Galéria k článku


Počet: 9  










Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie


K správe neboli pridané zatiaľ žiadne diskusné príspevky.

Facebook diskusia