PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Ako na rýchlostný wingfoiling

» Návrat

Uverejnenil: 4.9.2024 13:12
Autor: Martin Madara, nick: Martin4 
Zdroj: Surf-Magazine
Počet zobrazení: 423

Ak chcete zlepšiť svoju maximálnu rýchlosť pri wingfoilingu, je veľa vecí, ktoré môžete urobiť – najmä pokiaľ ide o techniku ​​jazdy a nastavenie materiálu. Povieme vám, aké sú tu.

40 km/h – na windsurfingu alebo kiteboarde, to je rýchlosť, ktorú ľahko zlomí takmer každý hobby športovec. Na foile je to iný príbeh, väčšina krídel lieta nad vodou rýchlosťou 30 až 35 kilometrov za hodinu. Od čoho však závisí maximálna rýchlosť? A ako môžete z vlastného zariadenia vyžmýkať trochu viac rýchlosti? Tu sú najdôležitejšie tipy!
 

Bez ohľadu na to, akú kombináciu krídla, dosky a foilu použijete, rýchlosť sa dá veľmi jednoducho vylepšiť. Hlavným cieľom je tu zlepšiť ovládanie, čo sa často prejavuje vyššou maximálnou rýchlosťou. Dôležité sú aj niektoré bezpečnostné aspekty, aby ste mohli bez zaváhania akcelerovať. Tu sú najdôležitejšie fakty:

Široký postoj

O niečo širšia šírka postoja umožňuje lepšiu stabilizáciu priečnej osi dosky, najmä v silných poveternostných podmienkach. To môže zabrániť alebo oddialiť nekontrolované stúpanie dosky proti vetru.
 

 

Jazda bez leashu

Ak lietate nad vodou „len pre zábavu“, mali by ste z bezpečnostných dôvodov použiť leash na dosku. Akonáhle sa však chcete pustiť do rýchlosti alebo sa dokonca zúčastniť pretekov, je vhodné nepoužívať leash vôbec. Dôvod: ak sa zastavíte v plnej rýchlosti, zvyčajne spadnete pred dosku. Ak máte leash, doska sa rýchlo stane nebezpečným bumerangom a je hodená za jazdca. Bezpečnejšie je tiež nastaviť popruhy na nohy o niečo väčšie, aby ste sa pri páde mohli z popruhov rýchlo vysunúť a nezranili sa.


 

Vysoký plniaci tlak

Jazdné vlastnosti Wingu sa dajú citeľne zmeniť tlakom hustenia . Zatiaľ čo odporúčaný tlak nahustenia pre slabý vietor môže byť pri väčšine modelov často nižší o 1-1,5 psi, tlak nahustenia by mal byť maximálny, pokiaľ ide o ovládanie a rýchlosť. Prečo? Čím pevnejšie je krídlo, tým stabilnejší bude tlakový bod. A stabilita tlakového bodu sa odráža v ovládaní a teda v konečnom dôsledku vo vyššej rýchlosti.

 

 

Technika ​​jazdy

Ak ste niekedy sledovali profesionálov na svetovom pohári GWA Wingfoil, možno ste si všimli, že veľa jazdcov si počas pretekov osvojuje nízku polohu tela. V kombinácii s vyššie spomenutým širokým postojom to vedie k oveľa stabilnejšej letovej polohe, najmä v nárazových podmienkach silného vetra.
 

Veľkosť foilových krídel - čím menšie, tým rýchlejšie

Najväčší vplyv na výslednú rýchlosť má nepochybne foil. Čím tenší je profil krídel, tým nižší je odpor vo vode a tým je foil rýchlejší (ale aj citlivejšia na jazdu). Najdôležitejším faktorom je však veľkosť krídel: čím menšie krídelká, tým rýchlejšia foil. Vždy však treba myslieť na to, že prechod na menší foil znamená aj to, že sa budete musieť zmieriť s neskorším vzletom pri slabom vetre. Nakoľko sú však moderné foile väčšinou modulárneho dizajnu, dokúpenie predného a prípadne zadného krídla môže výrazne predĺžiť rozsah použitia a rýchlosť.
 

Dlhý sťažeň na foile

Foilové sťažne by mali byť čo najpevnejšie. Pri široko používaných hliníkových sťažnoch sa tento cieľ dá dosiahnuť zvyčajne len s mierne hrubším materiálom, zatiaľ čo karbónové sťažne môžu byť kvôli materiálu profilované o niečo tenšie. Z tohto dôvodu majú mnohé karbónové sťažne aj nižší odpor vo vode, čo sa prejavuje vyššou maximálnou rýchlosťou. Za rozdiel niekoľkých kilometrov za hodinu si však priplatíte mastnú cenu – upgrade na karbónový stožiar je teda skôr tipom pre ambicióznych jazdcov, ktorí chcú okúsiť chuť konkurencie na pretekoch. Dlhý sťažeň má oveľa väčší zmysel aj pre hobby pretekárov. Môžete letieť o niečo vyššie, čo tiež zabraňuje zachyteniu okraja dosky vo vode pri jibovaní. Pri dlhšom sťažni vám aj menej hrozí, že sa foil v koryte vlny dostane nad hladinu a tým pádom stratí vztlak. Foil sťažne 85 až 95 centimetrov sú ideálne pre športový freeriding a preteky. Dodatočné ovládanie často vedie k vyššej maximálnej rýchlosti.
 

 

Meranie rýchlosti pomocou smart hodiniek

Ak si radi porovnávate rýchlosť s ostatnými jazdcami, tak potom sú ideálnym nástrojom smart hodinky s aplikáciami Sports Tracker alebo WindsportTracker. Tieto aplikácie sú zadarmo, môžete si ich nainšťalovať aj v telefóne, len použite pri jazde vodotesné púzdro. 

Martin Madara




Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie


K správe neboli pridané zatiaľ žiadne diskusné príspevky.

Facebook diskusia