PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Jazda v putkach

» Návrat na prehľad tém

» Sato   
Sato
01.10.2010 9:40:45
Jazda v putkach

Mam taku jednu otazku. Zacinam poskulovat po putkach, tj. 4 stupen stupnice . Ked uz som zaveseny v trapeze, dostavam sa do sklzu a prednu hnatu pcham do predneho putka, tak zacinam vyostrovat, pretoze som s plachtou prilis vzadu. Tym padom musim tahat nohu von a idem cely blizsie ku staznu. Plachtu mam osadenu uplne vzadu - ako pri silnom vetre. A putka tak normalne, vpredu. Co robim zle?

» Pridaj príspevok k téme

Sato Sato   11.10.2010 o 16:33

RE: Jazda v putkach

Tak dik za poznamky. Celkom slusna diskusia :-) Akurat neviem, ci to tento rok stihnem na SK odskusat. Uz je dost kosa.

mafo mafo   11.10.2010 o 15:38

skorej predna noha prva zadna moze byt polozena pred zadnymi putkami,skorej nastavit spravnu polohu putiek na doske.Ako aj velkost na nohu,na vela dosiek pri vode som vydel povolene,tociace,neutiahnute putka co je tiez chyba.Ale suhlasim s Wsurfer casovanie ci spravny moment hraje velku prioritu

jaskop jaskop   11.10.2010 o 12:52

robiak, ak sa niekto len uci jazdit v putkach, neplet ho zadnou nohou, nauci sa hluposti.
Sato: zabudni na zadnu nohu, skazis si techniku.

robiak robiak   11.10.2010 o 12:33

no vsak preto si treba zasunut najprv zadnu nohu ,aby si snou ukociroval pripadny katapult,zadna noha v putku je vlastne hak proti katapultu.

Wsurfer Wsurfer   11.10.2010 o 11:27

no pri pútkach je dôležité časovanie. Keď ideš do nich príliš skoro, t.j. ešte nie v sklze, tak je plavák nestabilný a má tendenciu vyostrovať proti vetru. Keď si v sklze tak sa plavák stabilizuje a nemá tedenciu až tak meniť smer. Nevýhodou začiatočníka v snahe dostať sa do pútok je ale v tom momente to že rýchlosť už je veľká a z obavy z katapultu to doslova zväzuje nohy.

Lego Lego   11.10.2010 o 08:06

Igji to naozaj vystihol s tym ''behanim po plavaku'' ked uz som v sklze:) myslim ze s tymi putkami je to ako ked sa uz vies bicyklovat, ze len vysadnes a ides.. ale pre mna to su este dlhe hodiny skusania, overovania si tychto rad, za priaznivych poveternostnych podmienok. snad buducu sezonu to uz dam:)) diky za rady! inak aj ten moj plavak, ziadna sranda, mistral screamer, 103L, mam 77kg +plachta a neopren. je rychly ale hrooozne vratky. je este z tych uzsich.

Wsurfer Wsurfer   10.10.2010 o 15:08

a ešte jedna vec, niekto tu spomínal že sa treba postaviť na špičky resp. tlačiť špičkami. No to je trochu zavádzajúce. Určite netreba tlačiť pätami, to je pravda ale dôležitejšie je vyvinúť MFP (mast foot pressure) - tlak na pätku sťažňa a to sa docieli práve tým že sa zavesíš riadne do trapézu a pritiahneš plachtu.

Wsurfer Wsurfer   10.10.2010 o 15:02

Lego: Fony sa už vyjadril k plachtovej ruke. Pre spresnenie to je tá ktorou priťahuješ plachtu, druhá sa označuje ako sťažňová, tá je bližšie k sťažňu. Držať plachtu kolmejšie na vietor sa myslí to že keď si plne vyklonený nad vodu tak sťažeň ťaháš na seba a tým zmenšuješ aktívnu plochu na ktorú vietor pôsobí. KOmpenzuješ to tým že ruky čo najviac vystrieš a váhu prenášaš cez trapéz. Môže sa zdať nezmyselné že máš mať ruky vystreté a zároveň neotvárať palchtu, tým sa myslí to že je pritiahnutá koncovka rahna k pozdĺžnej osi plaváku. To ale docieliš tým že vytočíš trup dozadu a zároveň máš ruky takmer vystreté. Ďalšia dôležitá vec: hlava je otočená do smeru jazdy (hlava riadi) a nedívaš sa na nohy alebo do plachty. Je tiež nesprávna technika ak nastupuješ do zadného pútka skôr ako do predného, vo veľmi silnom vetre to môže čiastočne fugnovať ale inak nie a technika je to zlá. Možno ešte jedna vec je dôležitá a to časovanie kedy do pútok stúpať. Malo by to byť vždy v sklze resp. aspoň v polosklze. V polosklze môžeš dať prednú nohu do pútka, chvíľu počkať dokým sa plavák dostane cez hranicu sklzu a potom dať aj zadnú, nie skôr. Mne pri učení pomohol jeden trik: Keď som bol prednou nohou v pútku tak som sa nechal pri ďalšom poryve vetra preniesť z vyklonenej polohy viac nad plavák a následne som sa viac zavesil do trapézu, spravil som vlastne takú húpačku. To mi na zlomok sekundy umožnilo odľahčiť zadnú nohu zdvihnúť ju a zasunúť do zadného pútka.

Fony Fony   09.10.2010 o 20:06

Lego! ''Plachtová ruka'' = zadná ruka.
Ináč pred 3 rokmi som mal tiež problémy s pútkami. Vtedy som mal starší plavák F2 Xantos. Nejak sa mi nedarilo vstúpiť do pútok. Bol to strašný pocit. Raz som išiel surfovať do Maďarska s tamojším kamošom, on sa pozrel na ten plavák a poradil, aby som skúšal na tom plaváku vstúpiť najprv zadnou nohou. Hneď na prvý pokus to vyšlo.
Neskoršie som kúpil nový plavák a odvtedy nemám žiadne problémy, hneď pri prvej skúške jazdy som vstúpil automaticky prvou nohou.
Samozrejme, že novšie modely sú oveľa lepšie ako staré. Nehovorím, že musí to tak byť, ale také mám skúsenosti.
Chalani Ti píšu tiež dobré rady, treba skúšať a skúšať. Skús najprv jazdu iba jednou nohou v pútke. Časom keď už získaš nejakú istotu, skús vstúpiť aj druhou nohou. Treba nacvičiť prenos váhy z jednej nohy na druhú počas jazdy.

igji igji   08.10.2010 o 15:08

Ako tak premýšlam, sa mi zdá, že robíte chybu už na začiatku - držíte sa kurzu a pomaly rozbiehate, potom keď ste na hranici sklzu začnete behať po plaváku a je to... Skúste vykradnúť Jema Halla alebo iné múdre články od Guya Cribba - http://www.windlife.cz/skola-windsurfingu/index.php , napríklad Guy Cribb - 4. Chybějící článek. Proste pri správnej pozícii v nástupe dosklzu opadáva plavák po vetre, no a potom keď vrazíš nohy do šlapiek, mierne stočenie na bočný vietor je žiadúce - stúpať treba stále. No a šťastiu treba aj pomôcť - čítať vodu, zapumpovať, ''kopnúť'' plavák...

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou