PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Uchop ruky drzanie rahna nazor skusenost?

» Návrat na prehľad tém

» mafo   
mafo
09.09.2011 16:54:28
Uchop ruky drzanie rahna nazor skusenost?

Mozno zbytocna tema ci diskusia.Zaujimalo by ma nazor ostatnych na uchop ruky a drzanie rahna hlavne staznova ruka pravidlo alebo vymisel.Velka vecina jazdcov drzy rahno s vrchu vecina normalny uchop aj s palcom.Niektory aj podla zbytkovej sily ci celkovej unavenosti bez pouzitia palca iba s prstami polozenima s vrchu uchop.Druhy zase uchop zo spodu staznova ruka.Skusal som jazdit uchop zo spodu pripadami ale viac nevyhodny viac pokrcena ruka,mensia citlivost na plachtu,reflex ruky ako aj posuv po rahne,mensia vydrz na ruky hlavne byceps.Rahno mi pripada viac robene zahnuty tvar vpredu na palec ruky smerom dozadu ako ku staznu,taktiez vykiv a praca zapestia.Dalsie prirodzene pre cloveka je uchopenie a nosenie veci s vrchu ako mat ruku opacne.Mozne faktory ktore maju vpliv vyska rahna,dlzka trapezovych uvazok,umiestnenie slapiek,pozicia stazna v kolajnicke.Mozny este hendicep dlhe a kratke ruky u ludy ako aj dlzka prsti a velkost dlane.Alebo co komu vyhovuje najviac.

» Pridaj príspevok k téme

S.K. S.K.   21.09.2011 o 10:56

RE: Uchop ruky drzanie rahna nazor skusenost?

Pravdepodobne väčšina surfistov používa aj nadhmat aj podhmat.
Doporučujem každému jazdiť čím viacej nadhmatom. Je to významné pre kontrolu plachty a aj dosky. Väčšina manévrov sa robí LEN nadhmatom, výnimiek je málo (napr. výjazd z halzy).
Pri dlhých rovných úsekoch je možné nechať sťažňovú ruku oddýchnuť a chytiť rahno podhmatom, hlavne na kľudnej vode, nie pri pumpovaní alebo v choppy podmienkach či pri preplachtení/predoskovaní..
Menej skúsení surfisti majú tendenciu si niekedy pomáhať podhmatom pri prvých skokoch a takto ''ťahať'' dosku z vody, najmä sťažňovou rukou, aj tu však doporučujem učiť sa to hneď od začiatku len nadhmatom oboch rúk, toto dáva neskôr výrazne lepšiu kontrolu materiálu pri vyšších skokoch.

MatusKo MatusKo   14.09.2011 o 13:29

Tak podobne ako pisal maky, ked idem v sklze tak pokial sa nechystam na nejaky manever tak idem podhmat(je to pre mna daleko pohodlnejsie a plus aj v silnejsom vetre mam vacsi cit v plachte)...

Lego Lego   14.09.2011 o 09:01

pouzivam podhmat JEDINE ked uz nadhmatom nevladzem. Ale skusim na vode predlzenie ruky podhmatom, ci sa to hodi. Aj ked mi to pride nesikovnejsie kvoli citlivosti/reakciam.

Mikhal Mikhal   12.09.2011 o 21:55

V mojom prípade ide nadhmatom, pokial nie som v sklze, akonahle sa dostanem do dobreho sklzu, idem podhmatom...

mafo mafo   10.09.2011 o 20:09

http://boards.mpora.com/how-to/windwise-winter-mot-simon-bornhoft.html ono tie setupy a nastavenia celkovo na ws su dolezite a viac menej prvotne.-uchop rahna a drzanie podla vyjadreny vydim hlavne prioritu vo vydrze drzania rahna na dlhu dobu inac ziadnu vyhodu nevydim v tom na kratke jazdenie par hodin skor nahmat ako podhmat.

RAMy RAMy   10.09.2011 o 16:04

..kua,vYdim chlapi,že si tu robíte ...u z vážnych vecí

mafo mafo   10.09.2011 o 11:01

Omluvam sa za gramaticke chyby nepreslo diakritikou.Wsurfer suhlasim ako pises.Co ma napadlo mozny vpliv este tvar a ucel rahna freeride,slalom.wave,fremove tvar,obluk trubiek typ rahna.Dalsov dolezitov vecou vplivom vydim vodu a vietor.Voda ci je flat,oranisko,wave atd ako aj vietor ci uz na mori alebo niekde na jazere napr.Gulaska narazovy,staly,deravy,strihovy.Prekazku vydim este vo vyske jazdca ci ma niekto 1,8m alebo 165cm vyska rahna hlavne anatomia postavy kazdy je iny dlhe ruky kratke ruky,odlahcenie plavaka,ako aj rovnovaha ci drzanie tela.Mozno by mohol napisat niaky profi jazdec aj od mora,neviem ci skola ws alebo niake videa toto vobec spominaju a oponuju za a pro.Mozno cely figel je v tom ako pise cistic drzat rahno sprostrednikom nadhmatom a podhmatom.

i-Riki i-Riki   10.09.2011 o 10:08

Maky, ''dlhsia ruka'' si to vystihol, podhmat pri velkych plachtach a rychlej jazde. Dlhsia ruka, nizke tazisko cim dalej od dosky a od stazna tym rychlejsi sklz.

Maky Maky   10.09.2011 o 09:25

Haha, dobra tema :-) Podhmat /to je tiez dobry termin/ je prirodzeny, ak idem v sklze a som zaveseny v trapeze a snazim sa dat telo co najviac od plachty. Vtedy, ked mas podhmat a stary typ rahna, dociasnes dalej - resp. mas ''dlhsiu'' ruku a mozes sa viac vzdialit od rahna. To je moj dojem. Vyskusajte. Nevnimam to teda ako ''setrenie'' sil.

RAMy RAMy   09.09.2011 o 21:25

Môžem potvrdiť,aj my profesionáli používame podhmat sťažňovou rukou ...keď chceš na vode dlho vydržať inak to ani nejde. Treba vyskúšať a začať používať

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou