PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Material - skúsenosti

» Návrat na prehľad tém

» Juraj   
Juraj
05.09.2003 13:00:47
Material - skúsenosti

Aké máte skúsenosti s WS materialom, značkami, obchodmi, atď...

» Pridaj príspevok k téme

hippo hippo   13.07.2002 o 19:29

RE: RE:Material - skúsenosti

Nacrtol si velmi zaujimavu a casto diskutovanu temu. Pokusim sa k tejto teme strucne vyjadrit a mozno sa mi aj podari vniest trochu svetla do problematiky kombinacie „ plavak – plachta – ostroha “. Tento problem ( pre mnohych ) sa vyrazne objavil hlavne v poslednych 3 – 4 rokoch, kedze sa vyvoji windsurfingu objavili nove koncepcie plavakov a plachiet. Toto si automaticky vyziadalo urychleny vyvoj novych ostroh. Velmi vela bolo toho napisaneho v nemeckom casopise SURF MAGAZIN, ale podla mojho nazoru – pokial si to nevyskusas, nikdy Ti to nebude jasne ( ide hlavne o zaciatocnikov, ale aj profici maju s tym niekedy problemy ).
Pri starsich plavakoch ( r.v. 5 – 10 rokov dozadu ) to bola otazka viac-menej trendu, resp.: vzhladu a vyber ostrohy ovplyvnil aj styl / zameranie jazdy ( race, slalom, wave ). Plavaky boli dlhsie, uzsie, vytlak bol sustredeny v oblasti okolo stazna ( viac vpredu ), tazisko plavaku bolo viac vpredu, vytlak bol mensi ( v porovnani so sucasnymi plavakmi rovnkej dlzky ), geometria ( hydrodynamika ) klznej plochy bola ina, ..., a samozrejme – vtedajsie plachty mali tiez inu geometriu ( mam na mysli polohu taziska ).
Pre sucasny ws-material plati : plachty, plavaky a aj ostrohy su rozdelene do rovnakych skupin : Race – Freerace – Freeride – Freestyle – Freemove – Wave . Moze sa este nieco vyskytnut medzi tym, ale v zasede plati toto delenie.
Ako teda postupovat pri vybere ws-materialu ?
Premysli si, na ktoru kategoriu sa chces zamerat a ci mas podmienky na rozvoj vo zvolenej kategorii ( pre slovenske jazera su vhodne: Race, Freerace, Freeride; mohli by byt aj ostatne, ale asi tak raz za rok ). Podla toho si vyberies plavak – je mozne najst plavaky, ktore su univerzalnejsie, t.j. nie su prisne stavane na jeden styl jazdy ( napr.: F2 Power Glide 280 – mozes s nim jazdit Race, Freerace a aj Freeride ). Sucasne plavaky su navrhovane tak, aby si uzivatel s jednym plavakom mohol vyskusat aj ine oblasti vyuzitia.
Toto je ale mozne len a len vhodnym vyberom plachty ( napr. keby som ku spominanemu F2 – plavaku pouzil Wave – plachtu, nemozem od neho ocakavat Wave – vlastnosti. Mozes sa s touto kombinaciou povozit,ale je to to iste, ako keby som do Felicie namontoval motor Porsche a tvrdil by som, ze mam auto zn. Porsche ).
Po vybere plavaku a plachty pride na rad ostroha, tato by mala mat rovnaku charakteristiku ako plachta, pretoze tvar ostrohy a jej dlzka VELMI VYRAZNE OVPLYVNI hydrodynamiku plavaku. Ale pozor : nemozes divoko kombinovat !!! Sucasne ostrohy su velmi prisne rozdelene do oblasti pouzitia. Preto je velmi vyhodne vybrat si renomovaneho vyrobcu ( cena by tu nemala rozhodovat, rozhoduje kvalita ), ktory udava ku kazdej ostrohe oblast pouzitia ( kategoria, velkost plachty ).
Ty si sa pytal, aku mas zvolit ostrohu, resp. jej dlzku. Uvadzas, ze sa jedna o plavak Hifly MAXX 305 S so sklopnym kylom. Je to plavak navrhovany pre siroke masy, aby lahko vnikli do opojenia z windsurfingu, aby sa co najlahsie naucili surfovat ( preto je doplneny sklopnym kylom,co mu dodava stabilitu a lepsiu moznost stupania proti vetru - na rozdiel od svojho brata Hifly MAXX 305, ktory ma tie iste parametre, ale nema kyl ). Okrem toho si chces kupit plachtu asi 9 qm. Aku ??? Plachta tejto velkosti moze byt len Race alebo Freerace ( najdes aj Freeride, ale tie su viacej Freerace ako Freeride ). Ja by som Ti doporucil nejaku ostrohu Freerace 400 – 450 mm ( napr. Tekknosport Freerace X-ESS GX 400 za Euro 16,90.- alebo Tekknosport Freerace G-10 460 mm za Euro 89,90.- , pozri pod : www.tekknosport.de ). Samozrejme je toho este viac, ak mas zaujem o dalsie info, ozvi sa !

hippo hippo   13.07.2002 o 14:37

RE: beginner

Jedno zo zakladnych pravidiel hovori: hmotnost tela+hmotnost oplachtenia+asi 40 litrov = vhodny vytlak plavaku ( zaciatocnik, mierne pokrocily, jazera )- bolo to takto uvedena v nemeckom casopise SURF MAGAZIN asi pred rokom. Pokial si zaciatocnik, mal by to byt plavak so stredovou plutvou ( sklopnou ), ale v dnesnej dobe sa uz tieto plavaky vyrabaju len velmi zriedkavo. Ja osobne som kupil pre mojho bratranca plavak na ucenie - Fanatic Bat ( r.v. 1991 ): 320 cm/ 160 l - takyto plavak mozes aj velmi lacno kupit, lebo je obycajne uz pouzivany. V poslednom cisle Surf Magazinu 7/2002 je test plavakov pre zaciatocnikov - mozes sa aj tymto testom inspirovat. Co sa tyka oplachtenia - na zaciatok by mala byt plachta relativne mala a lahka ( asi 5 - 6,5 qm ). Ak by Ta viacej zaujimalo, resp. ak mas problem nieco podobne kupit - ozvi sa. Nieco uz vymyslime !

Juraj Juraj   06.08.2001 o 11:19

RE:Material - skúsenosti

Mám HiFly Maxx 305 so stredovou plutvou. Chcel by som kúpiť plachtu cca 9m. Ku nej mi vychádza podľa rôznych odporúčaní plutvička cca 52cm. Toľko ale meria stredová plutva. Aký je teda rozdiel v tom či tá plutva je v strede alebo na konci plaváka?

pepe pepe   11.07.2001 o 15:08

Dik za rady, v Rosi mi to urobili, uz k tomu chyba len trochu vetraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

ingo ingo   10.07.2001 o 22:50

da sa kupit aj lepiaca folia ktora sa nalepi z oboch stran (pokial je to okno)

Maky Maky   09.07.2001 o 11:08

RE:RE:Material - skúsenosti

Tak si tu peknu plachtu rozflakol ? Da sa zalepit aj paskou, ale vyber dobre lepivu a siroku a prelep to z obidvoch stran. Su kupit aj monofilmove zaplaty, ja mam plachtu lepenu aj tak, aj tak. Zavisi, ci to je v strede okna (pohoda) alebo tesne pri svoch spir.

Marcel Marcel   08.07.2001 o 12:01

RE:beginner

Uricte vacsi ! Ja som tiez zaciatocnik a dlho som sa vsade pytal aky si mam kupit a v priemere mi bolo odpovedane ze urcite nie pod 170 litrov. A to mam 70 kg. Kupil som si 200 (aj ked som chcel trochu mensi).

pepe pepe   07.07.2001 o 23:14

Akou paskou lepite roztrhnute plachty /NS Tonic, cca 30 cm trhlina/, staci nieco obycajne, alebo niekto ma skusenosti s niecim kvalitnejsim?

mafo mafo   07.07.2001 o 20:40

RE:rada

mohol by mi niekto poradit aky si mam kupit windsurfing plavak aj plachtu som zaciatocnik vazim 65kg meriam 1,70 nachcem zbitocne vyhodit peniaze

audino audino   01.07.2001 o 23:35

Stazen arrows

Pokazil sa mi stazen. Hlinikovy prstenec na spodnom kuse, o ktory sa opiera horny kus, pozdlzne praskol - po prvom pouziti. Maju aj stazne inych vyrobcov podobne technologicke nedostatky? Zaujima ma to z toho dovodu, aby som do buducnosti vedel coho sa mam vyvarovat.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou