PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Vodný štart

» Návrat na prehľad tém

» Zolika   
Zolika
07.09.2001 10:55:00
Vodný štart

Vysvetlite mi niekto, ako sa to robí. Ďakujem :-)

» Pridaj príspevok k téme

Pablo Pablo   04.09.2002 o 17:26

RE: RE:Vodný štart

S prednou nohou na doske, ta to vytiahne iba vo velmi silnom vetre. Odporucam dat na surfa len zadnu nohu a aby ta jej vaha nestocila proti vetru, treba to kompenzovat tlakom na stazen. Zadnu nohu vylozit na dosku az ked si skoro hore.

audino audino   23.10.2001 o 13:31

RE:Teoria je jedna vec...

Tak som si v nedelu (zrejme posledne tohtorocne jazdenie :-( ) nove teoreticke poznatky odskusal v praxi. Dospel som k nasledovnemu. Moj problem bol skutocne v tom, ze som nebol dostatocne po vetre. Ked som sa vhodne natocil uz plachtu netlacilo dolu, ale pekne ju nadvihovalo. Problem s katapultom bol v podstate ten isty, pretoze ma katapultovalo presne v tom momente, kedy som plachtu nasilim vytlacil do tej polohy, kedy chytila vietor a uz sa to potom nedalo regulovat.
Aloha.

ingo ingo   19.10.2001 o 15:51

RE:Vodný štart

k vodnemu startu, skus na zaciatku si polozit plachtu na dosku tak aby si mal rahno na doske vzadu, natoc toto zariadenie kolmo na vietor, jednou rukou drz rahno co najviac vzadu a druhou pri stazni, potom uz len cakas na vietor, nadvihnes trochu plachtu a ono ta to zacne pomaly dvihat, prednu nohu das k staznu a druhu co nahviac na konec dosky, a ked ta to zacne dvihat a bude sa ti zdat ze ta to odstreli , tak s plachtou trosku vyostri a mas to v pohode,
aspon mne sa to zatial tak dari

oyza oyza   19.10.2001 o 09:32

Teoria je jedna vec...

Mas samozrejme pravdu. Jenze. Kdyz ti vitr tlaci plachtu na tebe, tak nemuzes stat po vetru. To proste nejde.
Znova. Das plovak spickou castecne po vetru. Ty stojis na levo od prkna(brano od zadu, aby jsme si rozumeli).
Tim padem, kdyz mas plachtu nad hlavou, tak nemuze ti ji vitr tlacit na tebe, ale jedine od tebe. Zalezi jen na tom
jak moc ji zvednes a jak moc ji das naplocho proti vetru, cimz ovlivnis silu v plachte. :)
Co se tyce druhe zalezitosti, tak bud ses ultralehkej rider nebo to zkousis v moc velkym vetru. Idealni je podle me
na uceni neco kolem 5-6m. Pri 7-8 se to samozrejme uz musi umet a kombinuje se to s vodnim startem, protoze
jinak to haze katapulty jako svin. No jinak staci samozrejme plachtu mit vic nad vodou, cili mit ji tesne nad hlavou.
Jde o to, abys prenesl svou vahu do plachty proti vetru tak, abys neletel nebo nezahucel do vody.

Takze rekapitulace. Prkno castecne po vetru, plachta zaklopena nad prkno a nad tebe. Pak plachtu zvednout a
privrit a vcas nastoupit nize popsanym zpusobem :)

audino audino   17.10.2001 o 09:35

Teoria je jedna vec...

... a prax je druha. Ja pri plazovom starte mam obcas problem s tym, ze ked drzim plachtu nad sebou, tak vietor ju nenadvihuje ale ju tlaci dolu na mna. Druhy problem je ten, ze ked ju uz vietor zacne nadvihovat, vacsinou to skonci katapultom. A teraz budte mudri a radte co s tym :-)

oyza oyza   16.10.2001 o 22:57

RE:to oyza

No u nas jde takova reklama na ceskou sporitelnu a tam je : "nekdo ma a nekdo nema..."

ingo ingo   16.10.2001 o 19:35

to oyza

este si zabudol na dvoch chlapov ktory ta potom tahaju z vody, popripade ti drzia dosku

Laco Laco   15.10.2001 o 10:01

RE:RE:RE:Vodný štart

Dakujem pekne za navod.

oyza oyza   15.10.2001 o 02:35

RE:RE:Vodný štart

Plazovy start sa roby tak, ze si vlezes do vody, vodu tak nad kolena nebo lepe pod kolena. Problem je jen s flosnou, protoze ji nechces urvat :) a taky s tim, ze musis tu nohu na to prkno taky zvednout. Takze dle delky flosny a tveho pohyboveho rozsahu bud pod kolena nebo nad kolena. Stoupni si nalevo od plovaku a prkno si dej spickou mirne po vetru(pri mensim vetru vic) a plachtu, kterou bys mel mit soubezne s prknem, spickou smerem dozadu a naprovo od prkna,zvedni ji pres zad prkna tak, aby ti vysla zhruba nad hlavu a to tak, ze mas ruce zhruba uprostred rahna. Ted uz by ti mel vitr jit do plachty, ale porad ji muzes bez problemu udrzet a cekat na poryv nebo proste az budes chtit vyrazit. Potom staci zvednout plachtu vic nahoru, aby do ni sel vitr, a v tu chvili uz by te to melo zacit tahnou. Das zadni nohu tesne pred predni poutko a potom uz se to rozjizdi a ty zvednes i tu predni a frcis. Podle sily vetru si nucen se treba i lehce tou predni nohou odrazit a nekdy naopak das zadni nohu mezi poutka a staci to. Pak hrozi ale uraz flosny. Pri velkym vetru se to kombinuje s vodnim startem, tak jak jsem psal minule, jak se to da natrenovat.

Blbe se to popisuje, ale snad to chapes. Nejlepsi je to od nekoho odkoukat

cau a hodne vetru

Laco Laco   12.10.2001 o 08:25

RE:Vodný štart

A ako sa robi plazovy start? Dakujem

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou