PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Nepreháňajme!

» Návrat na prehľad tém

» Štulo   
Štulo
29.10.2002 7:46:00
Nepreháňajme!

Kvoli zvyseniu vierohodnosti nasich prispevkov by snad neuskodilo zopakovat si zopar
zakladnych skutocnosti. Hlavnou z nich je tabulka sily vetra. Uvediem len 9 z 12 bft
stupnov, pricom vykonavat nas sport je mozne len do 8 aj to len ti najlepsi
na da sa povedat specialnom naradi:

Beaufortov
stupeň Označenie vetra Rýchlosť vetra Účinky vetra

0 Bezvetrie 0,0 až 0,2 m/s Voda hladka.
1 km/h Dym vystupuje priamo hore.

1 Vánok 0,3 - 1,5 m/s Male vlnky.
1 - 5 km/h Smer vetra možno rozoznať podľa pohybu dymu

2 Slabý vietor 1,6 - 3,3 m/s Male vlnky bez peny.
6 - 11 km/h Vietor cítiť na tvári. Listy stromov šelestia.

3 Mierny vietor 3,4 - 5,4 m/s Male vlny bez peny.
12 - 19 km/h Listy stromov a vetvičky sú v trvalom pohybe. Vietor napína zástavky.

4 Dosť čerstvý vietor 5,5 - 7,9 m/s Na stojatých vodách sa tvoria menšie vlnky so spenenými hrebeňmi.
20 - 28 km/h Vietor zdvíha prach a kúsky papierov. Pohybuje menšími vetvami.

5 Čerstvý vietor 8,0 - 10,7 m/s Na stojatých vodách sa tvoria menšie vlnky so spenenými hrebeňmi.
29 - 38 km/h Listnaté kry sa začínajú hýbať.

6 Silný vietor 10,8 - 13,8 m/s Tvoria sa vacsie spenene vlny.
39 - 49 km/h Vietor pohybuje hrubšími vetvami. Používanie dáždnikov je obtiažne.

7 Prudký vietor 13,9 - 17,1 m/s Vacsie vlny, vietor odfukuje vodnu triest.
50 - 61 km/h Vietor pohybuje celými stromami. Chôdza proti vetru je obtiažna.

8 Búrlivý vietor 17,2 - 20,7 m/s Vysoke vlny, spenene hrebene su unasane vetrom.
62 - 74 km/h Vietor odlamuje vetvy. Chôdza proti vetru je normálne nemožná.

9 Víchrica 20,8 - 24,4 m/s Vysoke vlny, hrebene vln sa zacinaju prelievat.
75 - 88 km/h Vietor spôsobuje menšie škody na stavbách.

Toto je asi najpouzivanejsia veterna stupnica a popis ucinkov je myslim velavravny.
Viem ze surfovanie v sklze je silnym zazitkom a to moze ovplyvnit posudzovanie reality.
Tazko totiz uverit ak niekto pise ze pri vetre 12-15 m/s surfoval s plachtou 8,5 m2! To je tak asi 5-5,5 m2
pre surfistu okolo 85 kg realne. Taktiez vlny tvoriace sa na nasich vodnych nadrziach su akesi nezvycajne.
Myslim ze na velkych plochach ako je Mara, Kralova, Samorin a Sirava sa vytvoria pri dobrom vetre tak okolo
40 cm. Pre ilustraciu: vlny okolo 1 m su napr. v kanali medzi Bracom a Hvarom ak fuka 6-7 bft z otvoreneho
mora aj to len od takych 700 m od brehu.
Takze priatelia neprehanajme !

» Pridaj príspevok k téme

emo emo   29.10.2002 o 07:46

RE: Nepreháňajme!

Na ktorom jazere si to surfoval?

Štulo Štulo   28.10.2002 o 21:51

V týchto dnoch (26.-28.10.) sa Slovenskom a okolim prehnal dost silny vietor. Podla meteorologov,vetromerov a aj pozorovanim ucinkov ho mozno zaradit niekde na hranicu medzi 7 a 8 bft, miestami dobrych 8. Kto bol na vode iste mi da za pravdu ze ujazdit vacsiu plachtu ako 5m2 bolo nemozne. Sam som chvilu jazdil na 4,2 a bolo akurat. Uvedomil som si vsak jeden obrovsky rozdiel medzi nasimi vodami a morom. Na mori vacsinou vietor fuka stabilne bez velkych poryvov. V takomto hoci aj velmi silnom vetre ak je primerana plachta a clovek ma zvladnute vlny nie je jazdenie take unavne.
Naproti tomu pri silnom a este k tomu velmi trhanom vetre u nas sa clovek rychlo unavi hlavne zvladanim poryvov.
Najviac to citit na malom materiali - plachta 4m a wave doska. Tieto veci nemaju taku zotrvacnost a bez sklzu idu hned pod vodu. Balansovanie a cakanie na dalsi poryv stoji fakt vela energie.
Este vlny: hoci bol silny vietor vevidel som ziadne vacsie ako 40-50 cm.
Takze tak

audino audino   26.09.2002 o 13:54

Trochu od veci je to, ze v predpovedi pocasia v radiu prip. TV na Slovensku udavaju rychlost vetra v km/h. A ja vzdy pracne prepocitavam, kolko je to m/s. Ale staci v podstate vediet, ze od 20km/h vyssie uz sa da jazdit.

emo emo   26.09.2002 o 12:57

Pravda, pravda, no ja predsa len surfujem častejšie doma než v zahraničí. Správy z rádia, telky či internetu sú v naších jednotkách. Všetky stanice SHMU udávajú rýchlosť vetra zásadne v m/s, inak tomu nie je vo všetkých krajinách kontinentálnej Európy. Neviem v akých jednotkách hlásia rýchlosť v GB, ale aj tam vo všeobecnosti prechádzajú na metrickú sústavu. V obchodoch sa váži na kg a meria na metre, aj keď sa tomu konzervatývni angličania zubami bránili. Je to podľa mňa otázka času. Ale ak budeš udávať rýchlosť vetra v Bft, rýchlosť jazdy v uzloch, výtlak v librách, tlak na plutvičku v pondoch na štvorcovú stopu, ja ti budem rozumieť.

Štulo Štulo   26.09.2002 o 08:25

Este jedna vazna vec hovori pre osvojenie si Boforta - totiz vsade vo svete ho pouzivaju. Nie je problem odhadnut silu vetra u nas na jazere kde fuci rovnako na vode i na brehu a chybne zvolena plachta znamena len viac ostary.
Horsie je to na mori kde obvykle na brehu fuka menej (niekde skoro vobec)
a plnu silu vietor dosiahne az v urcitej vzdialenosti. Prichadza teda na rad zistovanie. A tu chces ci nechces vsetci hovoria o bft. Nemci (ktori su urcite vsade) maju sklon napr na 6bft povedat 6 windstarken. Tu chyba v zvolenej plachte znamena vacsie riziko.
Ostava teda bud si osvojit bft alebo ist svojou cestou a nakreslit si konvertacnu tabulku na plavak.

emo emo   25.09.2002 o 15:09

RE: to Emo

Len tak na rýchlo som posurfoval po inete a našiel som: www.k-test.sk/testo%20anemometre.htm alebo skús: plachtenie.webpark.sk/cennik1.htm . Nie sú to najlacnejšie vecičky, preto budem ďalej hľadať nejaké lacnejšie ale vyhovujúce riešenie. Samozrejme v prípade úspechu dám vedieť.

audino audino   25.09.2002 o 13:57

Ja uz davnejsie uvazujem, ze by som si taky volajaky prenosny digitalny anemometer kupil. Vyriesil by sa tym kopec problemov ako napr. aku plachtu mam nastrojit. Ale potreboval by som radu. Kde taketo zariadenia predavaju?

emo emo   25.09.2002 o 13:03

Vietor ako prírodný živel môže mať rozmanité podoby. Môže byť veľmi stabilný, alebo naopak veľmi nárazový. Ak chceš podmienky popísať čo najpresnejšie, musíš danému vetru priradiť jeho interval rýchlosti a nie ho škatuľkovať do predom zvolených intervalov. Ak ti na presnosti údajov nezáleží, pokojne môžeš povedať, že sa "dosť hrubé konáre kníšu a dosť veľmi". Nebolo by lepšie zohnať si anemometer a rýchlosť vetra merať a nielen odhadovať? Doba karbonových technológii a laminárnych tvarov si to hádam vyžaduje.

audino audino   25.09.2002 o 11:52

to Emo

Za takymto ucelom som niekde v literature videl pouzivat termin napr. "horne 4Bft" (co zodpoveda vetru ktory kolise medzi 6 a 9m/s)

emo emo   25.09.2002 o 11:34

Udávať rýchlosť vetra ako interval je rozumné. Preto ho viem udať napr. ako vietor o rýchlosti 6-9 m/s. Ako by si takýto vietor vyjadril v Bft?

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou