Diskusia - WINDSURF - Nepreháňajme!
» Štulo
29.10.2002 7:46:00 |
Nepreháňajme! Kvoli zvyseniu vierohodnosti nasich prispevkov by snad neuskodilo zopakovat si zopar
|
emo
29.10.2002 o 07:46 |
RE: Nepreháňajme! Na ktorom jazere si to surfoval?
|
Štulo
28.10.2002 o 21:51 |
RE: Nepreháňajme! V týchto dnoch (26.-28.10.) sa Slovenskom a okolim prehnal dost silny vietor. Podla meteorologov,vetromerov a aj pozorovanim ucinkov ho mozno zaradit niekde na hranicu medzi 7 a 8 bft, miestami dobrych 8. Kto bol na vode iste mi da za pravdu ze ujazdit vacsiu plachtu ako 5m2 bolo nemozne. Sam som chvilu jazdil na 4,2 a bolo akurat. Uvedomil som si vsak jeden obrovsky rozdiel medzi nasimi vodami a morom. Na mori vacsinou vietor fuka stabilne bez velkych poryvov. V takomto hoci aj velmi silnom vetre ak je primerana plachta a clovek ma zvladnute vlny nie je jazdenie take unavne.
|
audino
26.09.2002 o 13:54 |
RE: Nepreháňajme! Trochu od veci je to, ze v predpovedi pocasia v radiu prip. TV na Slovensku udavaju rychlost vetra v km/h. A ja vzdy pracne prepocitavam, kolko je to m/s. Ale staci v podstate vediet, ze od 20km/h vyssie uz sa da jazdit.
|
emo
26.09.2002 o 12:57 |
RE: Nepreháňajme! Pravda, pravda, no ja predsa len surfujem častejšie doma než v zahraničí. Správy z rádia, telky či internetu sú v naších jednotkách. Všetky stanice SHMU udávajú rýchlosť vetra zásadne v m/s, inak tomu nie je vo všetkých krajinách kontinentálnej Európy. Neviem v akých jednotkách hlásia rýchlosť v GB, ale aj tam vo všeobecnosti prechádzajú na metrickú sústavu. V obchodoch sa váži na kg a meria na metre, aj keď sa tomu konzervatývni angličania zubami bránili. Je to podľa mňa otázka času. Ale ak budeš udávať rýchlosť vetra v Bft, rýchlosť jazdy v uzloch, výtlak v librách, tlak na plutvičku v pondoch na štvorcovú stopu, ja ti budem rozumieť.
|
Štulo
26.09.2002 o 08:25 |
RE: Nepreháňajme! Este jedna vazna vec hovori pre osvojenie si Boforta - totiz vsade vo svete ho pouzivaju. Nie je problem odhadnut silu vetra u nas na jazere kde fuci rovnako na vode i na brehu a chybne zvolena plachta znamena len viac ostary.
|
emo
25.09.2002 o 15:09 |
RE: to Emo Len tak na rýchlo som posurfoval po inete a našiel som: www.k-test.sk/testo%20anemometre.htm alebo skús: plachtenie.webpark.sk/cennik1.htm . Nie sú to najlacnejšie vecičky, preto budem ďalej hľadať nejaké lacnejšie ale vyhovujúce riešenie. Samozrejme v prípade úspechu dám vedieť.
|
audino
25.09.2002 o 13:57 |
RE: to Emo Ja uz davnejsie uvazujem, ze by som si taky volajaky prenosny digitalny anemometer kupil. Vyriesil by sa tym kopec problemov ako napr. aku plachtu mam nastrojit. Ale potreboval by som radu. Kde taketo zariadenia predavaju?
|
emo
25.09.2002 o 13:03 |
RE: to Emo Vietor ako prírodný živel môže mať rozmanité podoby. Môže byť veľmi stabilný, alebo naopak veľmi nárazový. Ak chceš podmienky popísať čo najpresnejšie, musíš danému vetru priradiť jeho interval rýchlosti a nie ho škatuľkovať do predom zvolených intervalov. Ak ti na presnosti údajov nezáleží, pokojne môžeš povedať, že sa "dosť hrubé konáre kníšu a dosť veľmi". Nebolo by lepšie zohnať si anemometer a rýchlosť vetra merať a nielen odhadovať? Doba karbonových technológii a laminárnych tvarov si to hádam vyžaduje.
|
audino
25.09.2002 o 11:52 |
to Emo Za takymto ucelom som niekde v literature videl pouzivat termin napr. "horne 4Bft" (co zodpoveda vetru ktory kolise medzi 6 a 9m/s)
|
emo
25.09.2002 o 11:34 |
RE: Nepreháňajme! Udávať rýchlosť vetra ako interval je rozumné. Preto ho viem udať napr. ako vietor o rýchlosti 6-9 m/s. Ako by si takýto vietor vyjadril v Bft?
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou