PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - SciFi, alebo mozna buducnost.

» Návrat na prehľad tém

» Branco   
Branco
20.09.2002 9:55:00
SciFi, alebo mozna buducnost.

Minule som rano zapol telku a pozeral zivu panoramu a tak si hovorim.Pekna blbost.Leto a tu ukazuje GRANDIS Martinske hole,Skipark Ruzomberok,Skicentrum Donovali,atd.,atd..Viem,su tu aj turisti,paraglajdisti.Som som fanaticky lyziar, ale rovnako a mozmo aj este viac fanatickejsi surfer.A myslim,ze na Slovensku je uz takych surfistov vela.A tym neukazu nic.Co tak v lete ziva panorama na vyznamne vodne plochy. Pekne rano, doobeda, poobede a hned by sme lepsie vedeli, do coho ideme.

» Pridaj príspevok k téme

Martin4 Martin4   24.09.2002 o 08:46

mozna buducnost...

Vcera som zacal rozmyslat o real-time merani vetra a napadla ma jedna velmi dobra myslienka. Neviem ci ste si vsimli ale ti, co chodite jazdit do Samorina tak Vodne Dielo Gabcikovo (VDG), alebo Povodie Dunaja (PD) ma na brehu pri hradzi zopar meteostanic.
Ja konkretne viem o dvoch, jedna je na urovni Hamuliakova a druha na urovni Samorina. Ked sa na tieto stanice pozriete lepsie tak zistite ze meraju rychlost, smer vetra ale urcite aj ine udaje ako je teplota, a vlhkost. VDG alebo PD pouzivaju tieto udaje pre informovanie lodi o pocasi, ktore prechadzaju VDG.
To jednoducho znamena, ze tieto udaje su pravdepodobne prenasane real-time do centralneho pociataca vo VDG. K tomuto zaveru som prisiel po tom co som sa na tieto meteostanice pozrel este lepsie:)) - na kazdej meteostanici je nainstalovana antena, ktora je nasmerovana na VDG. Teraz uz je len problem to, ci niekto pozna nejakych ludi na VDG, alebo PD. V pripade ze ano, tak by sa dali tieto udaje cez net v realnom case uploadovat aj na www.windsurfing.sk.
Tym padom by odpadli potreby nakupu anemometrov a dalsieho potrebneho vybavenia pre meteostanicu...

SršeŇ SršeŇ   23.09.2002 o 08:43

anemometer+teplota

No uz som spominal, ze som trosku aj ja sondoval co ako kde a kedy... Tu je vynatok z mailu od chalana, co taketo veci robi. Najvacsi problem ale podla mna nie je urobit tu meraciu stanicku, ale zabezpecit od nej prenos dat dalej do sveta - hlavne ak sa teda bavime o merani v realnom case a nechceme si vzdy na konci mesiaca iba pozriet ako ze nam to fukalo... ;)
----------------------------------------
Ak ta zaujima najviac rychlost vetra, je mozne postavit stanicku len s
tymto jednym snimacom. Idealne niekde na streche chaty aby bolo blizko
ku kompu. Kvalitny senzor sa da kupit za 200 Euro + treba transmitter
ktory ti bude rovno posielat smer vetra RS232 linku do kompu (vieme
dodat za ~ 10 000Sk). Potom uz to lahko rozsirit napr. o teplotu (1-2
tisicky). Soft co ti to bude v kompe logovat by si si asi vedel spravit.
----------------------------------------

Takze moznost ako mat meracie zariadenie "pod milion" by tu bola, samozrejme bez kamery (ale aj to by sa dalo vyriesit nejakym lacnym webcamom), nehovoriac o tom ze by sa dal zhotovit aj anemometer z doby kamennej bud za pomoci cyklokomputera alebo za pomoci mysi - uz tu mam jednu rozobratu ;))). Lenze co s miestom, elektrikou a internetom?

Martin4 Martin4   23.09.2002 o 08:15

RE: SciFi, alebo mozna buducnost.

Na Slovensku je kopec roznych revirov na surfovanie a potom by zacali vznikat problemy, preco je live kamera instalovana v tom a nie v inom revire... No ked by to platili aj ludia co sa chodia kupat, lebo aj oni by boli zvedavy ze ake je pocasie kde sa chcu ist kupat. to iba reakcia na tu sumu co spominal Daniel, lebo melon na jeden revir je predsa vela.

Branco Branco   20.09.2002 o 12:41

Chlapaci,netusim,ake su naklady na zivu panoramu a kto to financuje,ci pocas celeho roku lyziarske strediska,ale ved preto je hned v uvode nazvun SciFi.Ze to asi je pre WS nerealne.
Druha vec,to ze nie sme veterna krajina nie je dovod,preco by to nemalo vyznam.V poslednych rokoch nie sme ani extra snezna krajina,aj ked tu uz existuje technicky sneh.Ale vzdy je hlavny dovod pre bezneho lyziara,aby si pozrel,ake su tam podmieny na lyzovanie,hlavne,kolko je tam snehu (ci sa mu oplati ist),lebo dost casto je realita videna v live kamere je trosku horsia ako centimetre udavane tym ktorym strediskom.A tiez je zaujimave pre lyziara dalej pocasie a snad aj mnozstvo lyziarov.
Pre surfistu by tiez bolo zaujimavy stav pocasia nad urcitou plochou a hlavne ci tam fuka,alebo nie.Ved o to ide.Keby ze sme veterna krajina,tak sme vysurfovany za cely rok do vycerpania,lebo by bol vietor skoro vzdy isty,a v takom pripade by mohla byt live kamera ukradnuta.
A koniec koncov,nebolo by to len pre ucel surfistov,ale snaad aj beznych rekreantov.No a financovanie,ak je v zime zimnymy strediskami,v lete by mohlo byt letnymi.Ved u nas pomaly vsade,kde chces ist k vode,tak tvrdo pltis.Priklad Liptovsky Trnovec (zistite si).
Ale moc to rozvadzame,ved to bola ozaj iba taka dream myslienka.Ale bolo by to pekne.
Na koniec-Donovalyyyyyyy-beriem do uvahy,ja som toto SciFi pisal uz v chate a tam nad pravopisom nerozmyslam,ved to ani nie je treba,a od tial som to skopcil do diskusie.No a proste som to ani neprekontroloval.Berme to tak,ze som to napisal v taliancine.Tam sa tiez Dolomity pisu - Dolomiti.
Hawk - dohovoril (dopisal) som.

audino audino   20.09.2002 o 10:50

Je tam jeden zasadny problem. A sice, v zime ked raz napadne sneh, tak mozes chodit lyzovat kolko chces, pokial sa sneh neroztopi. Lenze v lete aj ked je vody vsade dost, surfovat sa neda, lebo nie je vietor, takze pokial nebude Slovensko veterna krajina (co si myslim, ze nebude), televizne zabery na vodne plochy asi tak ci tak nebudu mat velky zmysel.

Daniel Daniel   20.09.2002 o 10:20

Skôr scifi, vstupná investícia + prevádzkové náklady na 1 rok 1.000.000,- Sk. Minule o tom hovorili na STV2 pri prezentacii noveho strediska v zime - Valčianska dolina. V zime stojí lístok cca 400 Sk a viac, a ľudia to zaplatia!Dobrý nápad ale chcel by si platiť okrem benzínu a drahého materiálu ešte aj za surfovanie ? :-(
Braňo a DonovalYYYYY ,-)

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou