PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - trimovanie plachty

» Návrat na prehľad tém

» tony   
tony
14.10.2002 15:53:00
trimovanie plachty

dajte na web skúsenosti a rady ako trimovať plachty s a bez cemberov.díky. tony

» Pridaj príspevok k téme

SršeŇ SršeŇ   14.10.2002 o 15:53

to audino

jasneeee, uz mi svitlo ;)

audino audino   14.10.2002 o 14:06

to Srsen

To je velmi jednoduche. V podstate cim viac vysponujes plachtu na stazni, tym viacej sa stazen ohne. No a cim je viac je ohnuty stazen, tym je volnejsi zadny lem t.j. ta cast plachty, ktora ide od spicky stazna k zadnej koncovke rahna. To dava logiku, nie?

SršeŇ SršeŇ   14.10.2002 o 12:59

to audino

...no to s tym rahnom mi je jasne, ale mozes skusit nejak podrobnejsie o tom dosponovavani do stazna? to mi nejako unika... tym zadnym lemom myslis co? uplne od vrchu az dole alebo len od tial kde je plachta priviazana k rahnu dole. alebo este nieco uplne ine??? D. Bye.

audino audino   11.10.2002 o 09:53

RE: trimovanie plachty

V podstate by si sa mal riadit navodom na trimovanie prilozenym k plachte. Pochybujem, ze by si nejakym inym postupom dokazal plachtu vyladit lepsie, nez doporucuje vyrobca. Mozem ti dat zopar tipov:
Cim silnejsi vietor, tym musis mat plachtu viac vysponovanu aj na rahne aj na stazni (predpoklada sa pouzitie jednej plachty pri roznych rychlostiach vetra). V podstate je to o tom, ze cim je plachta viac nasponovana, tym je menej ucinna.
U rahna je to asi tak, ze cim je bruchatejsi profil, tym je plachta ucinnejsia. Samozrejme pri silnom vetre je v takom pripade problem plachtu udrzat.
Vysponovanie na stazni ma trosicku iny efekt. Cim plachtu viacej sponujes, tym volnejsi je zadny lem plachty - plachta ma vacsi twist. Za normalnych okolnosti (podla zakonov fyziky), vztlak na plachte rastie so stvrocom rychlosti vetra. Vysponovanim plachty na stazni sa tato kvadraticka zavislost meni na takmer linearnu z coho vyplyva, ze aj pri silnom vetre sa da s plachtou jazdit.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou