PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Všetko zlé je na niečo dobré

» Návrat na prehľad tém

» Štulo   
Štulo
03.09.2003 17:36:41
Všetko zlé je na niečo dobré

Mame tu medzisezonny cas ked mnohi budeme spekulovat nad novym materialom.
Bolo by dobre podelit sa o svoje negativne skusenosti aby sme sa spolocne poucili a aj trochu pokecali. Jedna sa hlavne o neg. skusenosti s materialom ale trebars aj s predajcami.
Vypadok materialu totiz v nasom sporte moze niekedy znamenat aj ohrozenie zdravia ci zivota. O financnej narocnosti ani nehovorim.
Podotykam ze nikomu nechcem robit reklamu ani antireklamu. Vsetko su len skusenosti moje vlastne alebo z blizkeho okolia odpozorovane. Pisat tu budem LEN o trvacnosti a dielenskom spracovani proste kvalite - nie o jazdnych vlastnostiach!

Mozeme zacat napriklad doskami:
Hned na zaciatku mojho winsurf.zivota som si kupil novu dosku EXOCET made in Slovakia. Podobnych bolo vtedy v okoli dost. Mozem povedat ze VSETKY mali mizerne dielenske vyhotovenie. Cez riedku vrchnu vrstvu laminatu na mnohych miestach nasavali vodu. Hmotnost sa tak uz po prvych jazdach dramaticky menila. Ona tenka vrstva nezniesla ani bezne setrne zaobchadzanie a hned boli diery na mnohych miestach. Chybala aj druha naraznikova vrstva z PUR ktora zabranuje prieniku vody do polystyren. jadra... Proste total shit. Mal som moznost odvtedy jazdit aj ine znacky(Mistral,RRD,AHD,Naish,JP,F2)a samozrejme aj tieto je mozne prerazit, zlomit ci inak poskodit. Kvalitativny standard je vsak omnoho vyssi. Niektore firmy este vyrabaju a ponukaju aj dosky s vrchnou plastovou vrstvou. Tieto su lacnejsie, pevnejsie ale aj o dost tazsie.

Plachty.
Nove modely vsetkych vyrobcov (aj ceskych) su podla mna bezproblemove.
V tomto smere sa vyvoj dost posunul.
Jedinou negativnou skusenostou bola detska nova plachta Pacific. Ta sa mojim chalanom rozpadavala za jazdy.

Stazne.
Velmi dolezita sucast aby plachta dobre fungovala. Tu by som zdoraznil ze plachta by sa mala kupovat spolu so stoziarom ktory je pre nu vyrobeny a urceny. Naozaj to nie je len reklamny trik.
Jedna zla skusenost - stazen Dynafiber. Zlomil sa po niekolkych jazdach a bez vonkajsieho zavinenia pri beznej jazde. Takychto zlomenych Dynafiberov som v okoli videl dost a boli pripady ze po prvom nastrojeni a prvych metroch na vode. Ak sa to stane prvy den pri mori a clovek potom nema na com jazdit tak utecha ze je v zaruke je na h...
A ak sa to stane na vlnach niekde 4 km od brehu kde ta nikto nevidi tak sranda konci. So zlomenym stoziarom alebo rahnom sa totiz sam spat nedostanes.

Rahna
Tu som polahol praktickemu dizajnu ,lahkosti a vysledkom v testoch rahien North sails PG comp z Al. Su az take lahke ze na jednom sa mi rura asi po pol roku roztrhla (pri spoji s pred. koncovkou) a 2 dalsie su poohybane na celej dlzke a pre istotu pouzivam ine. Pre ilustraciu carbonove rahno NP je dokonca o nieco tazsie ako hlinik. NS pri rovnakej dlzke. Takze v NS to s tym odlahcenim trochu prehnali.

Klby
Podla mojich skusenosti gumene vydrzia malo. Naproti tomu silonove som donedavna pokladal za neznicitelne. Take boli aj vyjadrenia chlapikov v pozicovniach. Donedavna. Mne sa totiz aj ten roztrhol a nazad som sa dostal len vdaka onej lankovej poistke. Odniesla si to doska. V okoli klbu ostalo po tejto jazde zopar dier. Asi treba ten pruzny silonovy clen sem tam obzriet a snad vymenit.

Este uvazky
Na vacsie plachty pouzivam vario. Teda pouzivam len DaKine, lebo tie naozaj funguju a daju sa nastavit aj za jazdy. Naproti tomu Neil Pryde nefunguju a povoluju sa samovolne. Inak pohoda, len ich treba po case vymenit. Hoci sa to nezda uvazky prispievaju velkou mierou k dobremu pocitu z jazdy

Zatial tolko. Co vy na to?

» Pridaj príspevok k téme

mafo mafo   03.09.2003 o 17:36

RE: Všetko zlé je na niečo dobré

exsistuju uvazki s plastovimi drziakmi ktore sa zacvaknu.

audino audino   10.06.2003 o 13:30

Juraj: Niekde uplne na konci, konkretne druhy prispevok od konca som nejake pripomienky k jednej plachte Arrows pisal. Okrem toho popisovaneho problemu s okom som s nimi nemal doteraz ziadne ine problemy.

Juraj Juraj   10.06.2003 o 13:03

Aké máte skúsenosti s plachtami Arrows?

audino audino   30.04.2003 o 07:32

Mám malý dotaz, možno trochu off-topic. Včera som kupoval novú finu a keď som ju skúšal vraziť do plaváku, zistil som, že mi nesedí celkom dobre v boxe. Na prednej strane z neho presahuje o cca. 1mm. Je to v pohode alebo to môže byť zdrojom spinoutov prípadne to inak zhorší jazdné vlastnosti?

Štulo Štulo   22.04.2003 o 13:35

Jedine fungujuce vario ktore som stretol boli Da Kine (priesvitna buzirka a kovovy dzindzik ktory zabezpecuje pritiahnutie aj povolenie). Daju sa aj lahko namontovat bez rozoberania rahna. Taky isty typ je aj fix. Musim vsak povedat ze ta priesvitna buzirka sa mi vzdy ohybala smerom k plachte. Po prvom problematickom zaveseni sa znovu ohnu naspat. Ostatne vario s umelohmotnym dzindzikom som nevedel nastavit za jazdy a navyse samovolne povolovali.

audino audino   22.04.2003 o 09:47

Aké máte skúsenosti s vario trapézovými úväzkami? Nepovoľujú sa vám? Viete niekto doporučit nejaké fixné, ktoré sa dajú namontovať a zhodiť bez toho aby bolo nutné rozoberať rahno?

TomdV TomdV   12.04.2003 o 03:28

Moje zkusenost s plachty Pacific rezonuji s uvedenym. Koupil jsem VMAX 8.5 a detskou plachtu pres telefon. Slecna na druhe strane dratu je inzerovala jako kvalitni evropske plachty za rozumnou cenu. Vetsi plachta se roztrhla u predniho okraje dolniho okna - prodejce mi poslal Gastru po doplaceni rozdilu. Detskou plachtu jsme pouzili jednou a diru jsme do ni zatim nevyrobili ale uz z ni vlaji ruzne plastikove pasky. Gastra je vyrazne lepsi po vsech strankach - nejenon co se tyce trvanlivosti ale hlavne jizdnich vlastnosti - dalsi duvod se Pacificu vyvarovat. Zajimalo by me jaka je zkusenost ucastniku fora s plachtama "LOFT"

Štulo Štulo   11.04.2003 o 09:38

Este par cerstvych postrehov, vlastne jeden zasadny: donedavna som si myslel ze znackove fabricke dosky su pri dnesnych technologiach nedostihnutelne nejakymi "handmade". Po precitani si clanku na www.krchoff.net o vyrobkoch pana Bohusa z LM pod znackou ACT som radikalne zmenil nazor. Kedze LM je od BR len na skok, dohodol som si stretnutie a vyrazil za p. Bohusom. Moje vlastne i odpozorovane skusenosti s nicenim a lamanim plavakov som vyuzil pri porovnani s jeho doskami. Mozem zodpovedne prehlasit su nezlomitelne (jazdenim), trapezovym hakom neotlacitelne, boxy nevytrhnutelne a nevyvalitelne a rovnako lahke ako "fabricke". Mimochodom rovnaky nazor som pocul aj od ludi ktori na nich maju NIECO odjazdene (M.Antol...)     Dovodov onej pevnosti je niekolko - lahke polystyr. jadro je lepene z 2 polovic a laminatovy spoj - akysi akoby kyl je prve spevnenie. Dalej su do tohto jadra po celej dlzke a hrubke vlozene 2 olaminovane sendvicove platy-tzv. stringre (u fab. dosiek ich ma napr. JP ale len u modelov wave aj to len v spodnej casti). Dalej z oboch boxov aj insertov vybiehaju do jadra spevnujuce akesi sendvicove rebra (toto je u beznych dosiek nevidane).  Cele polystyr. jadro je uzavrete laminatom a pokryte sendvicovou penou, na palube 2 vrstvovou. Uplne na vrchu je najpodstatnejsi rozdiel: fabricke surfy su vkladane do formy a povrch tvori len tenka vrstva sklolaminatu a geclcoat, ktory vyplnuje formu (gelcoat je nieco podobne ako striekaci git na auta). Na rozdiel od toho p. Bohus na vrch dava pomerne hrubu diolen-kevlarovu tkaninu, ktora je omnoho pevnejsia nez gelcoat-sklolaminat. Takato technologia je vsak pre seriovu vyrobu do foriem nepouzitelna. Vsetko je samozrejme robene vakuovanim, ktore optimalizuje presytenie tkanin a spotrebu zivice, odstranuje bubliny a vytvara dokonale hladky povrch. Toto vsetko mozem tak trochu posudit, lebo s laminovanim urcite skusenosti mam-v minulosti som robil rychlostne modely lodi trieda FSR. Treba dodat ze zaverecne "pomalovanie" trochu pokrivkava. Tu je vsak mozne vziat si len hladku bielu dosku, dat si ju naairbrushovat a na zaver p. Bohus nanesie drsny povrch, nalepi footpady a finito. Cena takejto dosky je okolo 25 000 Sk vratane finy. Co sa tyka shapu je to nieco v style JP a spravi to na mieru. POZOR, pan Bohus je sam surfista, je uz na penzii a ma trosilinku snahu ovplyvnit cloveka pri volbe dosky podla svojho oblubeneho frirajdu - tzn. treba za nim ist s jasnou predstavou. Na zaver tolko: KLOBUK DOLE!       

Wsurfer Wsurfer   18.11.2002 o 18:18

Štulo: niečo sa mi marí že Hood River nemá ďaleko k Tichému oceánu, takže klasický (oceánsky) swell sa tam môže prejaviť...

Štulo Štulo   17.11.2002 o 17:33

Ten swell bol asi naozaj brept. Tento vyraz sa pouziva hlavne na pomenovanie rychlych tiahlych vln, ktore vznikli v oceane a mozu prichadzat aj v miestnom bezvetri(atlanticky swell).
Na druhej strane chlapi z Hood River na www.gorgeexplorer.com/windsurfing.htm tvrdia ze na ich potoku sa swell tiez vyskytuje. No tak teraz som z toho jelen

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou