PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Všetko zlé je na niečo dobré

» Návrat na prehľad tém

» Štulo   
Štulo
03.09.2003 17:36:41
Všetko zlé je na niečo dobré

Mame tu medzisezonny cas ked mnohi budeme spekulovat nad novym materialom.
Bolo by dobre podelit sa o svoje negativne skusenosti aby sme sa spolocne poucili a aj trochu pokecali. Jedna sa hlavne o neg. skusenosti s materialom ale trebars aj s predajcami.
Vypadok materialu totiz v nasom sporte moze niekedy znamenat aj ohrozenie zdravia ci zivota. O financnej narocnosti ani nehovorim.
Podotykam ze nikomu nechcem robit reklamu ani antireklamu. Vsetko su len skusenosti moje vlastne alebo z blizkeho okolia odpozorovane. Pisat tu budem LEN o trvacnosti a dielenskom spracovani proste kvalite - nie o jazdnych vlastnostiach!

Mozeme zacat napriklad doskami:
Hned na zaciatku mojho winsurf.zivota som si kupil novu dosku EXOCET made in Slovakia. Podobnych bolo vtedy v okoli dost. Mozem povedat ze VSETKY mali mizerne dielenske vyhotovenie. Cez riedku vrchnu vrstvu laminatu na mnohych miestach nasavali vodu. Hmotnost sa tak uz po prvych jazdach dramaticky menila. Ona tenka vrstva nezniesla ani bezne setrne zaobchadzanie a hned boli diery na mnohych miestach. Chybala aj druha naraznikova vrstva z PUR ktora zabranuje prieniku vody do polystyren. jadra... Proste total shit. Mal som moznost odvtedy jazdit aj ine znacky(Mistral,RRD,AHD,Naish,JP,F2)a samozrejme aj tieto je mozne prerazit, zlomit ci inak poskodit. Kvalitativny standard je vsak omnoho vyssi. Niektore firmy este vyrabaju a ponukaju aj dosky s vrchnou plastovou vrstvou. Tieto su lacnejsie, pevnejsie ale aj o dost tazsie.

Plachty.
Nove modely vsetkych vyrobcov (aj ceskych) su podla mna bezproblemove.
V tomto smere sa vyvoj dost posunul.
Jedinou negativnou skusenostou bola detska nova plachta Pacific. Ta sa mojim chalanom rozpadavala za jazdy.

Stazne.
Velmi dolezita sucast aby plachta dobre fungovala. Tu by som zdoraznil ze plachta by sa mala kupovat spolu so stoziarom ktory je pre nu vyrobeny a urceny. Naozaj to nie je len reklamny trik.
Jedna zla skusenost - stazen Dynafiber. Zlomil sa po niekolkych jazdach a bez vonkajsieho zavinenia pri beznej jazde. Takychto zlomenych Dynafiberov som v okoli videl dost a boli pripady ze po prvom nastrojeni a prvych metroch na vode. Ak sa to stane prvy den pri mori a clovek potom nema na com jazdit tak utecha ze je v zaruke je na h...
A ak sa to stane na vlnach niekde 4 km od brehu kde ta nikto nevidi tak sranda konci. So zlomenym stoziarom alebo rahnom sa totiz sam spat nedostanes.

Rahna
Tu som polahol praktickemu dizajnu ,lahkosti a vysledkom v testoch rahien North sails PG comp z Al. Su az take lahke ze na jednom sa mi rura asi po pol roku roztrhla (pri spoji s pred. koncovkou) a 2 dalsie su poohybane na celej dlzke a pre istotu pouzivam ine. Pre ilustraciu carbonove rahno NP je dokonca o nieco tazsie ako hlinik. NS pri rovnakej dlzke. Takze v NS to s tym odlahcenim trochu prehnali.

Klby
Podla mojich skusenosti gumene vydrzia malo. Naproti tomu silonove som donedavna pokladal za neznicitelne. Take boli aj vyjadrenia chlapikov v pozicovniach. Donedavna. Mne sa totiz aj ten roztrhol a nazad som sa dostal len vdaka onej lankovej poistke. Odniesla si to doska. V okoli klbu ostalo po tejto jazde zopar dier. Asi treba ten pruzny silonovy clen sem tam obzriet a snad vymenit.

Este uvazky
Na vacsie plachty pouzivam vario. Teda pouzivam len DaKine, lebo tie naozaj funguju a daju sa nastavit aj za jazdy. Naproti tomu Neil Pryde nefunguju a povoluju sa samovolne. Inak pohoda, len ich treba po case vymenit. Hoci sa to nezda uvazky prispievaju velkou mierou k dobremu pocitu z jazdy

Zatial tolko. Co vy na to?

» Pridaj príspevok k téme

Wsurfer Wsurfer   15.11.2002 o 14:49

RE: Všetko zlé je na niečo dobré

Štulo: no tie fotky z Kráľovej určite nie sú zlé ale..., ale swell to nie je. V našich podmienkach swell totiž nemôže vzniknúť. Swell je vlnenie zapríčinené vetrom ktoré sa prejavuje na mieste vzdialenom od miesta vzniku, t.j. je to možné len na mori. Také vlny s obľubou využívajú klasickí surfisti, ktorí nepotrebujú vietor. Čo je vidno na fotkách z Kráľovej je klasická "windwave" zapríčinená vetrom takpovediac priamo na mieste.

Štulo Štulo   14.11.2002 o 14:29

RE: to Juraj

Podla mna je to s klbmi takto: power joint je v podstate preklad klbu ale tento nazov prischol tomu gumenemu v tvare presypacich hodin. Ten isty len s poistkou z plocheho lana (pouziva sa na wave) sa vola boge power joint. Kardan by sa mal volat mechanical p.j. V sucastnosti najviac pouzivany a predavany sa vola tendon joint. Jeho pruzny clen je z uretanu a nie ako som sa domnieval zo silonu.
Narazili sme tu na problem WS slovnika.
Mozno by sa hodilo nejaky zostavit. Kedze mnohe vyrazy nemaju v slovencine ekvivalenty a daju sa prelozit len popisne, mozme si spravit sutaz o najvystiznejsi vyraz - novotvar. Pre ilustraciu SWELL - vlnenie vody, ked vznikaju rovnomerne tiahle vlny s hladkou vodou. Kopceky a dolinky. Tvoriaci sa swell vidno na 2.Tomasovej fotke v knihe jazd z 28.10.

Pablo Pablo   13.11.2002 o 15:18

RE: to Juraj

Neviem, ja som si doteraz myslel, ze power joint je ten latkovy pasik (neviem ako to lepsie nazvat - je to z materialu, z ktorehu su aj gurtne, ktorymi pripevnus surfa na strechu), ktory sluzi na to, ze ked sa Ti gumeny klb roztrhne, tak Ti to klb aspon trochu drzi pohromade, aby si na tom mohol aspon nudzovo dojazdit k brehu.

Daniel Daniel   12.11.2002 o 09:59

Sťažeň
Negatívne skúsenosti mám so sťažňom, ktorý som kúpil minulý rok v snahe uštriť - Pacific Freeride 460/20% C, - na L.Mare pri cca 1 m vlnach pri páde sa zlomil pod rahnom. Keď som odpílil zlomenú časť a pozeral na štruktúru - bola nepravidelná a na tom mieste oslabená.

Plachta
Pacific-model 1999, 7.0, typ presne neviem. Bratovi po 5 jazdeniach začala praskať vo švoch, odvtedy už ju má skoro celú nanovo prešitú. Plachty a sťažne pacific radšej nikdy viac!

Trapezove uväzky
Fixné 24´´ SLIM - ochranná hmota(bužírka??) - moc tvrdá a vydržala cca 8 jazdení.

Štulo Štulo   09.11.2002 o 15:41

Chcel som aby sme podebatovali hlavne o zlych skusenostiach a roznych zaludnostiach jednotlivych casti nasho vybavenia. Mohla by to byt vyhoda pri kupovani noveho materialu. Vybrat uz je z coho a za tu furu penazi co to stoji si zasluzime aj kvalitu.
Dost zbytocne by bolo popisovat tu skvele vlastnosti jednotlivych typov. Na to lepsie sluzia testovania profi jazdcov, ktori maju moznost porovnat.
Dalsia otazka je kedy mozeme hovorit o nekvalite a kedy je to uz bezne opotrebenie. Napriklad topanky. Najlepsie su samozrejme s co najtensou podrazkou. Vydrzia mi vsak len pol roka. Jednoducho spotrebny material. To iste rukavice - hrube vydrzia dlho, no takmer sa v nich neda jazdit. Tenke su dobre, no max. 1 sezonu.
Este trochu o vyrobkoch SP (SANTI), ktore predava RAM sport. Vo svojich zaciatkoch som ich par kupil v snahe trochu usetrit. Nepodarilo sa. Po 1-2 pouzitiach som si musel kupit ozajstne.
Napr. vesta na suchu ako tak sedela, no vo vode ona vyplavala a ja som cumel do futra. Dalej klb -jeho kovove casti vyrobene z rychlohrdzavejucej ocele sa do vody vobec nehodia. Takisto onen powerjoint nevydrzal ani prd. Je vsak mozne ze sa situacia zmenila. Su to uz predsa 3 roky.

audino audino   09.11.2002 o 12:09

to Juraj

Nie som si na 100% isty svojimi znalostami, ale gumenny klb je z jednoho kusu a ktory vyzera ako presypacie hodiny, t.j. v strede je o dost uzsi nez na vrchu a naspodku. Oznacuje sa aj ako "powerjoint". Naproti tomu silonovy je na vzhlad podobny, sklada sa z viacerych casti, z ktorych ta stredna - silonova - zabezpecuje ohybnost. Tomuto klbu sa hovori aj "tendon joint".
Ak som napisal blbost, tak ma niekto opravte a dobre mi vynadajte.

Juraj Juraj   08.11.2002 o 18:00

Aky je to silonovy klb?

audino audino   08.11.2002 o 11:07

Moje skusenosti su nasledovne:

1) Neopren North Sails: Popri zopar dieram, ktore vznikli mojou vinou, sa sporadicky objavuju trhliny na kolenach na mieste, kde sa nejaky ochranny kus pevnejsieho materialu spaja s klasickou makkou gumou. Podla mna je to chyba designu, takymto sposobom kombinovat tvrdy material s makkym. To asi ani inak nemohlo dopadnut, ze ten makky sa bude na rozhrani trhat.
2) Plachta Arrows. Oko na napinanie plachty na stazni zjavne prestalo bavit byt stale na jednom mieste a tak si zaumienilo, ze sa bude posuvat smerom nadol. Neviem posudit, ci je to chyba materialu, designu, alebo moja chyba. Devat z desiatich predajcov by urcite tvrdilo, ze moja :-) Jedno je vsak iste. Na napnutie tej plachty na hodnoty udavane vyrobcom treba fakt velku silu. Nikdy sa mi na nej zatial nepodarilo dosiahnut trim pre silny vietor, pretoze ono sa to fakt nedalo viac vysponovat a mal som pri tom pocit, ze to oko to uz nemoze vydrzat. U druhej plachty Arrows tento problem nemam. Ta sa da vysponovat na silny vietor uplne v pohode a oko je stale na jednom a tom istom mieste.
3) Topanky Neilpryde (vysoke). Neopren v oblasti priehlavku je pekne popraskany a uz sa neviem dockat, kedy mi do nich tade zacne zatekat.

Pablo Pablo   07.11.2002 o 20:23

No ty musis mat asi velke prijmy pri takej spotrebe materialu :-)

Ale o tom som nechcel. Kedze som sa po dlhej dobe vratil k WS, tiez som sa tento rok vyraznejsie vybavoval.
Spokojnost:
Naish Evolution 8,2m - skvela plachta (manik v obchode v Rakusku mi tvrdil, ze je rozhodne lepsia ako Tonix od NS - neviem nejazdil som; btw je aj drahsia)aj na jazdenie aj na machrovanie :-).

Gun Sails - napriek tomu, ze je mnohymi akoze profikmi hlboko zatracovana, zda sa, ze to az take zle nebude - na pohodovy freeride bohato staci (aj ked nechcem to tvrdit stopercentne, pretoze na tuto velkost (4,8) mi fukalo iba raz v Chorvatsku.) Co mi nebolo odporucane, kupovat Guny vacsich velkosti pretoze su dost tazke. Kazdopadne kto chce vyrazne usetrit (v pohode 100-120EU) a kupuje mensiu plachtu (do 5,5) moze sa rozhodnut pre Gun.
Nespokojnost:
Trapezove uvazky NS (nastavitelne) - tu si to u mna North Sails trosku posrali. Povazoval som ich produkty za dokonale. Kazdopadne uvazky sa mi povolovali za jazdy, tak ze som po par koleckach drhol ritou hladinu.
Rukavice Maui magic - v podstate neviem ci dobre alebo zle, do kolonky "nespokojnost" som ich dal preto, lebo mi ich nejaky dobrak na Kralovej ukradol a to som ich mal prvy krat.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou