PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Fina

» Návrat na prehľad tém

» TomdV   
TomdV
15.12.2002 17:38:00
Fina

Zdravim vsechny surfare, kteri se zatim neodebrali k zimnimu spanku, nesli se koulovat ci korculovat. Mam problemy s finou. Nekde na internetu je snad navod jak korelovat velikost plachty a finy; jo jsem ho ale nenasel.Zajimalo by me jake je zkusenost diskutujicich na hlake vode a na mori. Jezdim ma Big Techno 283, mam 84kg. Diky Tom.

» Pridaj príspevok k téme

hippo hippo   15.12.2002 o 17:38

RE: Fina

Touto otákou sa zaoberá každý z nás, ale nájsť správnu odpoveď je vždy umenie. Vyžaduje si to určité skúsenosti, ale aj možnosť svoje úvahy odskúšať v praxi.
Výber finy musí byť so zreteľom na typ plaváku, rozmery, doporučenia výrobcom, revír, hmotnosť surfistu, veľkosť plachty, typ boxu, ... adť.
Pravidlo, ktoré spomenul AUDINO samozrejme platí, ale je to veľmi – veľmi obecné a jedno musím ešte doplniť – platí hlavne pre finy, ktoré sú pevné, t.j. Power Box, Tuttle Box, Deep Tuttle Box, Multiconic Box.
( najstabilnejší je Deep Tuttle Box – finy až do 90 cm !!! ).
Plavák BIC Techno 283 má ale tzv. Trimm Box, čo znamená, že je možné meniť aj polohu finy.
Preto by som začal experimentovať s polohou finy a až potom s jej dĺžkou. Výrobca doporučuje pre tento
plavák plachty 6,5 – 9,3 m² a finu 46 cm. Na tieto by si sa mal spoľahnúť, pretože sú výrobcom niekoľko –
násobne testované ( pre testy sa berie hmotnosť surfistu 80 – 85 kg ).
Môj názor: viac ako 48 cm by som nebral ( mysli aj na pevnosť Trimm Boxu ).

TomdV TomdV   15.12.2002 o 16:42

Nasel jsem nasledujici formulku: velikost finy = 5x velikost plachty + 4cm.
Mechanismus toho jak to vlastne technicky funguje me ale neni moc jasny.Ucel finy je udrzeni kursu a bocni stabilita. Je paradoxni ze pri pouziti velke finy je prave bocni stabilita problemem.

TomdV TomdV   12.12.2002 o 02:54

Audino diky za odpoved. Kalkulator jsem vyzkousel; prekvapilo me jaky vyznam tu pricitaji i centimetrovym zmenam. Ja jsem si objednal finu telefonicky - prodavac me doporucoval 48 cm (pro 8.4 plachtu - odhad retrospektivne potvrzeny anglickym kalkulatorem) ale ukazalo se, ze ji nema na sklade tak mi nakonec poslal 54cm.

audino audino   11.12.2002 o 08:48

Na stranke www.boards.co.uk je takzvany "Fin size calculator". Dopracujes sa k nemu tak, ze si v lavom menu vyberies "Windsurfing Kit" - "Accesories" a v hlavnom frame uz budes mat na to link.
Obecne platia pre velkost finy dane pravidla:
- Cim tazsi surfer, vacsia plachta, sirsi plavak, vacsi vytlak, tym vacsiu finu treba.
- Fina by nemala byt dlhsia nez je sirka plavaku v mieste, kde mas zadne putko, inak budes mat problem plavak udrzat na plocho.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou