PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Vodny start

» Návrat na prehľad tém

» kaylo   
kaylo
25.04.2004 20:38:56
Vodny start

Viem, raz uz to tu bolo, ale len v nadpise a rozoberal sa vlastne len plazovy start. Ten uz ako tam pomaly zvladnem. Ako sa robi vodny start? Dnes som bol na Gulaske, spociatku som parkrat vytiahol plachtu z vody (inak to zatial v strede jazera neviem), ale neskor, ked zosilnel vietor to uz bol dost problem a stalo ma to dost energie. Sledoval som Vas ostatnych, ako to robite, ale este mi to nie je jasne. Mohli by ste mi to, prosim vas, niekto objasnit? Dik! kalo

» Pridaj príspevok k téme

Viktor Viktor   25.04.2004 o 20:38

RE: Vodny start

viem ze je to troska od temy, ale chcem sa spytat ako to je s Gulaskou.

Dalo sa v pohode dostat k vode ? Nikto tam neotravoval ?

kaylo kaylo   16.04.2004 o 11:44

Dakujem pekne! Zda sa mi to presne a logicke, uz sa tesim ked to skusim.

audino audino   15.04.2004 o 16:55

Čo sa týka otáčania sa doky proti vetru, doporučujem ti vyskúšať nasledovný cvik. Keď sa ti podarí dostať plachtu nad vodu, tak že už držíš vietor v plachte a cítiš jej ťah, skús si vybalansovať takú polohu (priťahovaním a uvoľňovaním zadnej ruky), kedy ťa plachta neťahá príliš hore ale ani ju moc netlačíš. Mal by ťa vtedy vietor unášať podobne, ako keby si stál na doske a plachtu mal iba v miernom zábere. V takejto polohe si skús pomocou pohybu plachty smerom k špici / od špice dosky pohybovať doskou. Pri miernom potlačení prednou rukou by sa mala špica dosky pustiť po vetre. Keď to budeš mať nacvičené, dokážeš týmto spôsobom vykompenzovať vyostrovanie dosky, keď na nej máš položenú nohu. Ďalšia vec, ktorá ti pri tom bude nápomocná je to, že by si mal v čase keď ťa plachta ťahá na dosku mať nohu na doske čo najviac pokrčenú v kolene. Keď je dosť vetra, plachta ťa vytiahne aj s narovnanou nohou, ale keď ju dobre pokrčíš, vytiahne ťa plachta aj v slabšom vetre. V zásade platí to, že ak máš s danou plachtou dosť vetra na sklz, urobíš s ňou vodný štart. Ak však dodržíš zásadu s pokrčenou nohou, vodný štart urobíš aj pri vetre mierne slabšom, než je potrebný na dosiahnutie sklzu.

SršeŇ SršeŇ   15.04.2004 o 14:10

No podla mna by mohol byt problem v tom, ze sa snazis tu nohu dat na dosku tak ako keby si uz isiel a teda vlastne chodidlom tlacis na dosku v zadnej casti cim ju samozrejme stocis. Skus nohu vylozit tak ze polozis na dosku len patu a spicka ti pojde hore k oblohe a zohnutim v kolene si dosku vlastne pritiahnes k sebe (zadok k tebe a teda spic das po vetre). To ze ju tam len takto polozis ta uz dost podstatne odlahci a pojdes hore z vody. Ako ta to taha z vody tak davas aj prednu nohu a zaroven uz si v polohe ze zadnou normalne doslapnes na dosku. Ak to nepomoze, stale mas sancu skusit ist do toho najskor prednou nohou. Myslim ze cim je silnejsi vietor, tym viac je jedno ktoru nohu tam das prvu, ja osobne nad tym nijako nerozmyslam a proste ktoru tam dostanem lahsie, tu tam dam. Skus si pozriet toto video http://www.windsurfing.cz/video/start/2101_water_by_jane.wmv nie je tam sice moc vidno na tie nohy, ale je tam dobre naznaceny smer vetra co je dost dolezita vec. Celkom detailny popis najdes aj tu http://www.windsurfing.cz/skolaws/skolaws.html?lekce=2 Mozno su tam niektore veci popisane inak ako som hovoril ja, ale nikdy som netvrdil ze to robim ako sa ma, len viem ze mi to takto ide celkom bez problemov .

kaylo kaylo   15.04.2004 o 11:40

Diky Srsen, este raz dodatocne! S bliziacou sa sezonou (potrebujem predsa len trocha teplejsie pocasie) sa snazim trosku so pospominat na doterajsie prakticke aj teoreticke vedomosti. Este by som sa opytal na ten vodny start. Ked som to skusal, mal som problem v tom, ze pri vykladani zadnej nohy sa mi okamzite zacala doska tocit zadkom po vetre, teda spic proti vetru az kym ma to otocilo tak, ze mi vietor z plachty zmizol a bolo po starte. Neviem v com to je. Mam stazen v "kolajnicke" prilis vzadu? Alebo?

Dik!

SršeŇ SršeŇ   29.08.2003 o 23:38

Popisat je to tazsie ako ukazat, sleduj co robia ostatni . Najdolezitejsie je spravne to cele vo vode nasmerovat...  Mal by si to dostat do polohy aby vietor fukal kolmo na plachtu leziacu vo vode (kolmo na stazen, samozrejme odpredu). Koniec rahna nemozes mat ponoreny, aspon nie prilis hlboko. Plachta by mala plavat na vode. Ak je koniec velmi zanoreny, potiahni ju kusok po vode a on sa dostane hore. Ak to budes mat inak, tak sa len natrapis a vysilis ale plachtu z vody pravdepodobne nedostanes. Teraz musis plachtu podvihnut za stazen kusok nad rahnom alebo priamo za rahno, aby sa pod nu dostal ten vietor. Cim vacsia plachta tym vacsi problem... Malo by sa ti na nej urobit brucho a zacne sa "vznasat" kusok nad vodou. Ked podvihnes prednu ruku viac ako zadnu, zacne plachta chytat viac vetra a zacne ta tahat hore. Nesmies to urobit moc prudko, lebo ta katapultuje. Ako citis ze ta zacina plachta dvihat z vody, daj zadnu nohu na surf. To ta odlahci a plachta ta dviha dalej, das prednu nohu a uz ficis. Takto nejako by sa to malo robit.

Ak ti rahno neprecnieva az za dosku, tak si mozes pomoct dostat plachtu z vody tak, ze zatlacis zadok dosky pod rahno a doska ti ju da von sama.

Ja niekedy davam na dosku prvu prednu nohu. Tusim sa to tak nema, ale niekedy mi to proste viac vyhovuje. Doska nabera rychlost uz pocas toho ako ma plachta dostava z vody a je mensie riziko katapultu lebo som od zaciatku zaprety prednou nohou.

Good luck!

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou