PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Slovnik windsurfingu

» Návrat na prehľad tém

» i-Riki   
i-Riki
07.05.2004 23:00:47
Slovnik windsurfingu

Som znova začinajúci surfar v predchadzajucom období tj 1986 do 1993 som sice z prestávkami ale surfoval. Teraz ma to zas chytilo a rad by som sa zdokonalil tak po praktickej ako po teoretickej stranke. Bol by som rád ak by mi niekto z Vás pipísal pojmy, na sposob slovnika myslím si že by sa to mohlo zísť aj ďaľšim začínajúcim surfistom.

» Pridaj príspevok k téme

Wsurfer Wsurfer   07.05.2004 o 23:00

RE: Slovnik windsurfingu

tak s tou fat lady som to nepochopil ani ja. Vôbec som nechápal čo s tým "chtěl básník říci".

A flauta? asi že si môžeš akurát tak pískať. Inak ma nič nenapadá...

Milan Milan   02.05.2004 o 19:55

Aj ja by som sa rád spýtal: 1) Čo je to "fat lady"? Je to doska one design? Píše sa o nej v článku P. Polláka http://www.windsurf.sk/servis/sprava.asp?id=106. Aj keď fráza ”It ain’ t over till the fat lady sings” znamená skôr niečo na spôsob "Nekrič hop, kým nepreskočíš". (http://www.word-detective.com/021804.html). Už som sa na to pýtal pod galériou k článku, ale asi sa nikomu nechcelo vyviesť ma z temnôt nevedomosti. 2) Prečo sa bezvetriu hovorí "flauta"? Vopred ďakujem za rozšírenie mojich obzorov.

Wsurfer Wsurfer   02.09.2003 o 21:44

halsa tiez powergybe, alebo powerjibe, beachstart, vodny start, helicoptertack, duckgybe, airgybe, aeral gybe, backloop, frontloop, + double, bodydrag, chophop, monkeygybe, slamgybe, laydowngybe, tabletop, cheesroll, frontsideriding, backsideriding, a toto uz vobec nie pre beznych smrtelnikov: willy skipper, flaka, goiter, crazy pete, superman, +kombinacie onehanded a kopa dalsich

Bezpecne a dokonale ovladam iba wipe out

Material: doska, plavak, board ma scoop, rocker, rails (hrany), V, dvojitu konkávu (dna), deck, nonslip (protysmykovu upravu) finbox na finu (ostrohu) systemu US, powerbox, tuttlebox, deep tuttlebox, trimbox na pouzitie Race, Freeride, Freestyle, Wave,  stazen sa pripevnuje klbom=powerjointom do kolajnicky nan patka stazna systemu north (pin), alebo quickie. nohy su v putkach (straps, schlaufen) a stoja na footpads. lepsie dosky maju odvzdusnovaciu skrutku (radsej neotvarat alebo nezabudat zavriet pred surfovanim!!!). doska moze mat ASA alebo gelcoat povrch, vo vnutri sandwich, honeycomb, laminat, drevo a carbon su dalsie materialy, ale to radsej nikto nechce vidiet na vlastne oci  najma nie u vlastnej dosky!

Doska moze byt Formula (niektore maju tzv. flappers), Race, Freeride (slalom), Freestyle, Wave, Allround + kombinacie (niektore) a zaciatocnicka.

Cele oplachtenie sa vola tiez rigg a pozostava zo stazna rahna a samotnej plachty. Stazne su laminatove a carbonove (drahe!) +mix, dvojdielne. Mozu byt skinny, t.j. tenke (najnovsy hit) Maju roznu tvrdost, meria sa v IMCS a cisla su od cca 18 (makke a kratke stazne) po cca 34 (opak). Dlzka sa upravuje predlzovakmi (extension). rahno ma prednu a zadnu koncovku zo zasekmi pre lanka. predna koncovka ma manzetu na uchytenie k staznu a zatvaraci mechanizmus. ultra dlhe rahna (aj carbon) pre ultravelke plachty (10m2 a viac) mozu mat aj trimovaci mechanizmus ovladatelny pocas jazdy. Na rahno sa davaju trapezove uvazky

Plachta ma predny, zadny a spodny lem, v prednom je komin na stazen. priecne je vystuzena spirami, Race plachty maju niektore spiry ukoncene cambermi (svorky) ktore sa opieraju o stazen a davaju profil plachte aj bez vetra. hlavny material je monofilm (priehladny). plachty maju podobne delenie podla urcenia ako plavaky a samozrejme podla velkosti. Plachta sa trimuje a ma loose leech (volny zadny lem)

Tolko zakladny slovnik, este by sa dalo o neoprenoch, trapezoch, pravidlach prednosti na vode, vetre, vlnach, a.i., pripadne vyssie uvedene rozbrat do detailov a podorobnejsie.

Nech sa paci!

i-Riki i-Riki   02.09.2003 o 08:57

Medzicasom som nasiel na stranke http://www.surf-magazin.de/_fahrtechnik/_fahrtechnik.htm presne tu velmi dobru vec vyraz pre urcitu cinnost a plus obrazkova dokumentacia.

SršeŇ SršeŇ   02.09.2003 o 08:29

Halsa je obrat po vetre ked si plachtu z jednej strany na druhu prehadzujes ponad spic plavaku. Je to asi najbeznejsi obrat ktory pouziva vacsina surfistov. Pri power-halse si pocas celeho tohto ukonu v sklze. 

kaylo kaylo   01.09.2003 o 22:11

Ja by som sa spytal, co presne je "halsa" (ev. "power- halsa"). Tusim co by to asi mohlo byt, ale rad by som to vedel presne. Diky!

SršeŇ SršeŇ   01.09.2003 o 19:33

Riki, napis ktorym pojmom konkretne nerozumies, bude to jednoduchsie ako skusat zostavit A-Z slovnik ;-)

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou