PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - neoprén na windsurfing vs. potápanie

» Návrat na prehľad tém

» Mathew   
Mathew
11.03.2004 20:02:57
neoprén na windsurfing vs. potápanie

Chcem sa spýtať skúsenejších, či je nejaký zásadný rozdiel medzi neoprénom určeným primárne na windsurfing a na potápanie. Chcem si totižto kúpiť celý neoprén a skúšal som viacero typov, ktoré mi veľkostne nesedeli. Včera som však skúšal potápačsky 5 mm oblek a ten mi celkom padol. Sú to dlhé nohavice s trakmi a k tomu vesta s kuklou. Je tam nejaký potencionálny problém ohľadne praktikovania windsurfingu s týmto neoprénom?

» Pridaj príspevok k téme

Wsurfer Wsurfer   11.03.2004 o 20:02

RE: neoprén na windsurfing vs. potápanie

Nuž jeden zásadný rozdiel v tých neoprénoch je a to v strihu - windsurfistický je predtvarovaný na predpažené ruky, čo potápačský určite nie je. Tiež by mal mať aj elastickejšie rukávy, pretože pažami viac pracuješ a namáhaš ich, preto pre ne potrebuješ komfort, čo pri dlhšom surfovaní nie je zanedbateľné z hľadiska únavy. Ako je to zo stránky tesnosti či potápačský viac dovolí cirkulovať vode, to neviem, ale na druhej strane sú surfistické neoprény všeobecne ohybnejšie, pretože pri surfovaní potrebuješ viac pohyblivosti. Potápačský je určite hrubši a ťažší a teda nemotornejší.

V princípe sa nedoporučuje zamieňať potápačský a surfistický (windsurfistický, aj v tom je rozdiel! ale u nás pravý surfistický neoprén asi nedostaneš) pretože sú primárne každý určené na iný účel a podľa toho aj dizajnované a tie subtílne rozdiely sú aj ďalšie. Pokiaľ peňaženka dovolí treba mať na každý účel osobitné oblečenie. Zamieňať iba v krajnom prípade!

Milan Milan   10.03.2004 o 11:49

Ja nie som až taký skúsený, ale mám jeden neoprén, ktorý je bodyboardistický a ten je trošku porézny, takže keď stojíš na doske a ofukuje ťa vietor, chladí to. A nakoľko je pri windsurfingu vietor dosť častým javom, nie je to veľmi praktické . Okrem toho surfistické neoprény mávajú zosilnené kolená. Inak dvojdielny neoprén som mal aj ja, kým mi ho v Rumunsku neukradli, a bol som s ním veľmi spokojný, teraz mi to chýba, že nemôžem zhodiť vrch, keď mi je teplo, a na tých gatiach bol zips vpredu a dal sa stiahnuť tak nízko, že sa dalo v pohode vyčurať - to je pri dlhších surfovačkách tiež veľká výhoda.

audino audino   10.03.2004 o 11:32

Myslím si, že principiálny rozdiel medzi nimi asi nebude. Ale surfové neoprény bývajú zrejme tak trochu optimalizované ako napr. majú spevnené kolená proti opotrebeniu, aby sa nepoškodili o drsný povrch surfu a pod. prípadne má v nich človek väčšiu pohyblivosť. Na druhej strane, potápačské neoprény sa vyrábajú aj vo väčších hrúbkach (napr. 7 prípadne 10 mm)

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou