Diskusia - WINDSURF - Jazda v trapeze - zaciatky
» kaylo
15.04.2004 14:26:13 |
Jazda v trapeze - zaciatky Chcel by som sa tuto sezonu naucit jazdit v trapeze. Moze mi niekto, prosim, poradit, ci je lepsi sedaci alebo driekovy, ev. na co si mam pri jeho kupe dat pozor, teda co je dolezite a ako umiestnit lanka? Dakujem, kaylo!
|
SršeŇ
15.04.2004 o 14:26 |
RE: Jazda v trapeze - zaciatky Aky trapez je ten spravny sme nedavno rozoberali na chate, takze dufam spravne zhrniem veci tak ako sa maju. Aky trapez kupit zalezi od toho co chces robit, pre wave a freestyle bedrovy, pre freeride, freerace sedaci. Su tam dva zakladne momenty, prenesenie hmotnosti a manevrovatelnost. Pri sedacom vies lebsie preniest hmotnost do trapezovych uvazkov, cim dosiahnes v konecnom dosledku lepsie odlahcenie plavaka a vyssiu rychlost. Tym ze je hak umiestneny nizsie je ale trosku narocnejsie zahaknut/odhaknut sa, hlavne pri slabsom vetre (no ale vtedy sa treba kontrolovat a jednoducho sa nesnazit zavesit za kazdu cenu). Bedrovy ma hak umiestneny vyssie, lahsie a rychlejsie sa zahaknes aj odhaknes, takze minimalne zo zaciatku by sa ti s nim existovalo jednoduchsie a asi by si aj podstatne zredukoval katapulty do plachty, na druhej strane si s nim neskor mozno neuzijes az taky sklz ako by si mal v sedacom, resp neustojis az taky silny vietor. Co sa tyka uvazkov, tak koluje mnoho teorii ako by sa mali nastavit. jedna z nich je, ze prvy uchyt by mal byt od stazna zhruba na dlzku predlaktia, rovnako by malo byt od rahna po spodok uvazku a sirka uvazku by mala byt na dve paste s tym ze cim je uzsia tak plachta reaguje viac a cim sirsia tak menej. V praxi si uvazok posunies tak aby si citil zhruba rovnaky tah na obe ruky, zatial som si musel polohu uvazkov prisposobovat aj podla sily vetra. Mozno nove plachty uz tento problem nemaju.
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou