PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Oprava plaváku

» Návrat na prehľad tém

» mirc   
mirc
11.05.2004 13:59:44
Oprava plaváku

Nevedel by mi niekto poradit, ako postupovat pri oprave plavaku ?? Jedna sa hlavne o opravenie prasklin, jednu velku mam na spicke :(( Ak niekto vie, aky material je vhodne pouzit a nejaky aspon zbezny postup pri praci, budem vdacny za kazdu cennu radu. Sezona sa predsa bliiizi :)))

VDAKA

» Pridaj príspevok k téme

i-Riki i-Riki   11.05.2004 o 13:59

RE: Oprava plaváku

Dakujem Audino za uzitocne rady aj mne to moc pomohlo podarilo sa mi dostat dosku do perfektneho stavu aj bez tmelu. Ale vedel by mi niekto poradit aku farbu treba pouzit na opravovane miesta?

audino audino   30.04.2004 o 08:17

1) Epoxidom a tkaninou nič nepokazíš. Keď to budeš robiť, použi radšej viac vrstiev tkaniny s nie moc vysokou gramážou, tak aby výsledný súčet dal dokopy niečo medzi 200-300g/m2.

2) Pôvodný povrch asi najlepšie odstrániš brúsnym papierom. Do akej hĺbky pôjdeš, záleží od konštrukcie dosky. Pokiaľ je to doska s ASA vrstvou na povrchu, obrús iba tú (je hrubá cca 1mm) a pokús sa okraje zbrúsiť do šikma tak, aby vznikli akési fazety. Pokiaľ je to nejaká kvalitenejšia konštrukcia, obrús iba lak, a pôvodný materiál pod ním nechaj. V tomto prípade sa asi nevyhneš tomu, že novopridaný materiál bude trochu vystupovať nad okolitým pôvodným povrchom. Hlavne nezabudni miesto, ktoré budeš laminovať dobre odmastiť.

3) Ak máš v jadre väčšie diery, asi bude dobré zaplniť ich penou (a zalepiť), inak ich je lepšie zatmeliť. Ako tmel v takomto prípade použi epoxid zmiešaný s malými sklenenými guličkami (sú to tzv. microbaloons, dosť ťažko sa zháňajú a ako alternatívu môžeš použiť na drobno nastrihané vlákna zo sklenenej tkaniny).

4) Ak korekentne vykonáš laminovanie, nerovnosti by nemali byť nejaké veľké a vystačíš si s polyesterovým tmelom.

Veľa šťastia

mirc mirc   29.04.2004 o 13:16

Dakujem vsetkym za cenne rady! Z kazdych som si nieco zobral, ale este stale nemam konkretnu predstavu ako budem presne prevadzat opravu mojej dosky. tak to zhrniem do niekolkych bodov, co ma konkretne zaujima, a ked bude niekte vediet zodpovedat moje otazky, bude to uplne super :)
Takze, najprv by som asi mal priblizit rozsah opravy : Jedna sa o dost velku puklinu na spicke (dlzka asi cca 15 cm), takze to bude asi chciet dokaldnu opravu! Potom su este nejake dalsie pukliny a trhliny, ale tie su uz lahko spravitelne, takze najviac ma trapi oprava spicky.
Takze :

1. aky material teda pouzit ?? Isiel by som do laminatu - tkanina + epoxid ?? co Vy na to ?

2. Ako previest opravu ?? Takze, uvazoval som ze nejak odstranit v okoli "zranenia" povodny povrch. Ale zatial si neviem predstavit, ako ho budem odstranovat .. akym nastrojom ?? Ma niekto nejaky napad, alebo skusenost ??

3. Aku velku "dieru" do povodneho gripu urobit, tak, aby sa tam novy povrch, na polistyren a do vyrezaneho otvoru, pekne prichytil a pevne tam drzal ??

4. Tak by prisla faza samotneho laminovania. Pred nou by som asi nejakou "penou" vyplnil pripadne diery v polistyrene. Alebo ako by sa to dalo nejak dobre osefovat ?

5. Hrube prebrusenie laminatu, zagitovanie (uz asi jemnym tmelom, alebo este predtym pouzit polyesterovy?), vybrusenie do hladka.

6. na zaver by prisiel nastrek epoxidovou farbou.

Tak ak by mi niekto vedel zodpovedat moje otazky, pripadne este blizsie poradit, ako postupovat pri jednotlivych krokoch, budem veeelmi vdacny!

kixa kixa   27.04.2004 o 15:50

Ja mam najlepsie skusenosti pri opravach plavaka so zubarskym lepidlom zn Duracryl. Drzi to uplne perfektne, blbe je ze vybrusit sa to da len pomocou turbinky. A trepat plavak do ambulancie sa mi zrovna nechce .

audino audino   26.04.2004 o 21:38

Ano, Herex používa Compositeworx na výrobu dosiek CF. Okrem neho sa používa ešte napr. Airex pripadne Divinycell. Všetky tieto hmoty sa niekedy označujú všeobcne ako High density PVC.

Tomas Tomas   26.04.2004 o 15:57

HEREX moze byt ta neznama penova hmota. /hojne vyuzivana v leteckom priemysle/

audino audino   26.04.2004 o 14:02

Tá neznáma penová vrstva, to by mohlo byť nejaké PVC, ktoré tvorí jednu vrstvu sendviča u dosiek so sendvičovou konštrukciou.

Slavmiro Slavmiro   26.04.2004 o 13:54

2 Audino, skusal som na vzorke a ziadne agresivne a ani badatelne zmekcovanie a leptanie polystyreneu nenastalo. Tak som to riskol. Aj tak do priameho styku s polystyrenom sa dostala latka len na ploche < 1 cm2, prave v tej najvacsej diere. Ale ako pisem, spravalo sa to neutralne. Inac medzi polystyrenovym jadrom a povrchom je este (v mojom) pripade nejaka hnedasta pena?, nieco ako polyuretan. Ale je mi jasne ze keby som staval svojpomocne plavak z polystyrenoveho jadra tak by som s beznym polyesterom nepochodil. Ale uz su mozno nove zlozenia latok. Who knows?

audino audino   26.04.2004 o 13:29

2 Slavmiro: Podla toho, čo píšeš, používal si na laminovanie polyesterovú živicu. Má síce výhodu, že rýchlo tuhne, ale je čiastočne agresívna voči polystyrénu - jadru plaváka. Ja som pri akýchkoľvek opravách dosky používal zásadne epoxid. Polyesterový tmel som použíl nanajvýš tak na vyrovnanie nerovnosti na "vyepoxidovanom" povrchu.

Slavmiro Slavmiro   26.04.2004 o 11:39

sorry, som zabudol este jednu uzitocnu vec: diery v plavaku identifikujes najlepsie tak ze prilozis usta na dieru (aj nenapadnu mikrotrhlinu) a vytvoris podtlak. Aj z nej dokazes "sat" je dovod opravovat.  Ja som povodne vizualne odhadoval ze mam 1-2 diery a bol som prekvapeny ze som nasiel este dalsie tri  o ktorych som si myslel ze je to len prasknuta farba. Samozrejme boli aj miesta kde boli praskliny len vo farbe bez "diery" do vnutra. Tie len zatriem farbou a finito. Pozor na to hlavne pri starsich plavakov, kupovanych z druhej ruky, kde sa predchodzi majitelia casto snazia kozmetickymi opravami vylepsit vzhlad plavaku. Zhruba po 1/2 sezone sa vsak tieto zalezitosti "opravene" premalovanim prejavia (slnko/voda/namahanie). Netreba vesat hlavu, treba vyhrnut rukavy a dat sa do toho. Za 1 den sa to da cele zmaknut a mas dobry pocit ze sa Ti do dosky "nenabera" voda.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou