PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Oprava plaváku

» Návrat na prehľad tém

» mirc   
mirc
11.05.2004 13:59:44
Oprava plaváku

Nevedel by mi niekto poradit, ako postupovat pri oprave plavaku ?? Jedna sa hlavne o opravenie prasklin, jednu velku mam na spicke :(( Ak niekto vie, aky material je vhodne pouzit a nejaky aspon zbezny postup pri praci, budem vdacny za kazdu cennu radu. Sezona sa predsa bliiizi :)))

VDAKA

» Pridaj príspevok k téme

Slavmiro Slavmiro   26.04.2004 o 11:30

RE: Oprava plaváku

Nazdar! Prave tento vikend som opravoval garazi zranenia po ostatnej sezone na mojom plavaku. Laminoval som s kitom ktory predavaju v Baumaxe za 255 SK. Je to taka velka tuba cca 200 ml a k tomu tvrdilo (katalyzator 10ml). Pomer mas naznaceny v navode (1/20). Dokonca vo velkej tube je v polyesterovej zivici aj vlakno, co je necakane, kto by cakal ze polezie z tuby, ze?  Najvacsiu dieru som mal velkosti "koncek malicka". Pri oprave plati zasada, ze postihnute miesto treba pekne za/vycistit, zdrsnit a trocha zvacsit (v pripade mikrotrhlin) aby sa hmota mala o co zachytit. Spachtla je pribalena  v sade. Potom som pekne naniesol material na postihnute miesta. Pozor, k tuhnutiu hmoty dochadza behom 5 minut, takze si treba spravit (namiesat) len tolko kolko stihnes spracovat. Cize na viackrat. V navode pisu ze po 30 minutach je mozne brusit, ale sicher je sicher , ja som pockal den. Mne sa to videlo po 30 minutach este trochu lepkave a hlavne v tej velkej diere som mal obavu ze to vo vnutri to nebude este vytrvdnute. Inac do velkej diery som napechoval husky polystyrenu, z dovodu "udrzania nizkej hmotnosti" plavaku a aj koli tomu ze hruba vrstva polyesteru nemusi byt v jadre nikdy dostatocne vyzreta (casom moze nastat zmrstovanie a pod). Primarnu upravu pred laminovanim som robil pekne drsnym smirglom a aj prve hrube brusenie som realizoval drsnym tiez. Potom nastupil smirgel (200) a na zaver nastupil smirgel (400-waterproof) mokrou cestou do absolutnej hladkosti.

Akurat dnes sa chystam do modelarskej predajne zakupit pozadovany oddtien vodostalej farby aby nebolo tieto, i ked pekne spravene, zaplaty vidiet. Este neviem ci to budem striekat (uz neviem ako sa to vola trubicka kolmo na trubicku a fuka sa do toho ustami) alebo nanasat jemnou spongiou cim sa da dosiahnut obdobny efekt ako spray-ovanie.

mirc mirc   25.04.2004 o 11:32

X-Speed: Diiik za radu! MOj plavak uz ma nejakych par rockov, takze budem ho opravovat len svojpomocne. S tym tmelom som uz lahsie diery opravoval, ale teraz sa mi jedna hlavne o vaznejsie "rany" :) Mam dost velku puklinu na spicke a dalsiu bluizko spicky, takze by som asi siahol po laminovacej suprave. Marcel mi raz vysvetloval postup ako to potom laminovat, ale ja si to uz nepamatam a neviem si to presne predstavit. Ono to asi bude chciet odstranit nejaku cast povodneho povrchu a tam vlozit tu tkaninu a zalaminovat to, ale nie som si isty! Tak ak vies napisat postup ako postupovat uz pri laminovani, tak sem s nim :))) DIK

X-speed X-speed   25.04.2004 o 09:29

vsetko to zalezi od rozsahu poskodenia a toho, ci je ten plavak novy alebo starsi.zalezi to od toho aky mas k nemu vztah a kolko si do opravy ochotny investovat.ak su to male diery , tak by som ti odporucil dvojzloskovy polyesterovy tmel(dostanes ho v obchode s maliarskymi potrebami a pod.)vid. na foto c.1. ak mas diery vecsie tak by si mal hlavne  na namahanejsich miestach pouzit laminovaciu supravu,ktora na rozdiel od tmelu obsahuje aj tkaninu,cize latku, ktoru ked potries laminatom tak ti vznikne pevna laminatova vrstva,cize nieco podobne, z coho je plavak, ale pozor! laminovacia suprava je ruzovo-cervenej farby! tmel je trosku do siva. ak je ten plavak velmi drahy napr.formula a je v nom velka diera, tak ho radsej odnes do nejekej firmy, napr. Composite works, tam plavaky asi aj vyrabaju,alebo sa skus opytat Marcela Carneho z Black sportu,on by ti vedel poradit , kam s tym plavakom.tel na marcela:0905384222. Ale ja osobne by som uprednostnil domacu opravu tmelom, ktory som spominal, s tym som mal najlepsie skusenosti, a ani ten tmel nieje velmi vidno.postup s tmelom je asi takyto: 

1. musis ma suchy plavak ! na to nezabudni
  2. jemnim brusnym papierom jemne prebrus miesto poskodenia
  3. namiesaj si tmel(musis donho pridat vytvrdzovac , ktory je v baleni.
  4. nanes tmel na miesto poskodenia, najlepsie nejakou spachtlou.nieco rovne ,scim by si uhladil povrch
  5. nechaj uschnut tmel, schne to rychlo (asi tak 2 piva)
  6. po uschnuti prebrus tmel hrubsim brusnym papierom ale nie velmi hrubim! vsetko rob s citom, ako kusvojej holke!
  7. zober najjemnejsi prusny papier a prebrus to miesto este raz ale pod VODOU!

tak to by malo bit asi vsetko, dufam zeti to pomoze. aloha

RE: Oprava plaváku   RE: Oprava plaváku  

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou