PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - koupě nového surfu

» Návrat na prehľad tém

» dosta   
dosta
05.05.2004 14:38:25
koupě nového surfu

hezký den, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Zamiloval jsem se do sportu, který všichni již asi dlouho milujete, zatím se však neorientuji v široké nabídce plováků či plachet, které jsou na trhu. Rád bych vám položil otázku, kdyby jste měli cca 75.000 Kč, co by jste si koupili?? Moc vám děkuji za laskavou pomoc.

» Pridaj príspevok k téme

Slavmiro Slavmiro   05.05.2004 o 14:38

RE: koupě nového surfu

Nechcem zbytocne polemizovat, ale velky "ponton" IMHO ma vyuzitie dost siroke. Hlavne pre surfistov s frajerkami, rodinami  a detmi (moj pripad). Skor kazdy predava malolitrazne dosky (<<100lt) u nas pouzitelne tak 10% sezony. Tych su plne bazary. Poznam takto vybavene rodiny a svojho F2 "plutvaca" sa nechcu vzdat za ziadnu cenu, pritom maju JP wave boardy.  Taktiez hovoria ze tieto vacsie dosky dokazu pri miernych vetroch mat pomerne rychly nastup do sklzu a rozhodne nie su zle. Ako inac sa da dostat zaciatocnika/frajerku/manzelku a neskor deti k tomuto sportu? Jedine zodpovedajucou vybavou pre zaciatocnika.
Takisto netvrdim ze sa tieto dosky nedaju kupit nove a je to dnesny trend -viac litrov a sirsia (stabilnejsia) doska. Napr. Starboard. Lizatka (prepacte za vyraz) su na ustupe a su pre dominatorov (nic v zlom).
Dosta uvadza ze je "level 0" (zero). Si myslim ze uvadzane rozmery su tak akurat. Ja mam 77 kg, som pomerne zaciatocnik a mam so 6,5m2 obcas problemy s preplachtenim. Na druhej strane mam 105 lit. plavak a ten sa mi zas javy obcas maly. Moje terajsie optimum by bolo asi 5.7m2+130 lit. Aj vcera (Kralova vid.kniha jazd), kazdy jazdil s plachtami okolo 5,5m2 a vsetci boli o.i. odo mna lepsi jazdci, cize by ustali aj viac. Ale stacilo to.  Ja som si vsak uzil so 6.5m2 dost brutalne katapulty.

audino audino   05.05.2004 o 13:23

Nie je celkom pravda, že plaváky pre začiatočníkov sa v ponuke výrobcov (už) nevyskytujú. Skôr naopak. Plaváky pre začiatočníkov má v ponuke oveľa viac výrobcov, než tomu bolo pred pár rokmi. Ako príklad poslúžia BIC - Nova, RRD - easyrider / joyride, Starboard - Start, AHD - Zen, a asi najväčšiu ponuku takýchto plavákov má v ponuke tradične Hi-Fly. Faktom však ostáva, že kupovať takýto plavák pre začiatočníka je blbosť. Ak to človeka naozaj chytí, vydrží mu tak 1 sezónu a potom zistí, že to nie je ono a bude sa toho veľkého pontónu chcieť čo najskôr zbaviť a obávam sa, že doska tohoto typu bude ďalej dosť ťažko predajná. Čiže buď kúpiť ojazdený, alebo vyskúšať v požičovni.

Veľkosti plachiet, ktoré uvádzal Slavmiro v bode 2 sú asi trochu malé. Napr. 5,5m pre jazdca o hmotnosti 75kg bude síce dobrých na učenie, avšak keď trochu prifúkne (nie moc), nemá šancu dostať sa s ňou do sklzu, pri kombinácii doska + technická zdatnosť. Na 75kg by som doporučoval radšej niečo medzi 6 a 6,5 m.

Slavmiro Slavmiro   05.05.2004 o 13:00

Vsetko co pisal Stulo je OK. Ak vsak nemas moznost jazdit na matrosi z pozicovne, lebo nie je v tvojom okoli doporucujem z tych 75k Kc invetovat velmi striedmo, zvhladom na to ze uvadzas svojhe skusenosti v profile na urovni "0" :
1. Kup si neopren, hore dlhe alebo kratke rukavy. Nohy si chran radsej cele pred zimou (budes sa vela kupat) a ciastocne pred odreninami . S tym sa da vydrzat relativne celu sezonu a v totalnom lete to zajazdis v pohode v plavkach.  Takisto si zaobstaraj surfarske boty. Tieto veci mozu byt nove,  cena spolu okolo 7-8k Kc.
2. Podla hmotnosti si kup na zaciatok 1 plachtu, zhruba podla rozpisu [tvoje_kg/m2_plachty]: 60/4.5, 65/4.7, 70/5.0, 75/5.5, 80/6.0, 85/6.5, 90/7. Nie je to vsak take jednoznacne, zavisi aj od tvojej fyzickej kondicie . K plachte patri rahno/stazen/predlzovak/klb/trapezove uvezky. Kupuj radsej veci nove, starsie plachty sa lahsie poskodia (ak este nie su) a tazko svojpomocne opravuju . Kupuj si na zaciatok jednoduchsie plachty tzv. freemove/freeride.  Maju menej spir (5) a su lahsie ako (free)wave a formula plachty, na tie mas casu dost. Jazdit budes aj tak len zo zaciatku v slabych az miernych vetroch.  Cena za komplet menovany rig cca 17k Kc.
3. Plavak je jedina vec co si rozhodne nemusis nutne kupovat novy, lebo  novy je dost drahy na to aby si sa na nom ucil a ciastocne ho znicil a plavaky pre zaciatocnikov (dostatocna litraz) sa uz v ponuke vyrobcov moc nevyskytuju. Kludne, bez hanby si kup nieco ako HiFly Maxx so zaklopnou plutvou. Kym neziskas stabilitu, plutva sa Ti zide, neskor bude dobra pri stupani a "turistickych" vozeniach sa pri slabsich vetroch (<6 m/s). Tieto plavaky su aj ovela odolnejsej konstrukcie (PP) na ukor vyzsej hmotnosti. Pri litrazi 160 litrov vazi takyto plavak zhruba 15 kg ale to je pohoda.  Poskodenia plavaku sa takisto lahsie opravuju v garazi . Ja mam plavak 105 litrovy vazi 7,5 kg ale moje oplachtenie 6.5m2 samotne vazi 12,5 kg  a to sa nikde moc nepublikuje. Takze nahanat nejake to kg na plavaku nema pre zaciatocnika zmysel. Cena jazdeneho plavaku je cca 10k Kc.
4. Dalsie doplnky su trapez a vesta. Cena novych cca 1500 + 1500 Kc.

Suma sumarum si na cene 38 000 Kc. Zacni a uvidis. Za 37k Kc co Ti ostane budes vidiet po par mesiacoch co este potrebujes/ na co si uz "dorastol". Na jesen to uz bude mozno aktualne a vyzuijes aj posezonne zlavy.  Optimum pre zdatneho jazdca je mat k dispozicii 2 plavaky (silny/slaby vietor) a 2-3 plachty ("burkova" /silny vietor /slaby vietor).

Štulo Štulo   05.05.2004 o 10:55

Tazko radit vseobecne. Windsurfing je asi taky siroky pojem ako lyzovanie.   Kupa prvej vybavy zalezi od niektorych faktorov:1. aky si uz v tejto cinnosti zdatny. 2. ako a kde sa chces tomuto sportu venovat. 3. Tvoje telesne danosti (dolezita je hlavne hmotnost)

Osobne keby som teraz zacinal asi by som navstivil nejaku pozicovnu DOBRE vybavenu materialom aj instruktormi. Tam by som absolvoval na adekvatnom zaciatocnickom vercajgu prve jazdy a pady stoziaru na spic cudzej dosky az po sklz. Zistil by som co to obnasa a ci ma to vobec bude bavit. Bez hanby by som sa pytal vsetkych dokola na rozne podstatne i nepodstatne detaily. A HLAVNE by som nedal len na rady tych co mi chcu predat nejaky ten material.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou