PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - aký druh farby alebo nateru použiť na plavak?

» Návrat na prehľad tém

» Tino   
Tino
28.05.2004 8:23:46
aký druh farby alebo nateru použiť na plavak?

Caute vsetci,
chcem vas poprosit, tych co mate nejake skusenosti s natieranim plavaku, ci by ste mi mohli odporucit nejaku konkretnu farbu alebo nater na plavak. Lepsie povedane na plachetnicu, lebo plavaky mam zatial nastastie v pohode, ale zohnal som si plachetnicku na skusenie a kedze je starsia, tak ten laminat uz nevyzera najlepsie. Chcel by som ho nejako ozivit a ochranit.Uz mi odporucali synteticke farby alebo spreje na narazniky, ale vraj tam treba aj zakladnu farbu, co sa mi zda byt uz trosku vela.
Caute a dik za kazdu radu.

» Pridaj príspevok k téme

Tino Tino   28.05.2004 o 08:23

RE: aký druh farby alebo nateru použiť na plavak?

Cau.
Pozeram, ze mas riadne jachtarske skusenosti. Ja som sa doteraz vozieval na staruckom drevenom Pirate, co kupil moj ocino este kedysi davno. To je asi nieco podobne ako 470. Ale ja len tak rekreacne, sam alebo som niekoho vozil. Takze ziadny kosatkar na hrane, hoci aj to sme skusali. Vacsinou sa ale vozievam v slabsom vetre, takze aj som s oboma plachtami to zvladam. Pirat bol na to stvoreny. S touto 420 to bude ale asi o niecom inom. Mna to aj tak pri vetre nad 7 m/s laka na surfa. Asi budem na roztrhanie.
No inac vcera som sa zastavil v dalsej predajni s farbami (uz asi v 4.). Odporucili mi tam farbu Alkyton a aj som ju zobral, lebo tam mali vzorku na plechovom platku a tu sme ohybali do zblbnutia a farba drzala ako ... Takze to asi risknem.
Vcera som bol zagitovat nejake diery po predchadzajucich majiteloch a vsimol som si, ze palubu zacal niekto smirglovat a nedokoncil to (no inac blby napad to smirglovanie, lebo nevysmirglovane miesta vyzeraju uplne super, skoda). Takze je to na mne. Na podlahe je zase zopar zaplat, co tiez nevyzera najkrajsie. Nastastie trup je v pohode.
Hmmmm katamaran. Tak to je ina kava. Mam skusenosti, ked ma jeden obiehal. Myslel som si, ze som zabudol Pirata odviazat alebo ze mam spustenu kotvu a poriadne velku. Tak to ti teda drzim palce nech to vynde.
Ozaj este mam jednu otazocku: na 470 bola tiez taka tenka podlaha? Mozno to mam len taky pocit pri porovnani s tym starym Piratom, ale hlavne pri otvarani vypustnej klapky, ktoru treba zaslapnut nohou, sa ta podlaha dost prehyba. Zrejme to bude tym, ze podlaha nie je dimenzovana na taku klapku. Je totisto ocividne, ze ju tam dal predchadzajuci majitel.
Cau a prajem pekny vietor cez vikend.

Slavmiro Slavmiro   27.05.2004 o 15:45

Hi!
Foto 420 nemusis davat, jazdil som 470 . Ale ked uz si sa vymackol, ze o jaku lod sa jedna, tak: tieto lode maju zvycajne zapustemu farbu uz v laminate, takze ak aj odreniny trupu ostavaju vo farbe . Kazda (ina) farba navrch bude svietit na miestach kde sa olupne . S tym lakovanim by som bol tiez opatrny, pozicia kosatnika bude zivotu nebezpecna , lebo sa to bude po nalakovani kurevsky smykat . Kormidelnik sedi na zadku (svojom a lode) a nemusi tolko saskovat, staci ked ma nohy v popruhoch. Ale kosatnik beha po palube , vyvazuje na hrane a netreba mu zbytocne komplikovat zivot peknym, ale smyklavym naterom.
Inac jazdit tieto plachetnice je  FUN, dobra alternativa voci WS, ked chce niekto robit sport vo dvojici  alebo pri slabsich vetroch.  Pozor, solo jazda na 2-miestnych sportovych plachetniciach = pri sebemensom poryve prevratenie

P.S. Raz, na stare kolena, si aj tak postavim 6m katamaran a to budu ine prdy...

Tino Tino   27.05.2004 o 13:42

Tak s tou fotkou to nakoniec nevyslo. Bola moc velka.

Tino Tino   27.05.2004 o 13:39

Cau,
takze odporucas epoxidovu farbu. Mas ale pravdu, ze najdrahsia zrovna nebola a preto sa mi ani nechce zvysovat jej hodnotu a ani vahu (je to 420cm). Trup ako taky je v poriadku, az na malu vadicku na spicke,ale to uz opravil predchadzajuci majitel. Ja som chcel len ozivit palubu, ktora je cervena, taka matna, ale ked sa namoci, tak ma spat svoju krasu. Ale to len dokial nevyschne. Preto som najskor rozmyslal o nejakom vosku na karoserie alebo o laku. Potom som zacal rozmylat o farbe, ale kedze na prednej palube je miesto, ktore sa pod nohami prehne, obavam sa, ze tam ziadny nater nevydrzi a nechcelo by sa mi to davat zasa vsetko dole. Napadlo ma este jedno riesenie, aj ked mozno trosku trhnute, ale mam stym dobre skusenosti a sice Luxol na drevo. Mame snim natretu garazovu branu uz niekolko rokov a drzi to perfektne. Ak teda existuje cerveny luxol (prinajhorsom bezfarebny) tak to asi vyskusam. Kazdopadne dakujem za radu.
Cau
PS: posielam aj obrazok, neni to sice ta moja, ale je to ten model

Slavmiro Slavmiro   27.05.2004 o 11:23

Nazdar!
Z mojej skusenosti s yachtingu  Ti mozem potvrdit ze epoxidova farba je asi to najlepsie co mozes dat na laminat . My mame lod na vode non-stop cca 80 dni v roku a tak povrchova uprava dostava slusne zabrat. Mimo sezony je lod pod holym nebom a tak dostava zabrat aj paluba (dazd, UV ziarenie, mraz...). Skusali sme aj polyuretanove farby, ale za par rokov sa v styku z vodou zacali olupovat od laminatu.
Ale, ak mas tu plachetnicku malych rozmerov, t.j. budes je vytahovat z vody po jazde a nebudes kotvit na vode pocas sezony, tak ten nater nie je kriticky. V tom pripade obstoji ciastocne aj synteticky nater. Ak je ten tvoj ship "za babku" asi nema zmysel investovat zbytocne vela casu/ do nejakeho hi-tech nateru a znasobit tak cenu starsieho plavidla.
Nanasanie: striekanie je sice pekna vec ale prinasa problemy (spravna hustota, vysoke straty, opotrebovanie pistole). Tu by som zas volil technologiu umerne vzhladu a cene samotnej lode a jej povrchu. Jasne ze surf_plavak je fajnova hracicka s pomerne malou plochou a je ziaduce aby dobre vyzeral a sklzoval.  Lod, zvlast starsia nema trup vyhladeny k dokonalosti  (vytlacna plavba ). My sme striekali len ked sa lod zhotovovala. Ostatne opravne natery, po sezonach sme nanasli stecom . V poslednej dobre sa ukazuje ako dobra metoda nanasania valcekom, vyzera to takmer ako striekane.  Striekanie, ako sa ukazalo, nezapracuje  do komplikovaneho, starsieho a opravovaneho povrchu tak dokonale farbu ako stetec alebo valcek.

Tino Tino   27.05.2004 o 11:08

Dakujem, dam vediet ako to cele dopadlo. Len neviem ci chcem aby tento vikend fukalo a mohli sme ist na surfa alebo aby nefukalo a mohol by som robit plachetnicu. Niekto hore to snad rozhodne.
Cau

mirc mirc   27.05.2004 o 10:22

No nie som si uz 100% isty, ale myslim, ze by sa to malo dat nanasat aj stetcom. Ale radsej sa pozri na to balenie fatrby v obchode. Tam bude urcite napisane, ako sa to moze nanasat, lebo ja si to uz fakt nepamatam presne. Kazdopadne nastrekom to bude vyzerat ovela lepsie :))) Tak vela stastia pri renovacii plachetnicky!

Tino Tino   27.05.2004 o 07:08

Dik za radu. Zvazoval som aj epoxidovu, len som si teraz uvedomil, ze je tam miesto na palube, ktore mierne pruzi a ohyba sa. Tam mi asi nevydrzi ziadny nater, ze? No inac sorac, za tu upchatu pistol, musel ta slak triafat a prave v tejto suvislosti sa chcem opytat, ci sa epoxidova farba da nanasat aj stetcom?
Cau

mirc mirc   26.05.2004 o 18:44

Myslim, ze epoxidova farba je to co potrebujes ...
Akurat daj pozor pri riedeni, aby Ti velmi rychlo nevytvrdla (napr uz v striekacej pistoli, ako mne :((), alebo naopak, aby sa nestalo, ze Ti nevytvrdne nikdy :)) Dostat ju asi v kazdych farboch lakoch, alebo niecom tomu podobnom.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou