PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Mistral Oné design

» Návrat na prehľad tém

» Štulo   
Štulo
16.06.2004 22:28:58
Mistral Oné design

Sem tam sa tu objaví správa o výsledkoch v olympijskej triede. Priznám sa, som dosť v rozpakoch ked počujem o tomto športe. Myslím že častejšie vidím parnú lokomotívu na štreke ako One design na vode. Nechcem nejako zapárať, len by ma zaujímalo aký názor máte na túto záležitosť. Nevadí mi že windsurfing nie je nejako široko prezentovaný šport. Olympiádu však predsa len sleduje dosť ľudí a vo windsurfingu tam súťažia akési historické plavidlá. Možno by mohli aj miesto hodu kladivom hádzať radšej kyjakom...

» Pridaj príspevok k téme

Wsurfer Wsurfer   16.06.2004 o 22:28

RE: Mistral Oné design

Problém One Designu je problémom MOV - oni stanovili že musí byť jednotný plavák aby boli všetci jazdci zrovnoprávnení. Paradoxne to nedosiahli (ľahkí jazdci sú vo výhode) a naviac si uhnali vedľajšie nežiadúce účinky, ktoré už WS ako olympijská trieda nerozchodí. V čom je teda ten háčik? Použijem prirovnanie: predstavte si že by vo Formuly 1 niekto dnes jazdil na minuloročnom modely, alebo ešte lepšie pre názornosť trebárs na víťaznom aute Nikiho Laudu z roku 1984. Aký by bol dôsledok? Nielen že by nemal šancu v súťaži ale ani by to nikoho nezaujímalo! A to sa presne deje aj s One Designom - keby nebolo olympiády raz za 4 roky, bol by to len kus WS histórie. Takto je O.D. zaujímavý iba pre súťažiacich a prípadne predstaviteľov krajiny ktorej sa podarí vyhrať nejakú tú olympijskú medailu. Na porovnanie - dnes firmy produkujúce plaváky a oplachtenia obmieňajú svojou paletu každý rok a to v rekreačnom segmente, nehovoriac o súťažných plavákoch a plachtách!!!! Ale obávam sa že chyba je v programe - aj keď MOV vyberie akýkoľvek plavák a znovu ho zakonzervuje na x rokov, (nech by bol akokoľvek dobrý) postihne ho rovnaký osud ako One Design. Jediné správne riešenie by bolo absolútne pustiť pravidlá (a pripustiť priebežné inovácie) resp. dať ich na úroveň bežnú v pretekoch PWA, kde je paradoxne tá vyrovnanosť v materiáli skutočnosťou. Naviac vždy kopíruje aktuálny vývoj vo WS. Obávam sa však že MOV svoj tieň neprekročí.

SršeŇ SršeŇ   16.06.2004 o 16:27

Podla mna by mala byt iba stanovena maximalna plocha plachty a ostatne nech si rozhodnu jazdci sami. Pripada mi to ako keby nutili vsetkych bezcov bezat v rovnakych teniskach... navyse 20 rokov starych...

audino audino   16.06.2004 o 08:32

Pokiaľ viem, tento rok niekedy v máji malo byť výberové konanie na nový typ dosky pre OH. Keďže teraz máme jún, malo by to už byť rozhodnuté. Nepamätám si presne, ktorí výrobcovia sa ho mali zúčastniť (bolo ich tuším 7), ale podľa predbežných informácií z jesene minulého roku, malo by to byť niečo medzi formulou a onedesignom  Mne celá olympiáda pripadá byť taká dosť konzervatívna, takže podľa toho to aj vyzerá. Máte niekto nejaké konkrétnejšie informácie o tom ako to celé dopadlo?

yoss yoss   15.06.2004 o 19:23

Patrikove videa dokazuju, ze to je windsurfing, ale aj tak suhlasim s eventualnou inováciou, predsa len technologia je dalej.

X-speed X-speed   15.06.2004 o 19:06

Som uplne rovnakeho nazoru? Co vidia tych titanikoch? ved to nieje windsurfing, aj ked kazdy ma rad nieco ine-tato poznamka je tu kvoli kyslemu dazdu

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou