PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Velke plachty-- alias "rogalo"-- preco nie?

» Návrat na prehľad tém

» Egos   
Egos
04.06.2006 21:11:31
Velke plachty-- alias "rogalo"-- preco nie?

Tymto otvaram diskusiu na velke plachty, cize 8 a viac, alebo ak som to definoval prinizko, opravte ma. Rozvija sa diskusia na tuto temu a niektori sa chichunaju z plachiet ako 9,3 a mne to celkom nejde do hlavy, preco? Dnes som cele poobedie jazdil v sklze a keby som mal mensiu, sedim doma na riti a takto som si super zajazdil a kedze mi uz halsy idu slusne, tak som sa ani neunavil a som fit. Pricinu som zistil naposledy u Polaka na Kralovej, tan jazdil na 6 plachte v brutalnom vetre a stale si posuval uvazky smerom dozadu a jazdil cely den. Dnes som si to iste zopakoval a podla sily vetra stale upravoval polohu uvazkov a vertemi, este minuly tyzden som ju chcel predat, no dnes by som ju nedal za nic. Mal som k tomu Powerglida 145litrov a dokonca som si poskakoval v poryvoch. Cize s velkou plachtou jazdim po nasej malej vlasti ovela castejsie a nemusim cumiet z brehu alebo " orat vodu" . Ak je niekto , kto mi ide nadat aleboo vysvetlit " preco nie" nech pouci aj ostatnych este neskusenych. A nech sa tu ozvu aj spriaznenci vacsich rozmerov.

» Pridaj príspevok k téme

Andi Andi   04.06.2006 o 21:11

RE: Velke plachty-- alias

Velká plachta 8 a viac?Pre mňa bola doteraz velká plachta už aj 7.Kočky s vami asi ani nediskutujú,škoda,no ja poviem svoj názor.Nemám až tak veľa fyz.sily a ani toľko skúseností ako vy,a preto ma to na tej 7 často odfúklo.No napriek tomu si myslím,že velká plachta má aj svoju výhodu,môžem jazdiť aj v menšom vetre a ostanem v sklze.

X-speed X-speed   03.06.2006 o 23:46

ja osobne jazdim na Domaši,a poviem vam,co sa tyka vetra tak ziaden extra vietor to nieje,takze mi ostala moznost len jedna-jazdim formulu F2-FX100,plachta gaastra 10.0-a jazdim skoro stale ked fuka vietor,niekedy som bol odporca velkych plachiet,jednak koly vahe,velkosti,nemotornosti,obmedneneho mnozstva manevrov a mojej neskusenosti.jazdil som plachtu 6.4.ALE jedneho dna si kamos kupil formulu a plachtu 12.5.kym ja som oral vodu tak on oklo mna lietal v plnom sklze,tak som sa rozhodol.aj ked na domasi vie prifuknut poriadny severak,10m/s a viac,ale je to iba 2-4 krat do roka.bohuzial je to dane polohou domase.mal som tu cest stravit den v Cantine,ked som kupoval formulu,a nikto nechapal naco mi to bude,je to tak,mate tam na vietor stastie.Aj ked si myslim ze na 90L plavaku a 5.0 plachte pri poriadnom vetre to musi byt windsurfingovy oragazmus,len treba na to podmienky,ktore my nemame,specialne na domasi,este nieco-mam 95 kg,takze nieco take ako 100L plavak je u mna nonsens,aj ked poznam chlapika ktory ma okolo 60 kg a jazdi aj v slabom vetre 100L a 5.6.

Zaver:velkost plachy zavisi hlavne od PODMIENOK,proporcii jazca,to je fakt,ak ma jazdec 100kg,a hociako neznasa velke plachty tak pri 4-6m/s je prenho nezmysel jazdit na 100L ponorke ked si moze uzit na formule plny sklz.a 4-6m/s je unas skoro stale.

ALOHA

Egos Egos   03.06.2006 o 19:21

Po dvoch rokoch, ako som toto tu otvoril, sa mi patri znovu sa vyjadrit. Medzitym som presiel na mensie veci a planujem si kupit este mensie. Tu plachtu 9,3 som naposledy vybral vlani, aj to asi len raz, ale je to skor sposobene zvysenou mobilitou a vacsim radiusom revirov, a teda ak potrebujem ukojit, tak jednoducho vyrazim, ved stale niekde buci,nie? Co sa tyka jazdenia na malych veciach (v mojom pripade 5,2 plachta) je to urcite viac "fun" ako s tym rogalom, ale nemat ho v aute napr. na Peljesaci a trtkat sa tam po brehu s bicyklom 2 week , to by som urcite skolaboval. Presne tuto 9.3 s troma camberami som tam raz dobre vyjazdil s tym 145L pontonom a ked nie je ina moznost, dokaze to zabavit rovnako, len treba na to kondiciu ako svina, ak ideme nacvicovat heli tack s takymi dverami. Na druhej strane ak je stale dostupnost vetra a clovek je kvalitne ukojeny, nepotrebuje si minat sily s vratami, ked este vcera mu striekala krv z dlani a jazdil vreckovku. Cim je clovek pokrocilejsi , tym viac sa profiluje nejakym smerom, niekto race, speed , wave alebo freestyle a tym smerom sa bude uberat aj jeho vercajk, a preto tu aj kazdy nieco predava a kupuje, ved inac by potreboval vlakovu supravu vypravit mesiac dopredu s tymom silnych a sprostych, ktori by mu to tam narigovali a pripravili na tu kratku dovolencicku...hehe Som rad , ze sme sa tu takto vykecali a teraz o niecom inom.... PS: to Geronimo: tak vidis....tak sa veci maju Zdravim vsetkych rovnako s vratami aj s vreckovkami, hlavne sa neopustajte!!! E.

i-Riki i-Riki   03.06.2006 o 11:17

Jazdim 8,4 a mam 102 Kg v tom isto case 5,8 surfer s 70 kg. Jazdim s velkou plachtou ?A keby niekto namietal, ze som tlsty a mam schudnut, nuz moja vyska je 202 cm. :) 

Wsurfer Wsurfer   02.06.2006 o 22:39

Štulo: nikto ti nič nevnucuje, jazdi si čo chceš. Pravda je však taká že si viac zajazdíme keď nad veľkými plachtami neohŕňame nos. Thats all.

Lepšie s veľkou plachtou na vode a v sklze ako na brehu krčiť nosom.

Štulo Štulo   02.06.2006 o 21:08

Keď vás to baví, kľudne si s veľkými plachtami jazdite - vy viete svoje. Keď nás to nebaví, nevnucujte to - my vieme tiež SVOJE.

Wsurfer Wsurfer   02.06.2006 o 16:15

K tomu toľko - moja paleta plachiet a percento jazdenia s nimi je asi nasledovné:

10,0 m2/40%, 8,0 m2/40%, 6,6 m2/15%, 5,6 m2/5% 4,4 m2/0,00001% (4x za 5 rokov)

ďalší komentár je zbytočný, niet viac čo dodať.

MASELO MASELO   02.06.2006 o 12:53

Jazdím viac ako 20 rokov.

Poviem len toľko jazdenie s malou či veľkou plachtou ma svoje čaro. Ak niekto odsudzuje jedno alebo druhé tak je to len preto lebo to nevyskúšal tak aby v tom našiel potešenie. Keby som na to mal tak mam RACE, funbord aj korytnačku. Ale mam raceho zo 7.4 a viem sa na ňom vyblázniť, lebo mam z toho radosť. A mam ešte funboard a jednu 6 s ktorou jazdím od 8 m/s až do konca. Sú ľudia ktorý majú 10 kompletov a potom nevedia čo zobrať a len stále počúvaš to je o ničom lebo nefúka alebo zase fúka veľmi.

Jednoducho veľké plachty ako aj malé majú svoje čaro tak ako windsurfing sám.

PS: A teraz Vás všetkých nazlostím, ak sa chcete naučiť surfovať tak začnite s rejsom (RACEBOARD) a ak ho ako tak zvládnete tak potom všetko ostatne pôjde oveľa ľahšie.

RužinaSlavo RužinaSlavo   31.05.2006 o 22:32

Sledujem že sa otvorila zaujímavá téma o velkosti plachiet, za tie roky čo sa venujem windsurfingu tohto roku je to moja 26 sezona z vlastným vercajgom som vyskušal rôzne druhy plachiet od prvých trojuholníkových až po terajšie.Z vlastných skusenosti nedám na velké plachty dopustiť,boli časi keď zmojími cca 100 kg. som mal plachtu okolo 7 a vetšinu času som sedel na brehu a lamentoval že nefúka.Vyskušal som si plavák od F2 THOMEN 305 a ktomu v tej dobe najvetšiu plachtu Gun 9.5 a zrazu som prestal sedávať na brehu a využíval som každý závan vetra na dosiahnutie sklzu, zásluhov velkej dosky a velkej plachty som sa vela veci zdokonalil a už som nemusel cestovať po celom Slovensku, stačí mi na dobrú surfovačku RUŽINA. Pre zaujímavosť v dnešnej dobe zajdím v slabých vetroch dosku Starbord FORMULU a osedlávam ju plachtov rejsovov 11 a to Severne,s materialom som nadmieru spokojný, pri mojej váhe a výške si aj v slabom vetre dobre zasurfujem,neviem či ste niekdo zažili ,že ajpri slabom vetre to naberá taku rýchlosť že dostávam snej strach. Aby ste si nemysleli že mám len velký material tak v silných vetroch jazdím dosku od F2 Ride 130 l a podla sili vetra plachtu 8.5 alebo 6.5 ktorá je pre mňa zároveň najmenšia plachtá.Na záver chcem už len dodať že žijeme na Slovensku a sami vieme ako sme na tom z vetrom,keď fúka tak sme v zamestnanípri velkých plachtách je vetšia pravdepobnosť že sa da zajazdiť včase keď má človek volno.SOM PRIAZNIVCOM VELKÝCH PLACHIET a dúfam že nás je viacej  ALOHA.

Geronimo Geronimo   31.05.2006 o 20:25

Egos , rád by som vedel tvoj názor po dvoch rokoch surfovania na
velky cajk ?!?! ;-)

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou