Diskusia - WINDSURF - Velke plachty-- alias "rogalo"-- preco nie?
» Egos
04.06.2006 21:11:31 |
Velke plachty-- alias "rogalo"-- preco nie? Tymto otvaram diskusiu na velke plachty, cize 8 a viac, alebo ak som to definoval prinizko, opravte ma. Rozvija sa diskusia na tuto temu a niektori sa chichunaju z plachiet ako 9,3 a mne to celkom nejde do hlavy, preco? Dnes som cele poobedie jazdil v sklze a keby som mal mensiu, sedim doma na riti a takto som si super zajazdil a kedze mi uz halsy idu slusne, tak som sa ani neunavil a som fit. Pricinu som zistil naposledy u Polaka na Kralovej, tan jazdil na 6 plachte v brutalnom vetre a stale si posuval uvazky smerom dozadu a jazdil cely den. Dnes som si to iste zopakoval a podla sily vetra stale upravoval polohu uvazkov a vertemi, este minuly tyzden som ju chcel predat, no dnes by som ju nedal za nic. Mal som k tomu Powerglida 145litrov a dokonca som si poskakoval v poryvoch. Cize s velkou plachtou jazdim po nasej malej vlasti ovela castejsie a nemusim cumiet z brehu alebo " orat vodu" . Ak je niekto , kto mi ide nadat aleboo vysvetlit " preco nie" nech pouci aj ostatnych este neskusenych. A nech sa tu ozvu aj spriaznenci vacsich rozmerov.
|
buksandoo
21.06.2004 o 13:14 |
RE: Velke plachty-- alias Ja radsej jazdim mensie plachty a mensie plavaky,teda velke nejazdim vobec.A o to teple jazdenie v sklze hore a dole na 10 ke plachte a 180l plavaku nemam vobec zaujem,radsej sa ucim nieake finticky na 100 l plavaku a 6 ke plachte,a urcite mi to da viac ako vozenie sa tam a spat.samo ze ked prestane fukat uplne a osatnes niekde v strede tak mas problem,ale aspon si zaplaves .ale to patri k tomu.Ale neodcudzujem ridrov z velkymi plavakmi a palchtami ,mna to proste nebavi.
|
Štulo
18.06.2004 o 09:26 |
RE: Velke plachty-- alias Na tuto otazku budu vzdy rozne nazory. Stretavaju sa tu rozne financne moznosti, cas, technika jazdenia, skusenosti...
|
Wsurfer
17.06.2004 o 22:28 |
RE: Velke plachty-- alias Základná filozofická otázka znie: Čo robí windsurfing windsurfingom? Podľa mňa sú to tri veci (v tomto poradí dôležitosti): SKLZ, manévre, jazda vo vlnách. U nás vlny (morský swell) nehrozia, tento bod odpadáva. Ostáva sklz a manévre. Najlepšia je kombinácia oboch, v našich podmienkach častokrát však nie je dostatok vetra na oboje. Otázka teda znie čo uprednostniť? Manéver? To by sme sa vrátili do doby spred 20 rokov, keď sa pod freestylom rozumelo čosi iné - piruety na takmer stojacom plaváku, rôzne jazdy na hrane , premety do rahna a podobné veci. Myslím že dnes by to nikoho nebavilo. Preto často ako jediná fascinácia windsurfingu ostáva sklz. Bez neho by nemal ws toľko priaznivcov ako ich má teraz, to mi snáď všetci dáte za pravdu. Preto si myslím že veľké plachty sú úplne legitímne a výrazne zlepšujú pôžitok z prežitého času na vode. Okrem plachiet by sa nemalo zabúdať ani na plaváky, veľa ľudí jazdí na primalých plavákoch na naše pomery. Ľudia sa dajú ovplyvniť reklamou výrobcov, ktorí však dosky vyvíjajú pre úplne iné podmienky. Je mi až smiešne keď niekto obhajuje svoj 85 l plavák. Jeho reálna využiteľnosť v našich podmienkach je neporovnateľne nižšia ako využiteľnosť veľkého freeridera do slabého vetra. Napriek tomu veľa ludí také niečo jazdí a potom sa občas ocitnú napr. uprostred Dunaja na periskopovej hĺbke s problémom vôbec sa vrátiť späť. Podľa mňa je dôležitá kombinácia správnej veľkosti plachty a aj plaváka. Moja posledná skúsenosť: minulú sobotu som bol jazdiť na Guláške, doska 160 l, plachta 8,0 m2. Jazdil som tri hodiny z toho asi 50% v sklze. Ostatní prišli neskôr ako ja a odišli skôr a nie preto že prestalo fúkať- mali jednoducho primalý materiál a odhadom sa do sklzu dostali tak na cca 10% času. BEZ SKLZU ICH TO NEBAVILO! A pritom ja považujem moju techniku jazdenia za pomerne úbohú, napriek tomu som práve kôli veľkému materiálu exceloval! A ešte čosi k manévrom: odhadujem že 9 z 10 ľudí má v repertoári manévrov akurát halzu. A to sa dá zvládnuť aj s veľkou plachtou. PS: Už sa teším keď mi Braňo dodá moju objednanú desiatku! (nie pivo!)
|
Janie-Gordito
17.06.2004 o 11:11 |
RE: Velke plachty-- alias iba pár slov: milanko nie každý má 70kg aj s fošňou :-) ked som min rok začal s ws mal som 105kg a teraz som na 95kg a sám vieš aký som happy s tou 9kou! je to síce iný pocit - ako by som žehlil vodu a rozhodne neriskujem skúšať halsy (ku...sky zle sa to ťahá z vody:-)) a jupmy ale ŤAHÁ ako besná. ešte ku komentárom o výletoch za vetrom - moja neil pryde V8 9m2 stála 16.000,- a povozím sa na nej aspoň 30krát za rok. priemerná dovča do dahbu, hurgady a pod stojí na týždeň cca 10-15 tic SKK cakumprásk.matika nepustí:-)
|
Milan
17.06.2004 o 09:04 |
RE: Velke plachty-- alias Keď tak zosumarizujem túto sezónu, ktorá je ešte v plienkach, tak s mojimi 70 kilami mi už dvakrát bola päťka plachta priveľká (dve po sebe nasledujúce nedele na Kráľovej), zhodou okolností včera na Dunaji som bol chvíľami preplachtený s 5,8čkou - a to je sezóna ešte takpovediac v plienkach. Takže tú našu rodnú hrudu až tak nezatracujte. A čo sa veľkých plachiet týka - nič proti nim, určite je lepšie surfovať na veľkej ako nesurfovať vôbec. Ale kedykoľvek som to skúsil, vždy sa mi to zdalo trošku dosť hrdlačenia a ten pocit pri sklzovaní na veľkej plachte v slabom vetre je nejaký iný, taký slabý, čo ja viem... Ale opakujem, nič proti tomu. Veď ja sa dokonca na tej svojej 5,8čke ako najväčšej plachte vozím, aj keď mi žiadny sklz nehrozí.
|
X-speed
16.06.2004 o 20:21 |
RE: Velke plachty-- alias to Juro.P.:Pri mojej vahe/ 87 kg/ mi nic ine ani neostava, a do mojich skusenosti ta je take vies co
|
YURO
16.06.2004 o 11:43 |
RE: Velke plachty-- alias X-speed, tak to si prilis prehnal s tym 3x do roka so 6m2 plachtou, nemyslis? Vzhladom na to, ze jazdis cca 3 sezony......Ti asi chybaju skusenosti. Ale k teme - proti velkym plachtam nemam nic, kazdy nech si jazdi na tom co mu vyhovuje, ale urcite moja najvacsia plachta bude vzdy okolo 6,0. Vyhovuje mi to, zajazdim si na SK casto, plachta je dobre manevrovatelna, nemam uz potrebu byt najrychlejsi na vode a byt v sklze aj v low wind conditions, uprednostnujem manevrovatelnost plachty a tiez dosky
|
audino
16.06.2004 o 08:39 |
RE: Velke plachty-- alias Proti veľkým plachtám hovorí v zásede to, že je s nimi podstatne horšia menévrovateľnosť a manipulácia celkovo, v porovnaní s malými plachtami. Pre našinca je to možno celkom dobrá voľba vzhľadom na veterné pomery na slovensku. Ja skôr zastávam názor, že než do kupovania veľkých plachiet a tomu zodpovedajúcim doskám je lepšie peniaze investovať do výletov za vetrom.
|
X-speed
15.06.2004 o 19:10 |
RE: Velke plachty-- alias nechapem, co maju vsetci proti velkym plachtam, ved s malou plachtou/6m2/ sa da jazdit 3 krat do roka, ja si na10m2 jazdim cely den, aj v slabom vetre a v sklze, ked ostatny so /6m2/ plachtami sedia na brehu alebo sa trapia s nedostatkom vetra, ved sme na slovensku! nie na havaji
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou