Diskusia - WINDSURF - Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch
» Karol
18.08.2004 10:38:03 |
Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch Surferi, pri prechode zo 150 litroveho F2 Xantosa 300 na JP 159 sa mi vyskytol problem s polohou prednych putok. Su podla mojho subjektivneho pocitu prilis vzadu a vznika mi zasadny problem s vyrovnanim polohy tela pri vacsich poryvoch vetra . Pri poryve skoncim v plachte , v horsom pripade cez nu preletim. Predna predvrtana poloha prednych putiek mi zas pripada prilis vpredu, som sice uplne stabilne usadeny v sklze, ale som prilis rozkroceny, zadna noha je prilis zatazena a za vlnou je aktualny casty spin off. Kto ma podobny problem a ako ho vyriesil ?
|
Karol
18.08.2004 o 10:38 |
RE: Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch Priatelia, vdaka za rady, zrejme to bola aj vec zvyku resp. nezvyku. Dnes uz jazdim v spravnych putkach bez problemov. Bez spinoutov a katapultov.
|
Wsurfer
13.07.2004 o 20:56 |
RE: Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch Nuž, Karol, ja Ťa zaklincujem: ja mam JP-čka dve, jeden spomínaný freeride 159 FWS a potom freeride carve 104 FWS. A vôbec nemám dojem žeby na nich boli pútka zle umiestnené. Na ktorých plavákoch si videl zle namontované pútka a čo vôbec znamená zle namontované? Teda okrem toho jumba 159-tky kde je predpoklad že sa na tom bude učiť aj nejaký začiatočník a evidentne potrebuje prednú polohu pútok na učenie, pri menších plavákoch také čosi neexistuje, je len poloha inboard a outboard, kde prvá je skôr na freestyle a druhá na freeride. A s tým prevládajúcim vetrom, nehnevaj sa na mňa, je evidentná blbosť. P.S: neber to osobne!
|
Karol
09.07.2004 o 12:23 |
RE: Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch Pani ,vdaka za odpovede, odskusam. Ale problem s polohou putok na JP zrejme nemam len ja, zacal som si vsimat plavaky JP a casto vidim nespravne namontovane predne putko. Je to zrejme dosledok typu vetrov, ktore sa v nasich podmienkach vyskytuju. Pri oboch putkach vzadu ostava malo moznosti vyrovnat poryv presunom vahy, vacsina vahy je v plachte. Ale pripustam, zrejme su rezervy v technike.
|
SršeŇ
09.07.2004 o 09:52 |
RE: Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch Caf Karol, nemas stazen v uplne prednej polohe? Ak hej, tak si ho posun trosku viac dozadu, aj 10 cm vie vyrazne zmenit pohodu v putkach. Mozno skus najskor jazdit s uplne zadnou polohou, bude to mat sice trosku tendenciu stacat ta proti vetru pri rozbiehani, ale da sa to prezit a do putok sa dostanes omnoho lahsie. Potom ho mozes zacat posuvat postupne dopredu. Co sa tyka tych spinoutov za vlnami, viem o com hovoris. Ja to riesim tak ze sa snazim vacsie vlny odperovat v kolenach aby plavak nemal tendenciu na nej podskocit. Akonahle vpalis do vlny so zapretymi nohami s podstatnym tlakom na zadnu nohu, tak hoci aj surf nevyskoci uplne z vody, odlahci sa po prechode hrebenom natolko ze to staci na to aby sa k plutvicke nasal vzduch a uz ta toci. Vtedy len poriadne miknut nohami pod seba, niekedy aj viac krat, kym sa finka zovu nechyti.
|
Wsurfer
08.07.2004 o 22:29 |
RE: Poloha prednych putok pri velkolitraznych plavakoch JP 159 som si pred nedávnom kúpil aj ja ako plavák do slabého vetra. Musím povedať že je to absolútne pohodová doska a popisované problémy vôbec nemám, pútka sú na správnom mieste. Silné podozrenie teda je že nemáš správnu techniku. Keď ťa katapultuje dopredu, pravdepodobne nemáš dostatočne zaklopenú plachtu dozadu a ani ty sa nenachádzaš v polohe aby si mal ťažisko tela rovnomerne rozložené na obidve nohy v oboch pútkach. Čo popisuješ ako prednú polohu pútok (takmer pri sťažni) je myslené pre začiatočníkov, ktorí majú ešte problém sa dostať do pútok v outboardovej (zadnej) polohy. Naviac k tejto začiatočníckej polohe predných pútok sú adekvátne predvŕtané aj zadné pútka o dobrý kus vpredu a smerom do stredu. úmyslom shapera nikdy nebolo kombinovať obe polohy - začiatočnícku-vpredu a freerideovu-vzadu, tj. buď používaš obe predné pozície pútok predných aj zadných alebo zadné pozície pre obe nohy. Ak zaťažuješ neadekvátne a hlavne náhlo zadnú nohu, môže dôjsť k spin-outu (nie off). Stáva sa to hlavne pri malých finách ale tu pri 50 cm fine dosiahnuť spin-out je už umenie. Aj keď nerozumiem tvojmu popisu "za vlnou" to ako keď nejakú prejdeš tak ti nasaje zospodu vzduch alebo ako?
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou