PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Navrat k surfovaniu po rokoch, poprosim o radu...

» Návrat na prehľad tém

» Romano   
Romano
18.08.2004 15:16:49
Navrat k surfovaniu po rokoch, poprosim o radu...

Caute, zhruba pred desiatimi rokmi som trochu jazdil na 170 l plavaku Hi-Fly s cca. 5,5m plachtou (Balaton + Chorvatsko). Vtedy som vazil 65 kil. Dnes mam 80 kil a rad by som sa k surfovaniu znovu vratil. O akej doske a plachte by som mal uvazovat? Skusal som 130 l plavak, ale dost som sa natrapil (inymi slovami, vobec som si nezajazdil ;-) ... Diky za radu Roman

» Pridaj príspevok k téme

Slavmiro Slavmiro   18.08.2004 o 15:16

RE: Navrat k surfovaniu po rokoch, poprosim o radu...

predpovede najdes na :
http://www.windguru.cz/ , zvol cesku verziu a nalistuj pozadovanu lokalitu z rozbalovacieho menu hore...
http://meteo.icm.edu.pl , nacitaj rastrovanu mapu a klikni na pozadovanu oblast
+treba monitorovat koli komplexnej situacii info zo SHMU napr. na teletexte TV Mark. strana 162, alebo webe http://www.shmu.sk/ 
+je dobre monitorovat info z CHMU, kedze vacsina vetrov sa k nam vali od oceanu  (laboratorium pocasia) zo zapadu na telexte CT, str.172-173 alebo webe, kde je dokonca speci predoved pre surfistov http://www.chmu.cz/ 

Inac status quo Kralovej si mozes overit u mna na telefone, mimo pracovneho casu (denne od 7:00 do 8:00 a od 17:00 do 21:00, cez vikedend od 8:00 do 22:00 ak nie som prave na vode -> skus SMS), ked som v Blave v rachote. Mobil mam v profile.  Revansujes sa mi potom v bufete ad-hoc.

freak freak   18.08.2004 o 11:51

Ahojte prave som sa tu nasiel ja mam 165-ku a uvažujem o 125-130-ke ma 85kg a znalosti 2-3 to jest tam ,späť a obrat.Kde najdem na nete predpoved na vietor hamuliakovo a královú?

merlin merlin   17.08.2004 o 14:32

EEj Romano, nedaj sa odradit! (130l) Ja som sa vratil na surf toho roku po 13 rokoch a ked tak citam tvoj dotaz vsetko mame spolocne, mal som vtedy 65 teraz mam 80, jazdil som na stabilnej 170-ke s plnospirovou textilkou, zvladal som vtedy plazovy start, jazdu v putkach a nejake tie nie zrovna oku lahodiace obraty. Toho roku v juli som kupil 124l, plachty: 6,4 a 5,0, naivne som si myslel, ze stupim a idem, ale to nie, to teda nie. Neviem aky si bol vtedy dobry, mne stacilo tak styrikrat na vode pri dobrom vetre(hoci na zaciatku som nadaval ako pes) a aha! nejaky ten sklz sa podaril, hoci pri obratoch som neisty a plazovy start?!, to chce trenovat. Chcem tym povedat ak si uz jazdil, neinvestuj do velkolitraznych plavakov. Dostanes sa do toho pomerne rychlo. Môj typ 130 staci. Ale neskusal som nic ine. Vid obrazok po trinastich rokoch znovu vo vetre, sklz to zrovna neni, ale kto zazil vie...

Martin4 Martin4   16.08.2004 o 09:08

Staci prist na dovolenku do Hamuliakova a rozlozit stan v kempe. Je tam pozicovna, skola a hlavne vela kompetentych ludi, ktori su ochotni poradit. 

Martin4 Martin4   13.08.2004 o 10:26

Riki, mas pravdu. Dokonca tam kupis aj nejake jazdene dosky za lacne peniaze, len neviem ci tam teaz maju nejake 130l a viac. To asi nie... Treba sa prist pozret, vyskusat co tam maju a hned vies na com si...

i-Riki i-Riki   12.08.2004 o 23:57

Cau, ja na tvojom mieste by som este nekupoval nic, ale by som zasiel do Cantiny je tam ws skola a po par hodinach budes aj ty mudrejsi a mozna ze si tym aj usetris kopu penazi. A zachvilu je koniec sezony a urcite budu akcie kde nakupis co potrebujes ovela vyhodnejsie.
Riki

audino audino   12.08.2004 o 21:43

Nie je to tak dávno, čo som podobný problém riešil ja. Po 7 rokoch nesurfovania som sa postavil na dosku s výtlakom 140L pri vlastnej hmotnosti 75kg. Nemal som žiadne problémy so stabilitou a myslím, že vtedy by som bol býval zniesol o takých 15L menší výtlak. Po roku pokusov som si však povedal, že asi naozaj tých 140 bolo zbytočne veľa a že takých 125 by bolo bývalo lepších. Zaujímavé by tak bolo ešte vedieť akého r.v. je tá tvoja doska. Staršie ročníky boli o dosť užšie než súčasné a tam by skutočne nejaké problémy so stabilitou mohli nastať. Myslím si však, že ak jazdíš momentálne 130L dosku, určite nechoď vyššie a je to otázka dosť krátkej doby kým si na ňu zvykneš.

Wsurfer Wsurfer   12.08.2004 o 20:06

Chlapi, je síce pekné že mu radíte 130 l dosku, ale všetci sa pozeráte na to svojimi očami už skúsenejších jazdcov. Otázka je či Roman chce ambiciózne rýchlo napredovať - vtedy je to v poriadku, alebo potrebuje niečo bezproblémové na rekreačné jazdenie. Ako som z jeho príspevku vyrozumel, asi pred tými 10 rokmi nesklzoval, takže načo sa trápiť teraz? Podľa mňa je 160 l doska ok, veľký rozdiel vo výkone oproti 130 l tam nie je ale stabilita je predsa len výraznejšia, hlavne u nových širokých plavákoch. Viem o čom hovorím, mám aj 160 aj 130 a výkonové rozdiely su minimálne. A zas tak rýchlo sa nemusí ani moderná doska o veľkom výtlaku zunovať, v skutočnosti sa pri slabých vetroch ako najvýkonnejšie plaváky používajú formule a tie majú tiež okolo 140-170 l. Samozrejme tie sa začiatočníkom nedoporučujú.

Slavmiro Slavmiro   12.08.2004 o 13:07

-jedine trénovať a trénovať. Po cca 12 hodinách odjazdených Ti bude 130L čoskoro postačujúci a komforný plavák. Tak za rok, dva si kúpiš ešte nejakú 105-ku a budeš mať vystaráno (o ďaľšiu zábavu).

Romano Romano   12.08.2004 o 11:42

Diky za odpovede. No, hlavny problem som mal jednoznacne so stabilitou. Ta doska mi neodpustila ziadnu chybu... Roman

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou