PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Uvoľnenie oplachtenia z kľba

» Návrat na prehľad tém

» Jégé   
Jégé
13.10.2004 19:55:26
Uvoľnenie oplachtenia z kľba

Stalo sa: Pri silných veterných podmienkach,po 4-hod jazdenia,pri plnej rýchlosti sa uvoľnilo /nadvihlo/ z vrchného kolíka oplachtenie,napriek poistke v pate sťažňa./pri prehliadke zaisťovacieho mechanizmu sa nenašlo žiadne opotrebenie,ani korozia oceľovej pružiny/.Po následnom páde dozadu,plavák vplyvom zotrvačnosti,vlnám a vetra nadobudne vačšiu rýchlosť ako je kraul ktoréhokoľvek surfera v neopréne a trpéze. Bez cudzej pomoci hrozí strata plaváka hlavne na veľkých a tečúcich vodách v blízkosti hrádze-prepadu alebo na mori. Za určitú dobu hrozí aj utopenie oplachtenia.

Otváram diskusiu, ako núdzovo zabezpečiť spojenie oplachtenia s plavákom pri poruche spodného alebo vrchného upevnenia kľbika tak, aby to neprekážalo pri manévrovaní s plachtou. Roztrhnutie kľba je v súčastnosti dobre zabezpečené popruhm alebo lankom.

» Pridaj príspevok k téme

Jégé Jégé   13.10.2004 o 19:55

RE: Uvoľnenie oplachtenia z kľba

Ako aj z tejto diskusie a z mnohých rozhovorov so surfermi vyplýva,uvolnenie päty sťažňa z vrchného "štiftu"nie je až taký ojedinelý prípad.Poznám surfera z BA,ktorý si pätu sť. uväzuje o kľb.Pri dobre utiahnutom uzle to môže zabrániť nadvihnutiu oplachtenia.Ja by som to vylepšil uviazaním lanka o zabezp. popruh. Praktickejšie by bolo použiť nejakú malú karabinku-kvôli rozoberaniu a výmene plachty.Zabráni sa tým síce otáčaniu oplachtenia na vrchnom kolíku ,otočný zostane kolík v tanieriku,čo by mohlo stačiť.
 Ešte jedno riešenie:Na vrchnom kolíku/niektoré sú dlhšie/ vysústružiť nad funkčným zápichom ešte jeden alebo niekoľko zápichov.
Prípad na uvoľnenie kíba z tanierika nepoznám.
Dˇakujem za príspevky do diskusie.

yoss yoss   11.10.2004 o 09:36

to je pravda, vacsinou sa zamotam, ale zda sa mi to lepsie, ako nahanat surf.

YURO YURO   07.10.2004 o 09:13

To lanko, o ktorom píšeš je "leash", a týka sa to iba klasického surfingu, kitesurfingu a bodyboardu/tam sa pripevňuje k ruke/,  na ws je to nepoužiteľné, pretože po prvom obrate sa zamotáš.

yoss yoss   05.10.2004 o 15:25

Po tom co som sa skoro utopil som si kupil uvazovacie lanko k surfu, myslim normalný surf na vlny. To uviazes k zadnemu putku a suchym zipsom k nohe. Nemusis sa potom nahanat za doskou v "plnej polnej". p.s. Kupil som ho v USA, neviem ci sa da zohnat aj u nas.

Branco Branco   13.09.2004 o 09:00

So zaisťením kĺbu, je to ako tak zabezpečené, pokiaľ sa tem piosťovací popruh naozaj neroztrhne. Tam by bolo dobré ešte asi aj nejaké pistné prepojenie pätky sťažňa s boardom lankom, niekde v blízkosti spojenia oplachtenia s bardom, najlepšie asi s bežcom (bábovkou), alebo rovno s koľajničkami na doske.

Ale ináč Vám poviem, že sa stalo môjmu kamarátovy, dobrému surférovy, a teda asi aj plavcovy,že sa mu v plnej rýchlosti zlomilo rahno, samozrejme spadol dozadu a doska si to chviľu ešte kĺzala pekne spolu s plachtou od neho kým plachta ľahla na vodu, a hoci ostalo spojenie neporušené, doska mala aj s plachtou ležiacou na vode taku unášaciu rýchlosť, že kým k nej plával (surf stále odnášalo), ostal taký vysilený, že keď bol už asi len 2 metre od dosky, musel to vzdať, lebo by sa asi utopil. Nakoniec ho zachraňovala jachta, ktoré s ním potom ešte kurzovala a hladali surf. Ten bol už pekne ďaleko.

Tak že, ak dobre fučí, treba čo najrýchlejšie po páde plávať k doske a chytať sa jej, lebo ani spadnutá plachta nemusí byť dobrou brzdou.

A samozrejme, vesta a v silnom vetre aj neoprén, aj keď je teplo, taký pobyt v studenej vode robí svoje.

windsurfer windsurfer   11.09.2004 o 15:36

Mne sa to stava dost casto ale zatial som si vzdy vedel poradit.

Rada pre ostatych:Ked sa vam to stane tak okamzite plavajte za plavakom. Plachta dokaze plavat nejaku tu chvilu na vode.. A aj ked su velke vlny plavak plave dost rychlo ale vzdy sa da dobehnut..

Milan Milan   10.09.2004 o 14:21

Nie že by som mal riešenie, chcem len poznamenať niečo na konto toho "dobrého zabezpečenia popruhom" - k tomu ti určite niečo povie Juro.P, ktorému sa roztrhol kĺb vo vlnách ďaleko od brehu, bol to myslím Gibraltár, a tie popruhy sa podľa jeho slov roztrhli sekundu po kĺbe. S oplachtením sa už nestretol.

Predpokladám, že máš ten HiFly systém s drôtenou závlačkou, lebo som ho mal tiež a stalo sa mi presne to, čo opisuješ. Mal som už spráchnivenú tú gumičku, čo závlačku ťahala na miesto a nejako sa musela vytiahnuť a skončil som presne ako ty - pád dozadu s plachtou a dosku som pritom pekne odštartoval po vetre a tiež som ju musel dosť dlho naháňať, našťastie mi asi fúkalo oveľa menej ako tebe.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou