PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Kúpa surfu po sezóne

» Návrat na prehľad tém

» splaso   
splaso
05.10.2004 15:28:49
Kúpa surfu po sezóne

ahojte všetci surféri, už dlhšiu dobu čítam túto super stránku a nakoľko som zistil, že na otázky chalanov sa rýchlo aj odpovedá, tak skúšam aj ja...dík vopred za odpovede Len narýchlo opíšem seba. Mám 28 r, váhu 80kg a výšku 180. Cca pred 3 rokmi som posledný krát stál na surfe (ešte staré klasické plachty aj plavák - takzvané ROH-cke). Musím sa však pochváliť, nakoľko som športový fanúšik, aj surfing mi išiel celkom super, obrátky, sklz atď som zvládal bez problémov (surfoval som 10x za sezónu tak 3-4 sezóny) a dokonca raz, keď som bol na Orave som sa zaplietol medzi pretekárov, ale išiel som pomerne rýchlo (aspoń myslím :) hahahaha) Opisujem to preto, lebo som už 100% rozhodnutý, že začnem opäť surfovať. Bol som minulý víkend pozrieť v Hamuliakove pri Cantine. Vyzera to tam super a chcel by som začať jazdiť... Moja otázka: Viete mi dať čo najviac info (lebo chcem teraz po sezóne kúpiť surfový komplet používaný tak 1-2 sezóny), na čo sa mám zamerať, akú plachtu, plavák, rahno at´d. kúpiť....?? Ďakujem za všetky info a určite sa čoskoro uvidíme na vode. PS: jeden chalan na Cantine mi povedal...Ak vážiš 80kg, tak pripočitaj 40 = a to je výtlak dosky, ktorú si máš kúpiť. A plachtu okolo 7,2...Je to správne, alebo skôr niečo menšie???

» Pridaj príspevok k téme

Branco Branco   05.10.2004 o 15:28

RE: Kúpa surfu po sezóne

Veľa robí aj tvar dosky, prave v tom je výhoda modelov po roku 2000. Nájdeš už  kadejaké placky (dvere), ktoré majú skutočný výtlak 120 - 130 litrov, ale pri tom aj tzv. virtuálny výtlak. Ten môže byť aj 160 litrov. To znamená, že tá doska sa chová tak, ako by mala 160 litrov, pričom to nie je  pravda. Su ideálne do slbšieho vetra, kedy v pohode nastupuju s väčšou plachtou do sklzu, ale sú faj aj na začiatky, alebo prechod k modernému windsurfingu.

Myslím že to by ti bolo vhodné, lebo keď ťa to raz chytí a budeš v tom dobrý, zainvestuješ určite daľej, a možno prejdeš aj k nejakému 80 litrovému extrému, pričom širšia doska ti určite neostane ako zbytočná a v slabších vetroch (tých je na Slovensku dosť) si ju vždy vychutnáš.

Aj tak je to všetko o peniazoch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

mafo mafo   03.10.2004 o 15:07

Cau Splaso co sa tika novych plavakov okolo 130L tie su dostatocne siroke maju preneseni vytlak viac dozadu su kratke oproti starym modelom je s coho si vyberat v pripade starych modelov okolo 95r.v je to vytlak na ukor dlzky pokial sa tomu chces venovat na stalo a zdokonalovat neoplati sa setrit na plavaku a kupit niaku staru vykopavku idealne kup nieco od 2000r.v.Pokial chces ist tvrdo do toho a rovno na silne vetri a rychlo sa ucis kup si nieco okolo 100L ja vazim 70kg a mam95L.Kazdopadne dopredu si vyskusaj viac roznich vytlakov.

Martin4 Martin4   30.09.2004 o 11:51

Ja by som ti chcel poradit... Ked budes skusat nejake dosky 120l - 140l tak sa ti spociatku budu urcite zdat male (v porovnani so seredakmi), ale nech ta to neodradza. Prve pokusy su komplikovane, ale staci jeden dva dni a clovek si na mensiu dosku zvykne. Na tvojich 80kg by som ti odporucal 120l - 130l vzhladom na to ze uz mas prve skusenosti. Potom to uz ide velmi rychlo. Staci pravidelny trening, a za jednu sezonu budes potrebovat aj mensiu dosku :))

Wsurfer Wsurfer   29.09.2004 o 18:39

V tom prípade nechoď s výtlakom pod 140-150 l.

splaso splaso   29.09.2004 o 13:42

ďakujem všetkým za skvelé pripomienky. Čo sa týka Wsurfera, tak len chcem poznamenať, že ten opis mojich zručností a skúseností so surfom som napísal, aby bolo zrejmé, ako to so mnou a surfovaním je.. Ale to foto čo máš v profile, je presne ten ROH-cky surf a viem, že dnes to je už o niečom inom. Čo sa týka toho sklzu, tak to som asi zle napísal. Skrátka chcel som uviesť, že som na tom bez problémov robil obrátky, stál a vyťahoval plachtu, a išiel aj v silnejšom vetre...toť vsjo a čakám ešte na ´dalšie info, ktoré mi vážne super pomáhajú pri mojom výbere..Určite asi pôjdem niečo najprv otestovať aj ke´d sa obávam, že začať na tých "nových" surfoch bude asi dosť odlišné, ako na ROH-ckych a či to zvládnem...ale veď nejako zabojujem

Wsurfer Wsurfer   29.09.2004 o 13:21

Skôr než si niečo kúpiš, mal by si si materiál otestovať a potom sa rozhodnúť čo ti bude vyhovovať. Trošku ma irituje popis tvojich doterajších skúseností. Predpokladám správne že pod ROH-ckym vybavením myslíš staré kópie TenCate vyrábané v Seredi (tzv. sereďáky pozri foto v mojom profile) pod označením GX-100 ? Pretože tie dostať do sklzu je nemožné. A ak si jazdil na nich (so stredovou drevenou plutvou, výtlak 200 l+, váha plaváka cca 30 kg), tak tie nemajú takmer žiadnu relevanciu k súčasnému vybaveniu. Preto si naozaj vyskúšaj najprv niečo moderné a potom sa rozhodni. V Cantine sú na to možnosti a radi ti tam požičajú materiál na otestovanie a majú aj výhodné ponuky na predaj. V opačnom prípade ti 40l naviac k váhe bude málo. Ale ak si jazdil nejakú sklzovú dosku nie staršiu ako 10 rokov, tak by to mohlo byť v pohode aj so 40l nad tvoju váhu. Čo sa plachty týka, 7,2 m2 je rozumný kompromis. S veľmi väčšou by si mohol mať problémy a menšia je len na dni kedy fakt priduje. Samozrejme najvýhodnejšie je mať plachty niekoľkých veľkostí podľa podmienok a samozrejme možností vlastnej peňaženky.

Slavmiro Slavmiro   29.09.2004 o 13:12

Nazdar!
Chalan v Cantine Ti poradil spravne : plavak 115-130l, plachta 6,2-7,2. Mensi plavak (115l) Ti bude spociatku "maly", ale za 1/2 roka Ti bude akuratny, vtedy by si uz na 130l plavaku poskuloval po niecom mensom. Naopak na 130l bude zaciatok jednoduchsi. Ale zalezi ci budes kupovat nove veci a vtedy je z coho vyberat. Ked kupujes spod ruky tak sa vyber dost zuzuje a mozno budes nuteny ku kompromisom.
P.S. Vitaj v klube!

Silver Silver   29.09.2004 o 11:58

Ahoj Julo, myslim, ze bych ti umel poradit. Rozhodne bych se primlouval za vetsi plovak i vetsi plachtu. Kdyz budes  mit zajem, tak me kontaktuj. Silver

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou