PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Dobra rad nad zlato - tak mi prosim poradte :-)

» Návrat na prehľad tém

» viki01   
viki01
07.05.2005 14:54:34
Dobra rad nad zlato - tak mi prosim poradte :-)

Ahoj,

Rad by som Vas vsetkych poziadal o radu. Toto leto by som rad zacal s windsurfingom a potrebujem poradit ake vybavenie si zadovazit.

Dovolte sa mi predstavit:

Mam 26, vaha 77, vyska 190cm. Na surfe som stal zoparkrat a to hlavne ak mi ho pozicali surferi z domase. Doposial som jazdil vyhradne sportove plachetnice tried optimist, europa, cadet, 420, fireball, finn. Na surfe sa viem udrzat a jazdit bez trapezu na vietor vsehosmeru bez nejakych vaznych problemov - snad vdaka aj tomu ze zaklady plachtenia som pochopil uz v minulom tisicroci.

Co ale urcite neviem je aku dosku, plachtu, stazen, rahno atd.. mam kupit. Momentalne som v US a oblast v ktorej by som prevazne surfoval by sa dala kludne prirovnat jazeram ako sirava, domasa, mara, orava a pod. - co do sily vetra a charakteru prostredia. (Arkabutla lake MS, Sardis lake MS).

Cital som kopec clankov, presiel mnozstvo portalov ohladne vybavenie a ako jedna z moznosti ktore ma napadli bol plavak od BIC Sport TECHNO 293 One Design s Plachtou HiFly X-ride 7.2. Mne sa tato volba (hlavne plachty) zda byt akymsi kompromisom medzi mojimi schopnostami a cenou. Co sa tyka toho plavaka - uz si taky isty niesom. No a preto Vas ziadam o radu.

Viem urcite mi vsetci poviete, ze to zavisi aj od toho ake ambicie a ako chcem jazdit. Moja predstava je byt aspon rad do tyzdna na vode, a par krat do roka skusit jazdu na vode ako je gulf of Mexico - napriklad.

Kedze tu v oblasti Memphisu sezona zacina skor ako na SVK - je tu teplejsie, chcel by som uz zacat uz buduci mesiac.

Hladam hlavne plavak, ktory by mi vydrzal viac ako na ucenie - na free ride, free style - proste kompromis na ktory nebudem po roku nadavat a plavak predavat.

Informacie, ktore doposial mam som cerpal z www.windsurfing-direct.com, windsurfing.cz, windsurf.sk, bicsport.com, hifly.com ........

Dakujem Vam vsetkym, ktory mi akokolvek poradia.

S pozdravom,

viktor

» Pridaj príspevok k téme

Janie-Gordito Janie-Gordito   18.04.2005 o 15:51

RE: Dobra rad nad zlato - tak mi prosim poradte :-)

ciao - iba par postrehov ale inak suhlasim s chalanmi. ked som pred 2 rokmi zacinal kupil som JP 159 freeride - mal som 102 kg/183cm. doska na ucenie bola super ale dnes (87kg) by som si do slabých vetrov kludne nechal uz iba nieco do 140L aby som ako bolo napísané "nasieral iných" :-) myslím si že ti bude na ucenie stacit uplne nieco medzi 125-140L vytlakom. nakolko pri ucení ta x-krat katapultuje a murphyho zákon hovori že zo 100 padov ti stazen s rahnom 120x "drbne" do špičky je treba aby bol plavak odolny resp ak by si si kupoval nový aby si na nom mal nejakú "ochranu" viem ze JP to standarnde ponuka. mám aj F2 eliminator a ta "fošna" je takmer neznicitelna-rozhodne nie je na ucenie ale F2-ky maju pevnu konstrukciu. to JP som v zaciatkoch opravoval asi 4krat. pokia ide o plachty - súhlasím s niecim okolo 7m ale aj mensim (napr 6.4). pokial si budes veci kupovat v usa tak good luck :-( v BA to vieme zohnat vo Wave za 50-75% cien vonku. postune ako sa budes zlepsovat prides na to co napisali chalani že budes potrebovat aj mensiu dosku/ky na silnejsi vietor resp. vlny. myslim ze ak urobis to co ti tu radime tak budes mat dosku a plachtu na ktorej sa naucis a zároveň sa na nej poprehanas este aj v buducnsti ked us budes halsovat, skakat a robit p...vinky:-)

willraceforfood willraceforfood   12.04.2005 o 15:34

Nazdar, moj nazor na to: dosku by si si mal kupit 2-hand nie vsak v shope -ale (ked sa da) priamo - a neopravovanu/bez dier a "malych chyb ktore sa daju rychlo opravit" tak 1-3 rocny freeride s 130-150 litrami(do 9,0 kg). Sirka tam uz bude okolo/nad 70cm takze ti to bude na zaciatok pri 77kg stacit- a neodrbu ta hned pri kupe o 50%. Nieco co budes moct pouzivat aj neskor do slabsieho vetra (v buducnosti- ked uz budes vediet co a ako by som k tomu dokupil 95 L freewave). Nieco rychle ale aby sa to dalo aj kontrolovat, v dobrej konstrukcii aby si to nerozmlatil hned ked sa budes ucit jazdit v trapezi a dostanes katapult : AHD type f75, Starboard 131, Bic tecno II 75, Fanatic Sting Ray 145...su to freeride dosky /ziaden freestyle/ no pri 7m plachte toho freestyle-u vela robit nebudes. A ked bude fakt fukat tak budes potrebovat nieco mensie/obratnejsie no na zaciatok...Toto vsak mozes pouzivat teraz na ucenie a potom na nasieranie ludi okolo, ktori nebudu na rozdiel od teba v sklze. K plachte:Kupil by som si tiez nieco co vydrzi zaciatok a potom ta nebude handicapovat + nebudes musiet menit za 3-4 roky pretoze sa monofilm jednoducho rozpadne. Tu vsak nie uz jazdenu, pretoze sa ozaj moze skoro potrhat, rozpadnut... Neil Pryde Excess (je bez monofilmu) v 7,4 a 5,9 alebo len 6,9m. Neskor uvidis co k tomu...Stazen x3, x6 alebo od 30-70% Alebo Gun (pouzivaju hrubsi monofilm+ garancia 2 roky od jakziva+je to zasielkova sluzba ale vraj su uz aj v U.S.- pozri na nete- a su o dost lacnejsi ako konkurencia) Flash v 7,4 alebo halt Target v 6,8. Stazne su fajn: terminator c 45 alebo G-style55. Rahna mozu byt tiez...predlzovak a tanier musi len sediet a nehrkat... Pripadne nejaky starsi model (bude o dost lacnejsia) ale nie jazdenu. Kraj nosu na surfe si olep nejakou ochranou- myslim ze to ma starboard (je to ako pads; cca guma/neopren) aby si neroz.... nos. No a inak: neutop sa, nepolam a maj FUN.

X-speed X-speed   10.04.2005 o 13:31

aloha,s vyberom plachty si si vybral celkom ok,aj ked si myslim ze je lepsie mat viac plachiet,ale 7.2 je dobra volba-aj velkostne aj financne.co sa tyka prkna tak 205L je fakt moc,to uz je ladoborec,kludne ti staci nieco okolo 150L a menej, napr. ako je F2 X-Speed.ma to 144L,sirka 75 cm ,plutva 54cm,takze je velmi stabilny aj pri max.speed,nieje to formula,potiahne ho aj mala plachta a toleruje aj chyby,nieco take by som hladal.ak si v oblasti kde nefuka narazovy vietor ako u nas na domasi,ale staly vietor,mozes si zadovazit vecsiu plachtu,alebo mensiu plachtu a male prkno,kedze mas 77kg.

neviem co je u tebe telejsie,ale my na domasi sme zacali sezonu uz pred tyzdnom

aloha  

Slavmiro Slavmiro   08.04.2005 o 23:51

> Doposial som jazdil vyhradne sportove plachetnice tried optimist, europa,
> cadet, 420, fireball, finn.
> Na surfe sa viem udrzat a jazdit bez trapezu na vietor vsehosmeru bez
>  nejakych vaznych problemov - snad vdaka aj tomu ze zaklady plachtenia > som pochopil uz v minulom tisicroci.
OK, zazil si sklz(y) na tychto lodiach, plachetniciach? * Lebo plachtit na lodi a jazdit v sklze (na surfe) je asi ako jazdit s buldozerom a potom F1. Ale samozrejme znalosti plachtenia a fyzikalnych okolnosti s tym spojenych je vyhodou.
* Ja raz na 420ke.

> ako jedna z moznosti ktore ma napadli bol plavak od BIC Sport
> TECHNO 293 One Design s Plachtou HiFly X-ride 7.2. Mne sa tato volba
> (hlavne plachty) zda byt akymsi kompromisom medzi mojimi schopnostami
>  a cenou. Co sa tyka toho plavaka - uz si taky isty niesom.
> No a preto Vas ziadam o radu.
Mrkol som na parametre BICu a urcite nie . 205 l je fakt moc, aj na zaciatok pre 77 kg jazdca. Iba ak by si inklinoval k formula windsurfing, ale to chce zvladat plachty 10-12m2 a to tiez nie je pre zaciatocnika . 205l iba ak by si chcel vozit po vode aj frajerku . Ak uvazujes znacku BIC tak napr. ten BIC 283 (152lt/69cm) sa mi zda lepsi na zaciatok pre tvojich 77 kg. Plachta 7.2 je tak isto moc velka . S touto velkostou sa uz tazko manipuluje v podmienkach ked je mozny sklz s (152l) funboardom. 7.2 sice pekne pojde vo vankoch a v slabom vetre (<6 ms) ale ked zacne to prave tco (>7ms) budes mat problem a sediet na brehu . Tak isto ak to budes mat dlhsie ako jedinu plachtu, vodny start sa s nou naucit bude az nemozne (moze byt pri tejto velkosti dokonca camberova). Vyrobca HiFly, nie je co sa tyka plachiet, moc dobra firma, dokonca nemaju ani poriadne modelove rady (x-wave, wave, freestyle, freemove, freeride, speed..). Zvol radsej inu znacku a aby si moc nespekuloval ake rahno/staze kup rovankej znacky komplet rig. K tej velkosti plachty: voli by som nieco v rozsahu 5.2-6.2. Znacky NS, Arrows, NeilPryde atd.

> Moja predstava je byt aspon rad do tyzdna na vode, a par krat do roka
> skusit jazdu na vode ako je gulf of Mexico
Nech ta tie vysoke ambicie neopustia . Aspon 1x do tyzdna na vode chce pomaly celeho cloveka a pracu/skolu/rodinu posunut na vedlajsiu kolaj.

> Kedze tu v oblasti Memphisu sezona zacina skor ako na SVK
> - je tu teplejsie, chcel by som uz zacat uz buduci mesiac.
Neviem ake "teplo" je uz tam ale nemas co odkladat na leto, my sme prave zacali.   A leto byva slabe. April-Jun je dobre season.  Urcite si kup od zaciatku neopren, 2. mesiac jazdnia trapez. Neopren ta ochrani aj pri padoch, nielen proti zime. Trapez Ti usetri sily a donuti ta posunut svoj skill level vyzsie.

Vitaj v klube.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou