Diskusia - WINDSURF - trimovanie plachty
» luker
13.07.2006 22:13:12 |
trimovanie plachty mohol by mi niekto vysvetlit ako trimovat plachtu pomocou skrutiek na spirach? Robit to ked je plachta nastrojena? ako to ma potom vyzerat na jednotlivych castiach plachty(dole vak a vo vrchnej casti otvorena aby vypustala vietor? poradte prosim. DIKY
|
Wsurfer
13.07.2006 o 22:13 |
RE: trimovanie plachty a keby to aj zrovna tak bolo ze RS6 je standardna plachta, aj tak to nemeni nic na % vyznamu trimovania plachty cez spiry, t.j. cca 0,5% oproti vyznamu downhaulu a ciastocne outhaulu.
|
Štulo
13.07.2006 o 16:47 |
RE: trimovanie plachty 2 pajoch Ty myslíš,že RS6 je úplne bežná štandardná plachta, ktorej nastrojenie sa dá použiť ako model nastrojenia napr. frirajdovej bezkembrovej plachty?
|
Pajoch
12.07.2006 o 21:02 |
RE: trimovanie plachty Chalani,
|
Štulo
14.06.2006 o 12:36 |
RE: trimovanie plachty 2 luker:v pohode, na to tu je tá diskusia
|
Wsurfer
13.06.2006 o 20:13 |
RE: trimovanie plachty internal trim +- to je len na vyhladenie nerovnosti panelu kde sa spira nachadza. Najlepsie bude ked si nechas poradit od niekoho kto to vie. Nazivo. Prid prveho jula do Cantiny, dostanes tipy ako rigovat plachtu for free. Mozno aj priamo odo mna :)
|
luker
13.06.2006 o 18:18 |
RE: trimovanie plachty to Wsurfer: pre vysvetlenie, na plachte je pri spirach napis internal Trim a smer + - preto som sa pytal na trimovanie pomocou spir. mozno som si to zle vysvetlil. takze ked pri ich dotahovani sa plachta zaobluje neznamena to ze vytvaram vak? to Štulo: ja to beriem tak: nespytas sa - nevies, nepovies svoj nazor - nikto ta nemoze vyviest z omylu pokial sa mylis a potom v tom omyle mozes zit pekne dlho.
|
Wsurfer
13.06.2006 o 12:21 |
RE: trimovanie plachty pre pomalsie chapucich este raz a naposledy: spiry NIE SU na vytvaranie profilu v plachte. Z toho ako popisujes svoj problem luker, mas prilis malo natiahnuty downhaul (spodne lanko) na pate stazna. Vacsina ludi robi tu chybu ze to natiahne prilis malo. Precital si si udaje vyrobcu ako dlhy ma byt luff? A dodrzujes ho??! Bez kladiek ci uz zabudovanych v plachte alebo na samostatnom haku musis castokrat vyvinut silu az do 100 kg tahu aby si spravne vypol plachtu!!!!! Takze mas bezcamberovu plachtu. Ta vytvori profil az ked sa do nej oprie vietor. Pri bezcamberovych plachtach spiry sa neopieraju vydlickou o stazen ako u camberovych ale volne prechadzaju pomimo stazna. Ked mas spravne natiahnuty komin plachty (luff) tak vsetky spodne spiry a spiry cca do metrovej vzdialenosti nad rahnom by mali siahat asi do polovicky hrubky stazna (do stredovej pomyslenej osi stazna). Zvysne horne spiry by sa mali opierat alebo len zlahka dotykat stazna z vnutornej strany. Ked mas toto zabezpecene tak pri posobeni vetra nie je problem s prehadzovanim spir pri zmene strany. A toto dosiahnes iba spravnym (a silnym) natiahnutim plachty na stazen. URCITE NIE SPIRAMI! Zjednodusene plati: cim viac tahas komin dole, tym viac sa posuvaju spiry za stazen a jednoduchsie sa prehadzuju. Inak dobry odkaz na to dal myslim Riki na stranku Neil Prydu, tam to vysvetluju aj s obrazkami. Brucho na bezcambrovej plachte sa UKAZE az ked na nu posobi vietor a to sa spoluvytvara tahom na koncovke rahna - outhaulom. To je rozdiel oproti cambrovym ktore maju profil stale drzany prave camberami. Spiry akurat zabranuju zvlneniu monofilmu medzi jednotlivymi panelmi plachty. Keby som to mal zhodnotit percentualne tak na spravne nastrojenie pachty vplyvaju downhaul 95%, outhaul 4,5% a spiry 0,5%.
|
Štulo
12.06.2006 o 23:38 |
RE: trimovanie plachty Pozri Luker, Wsurfer ti to popisal presne ako to je. Skruky na spirach su LEN NA TO, aby dohladka vyrovnali monofil v okolí spir
|
luker
12.06.2006 o 23:18 |
RE: trimovanie plachty to Riki: stazen mam original Gun sails k tejto plachte. takze tym to nie je, ale diky. to Wsurfer: nemozem s tebou suhlasit ked si napisal ze spirami nic nespravim. K comu by tam boli potom tie skrutky! Na dosiahnutie nicoho? Uz predtym som pisal ze ked natiahnem plachtu na stazen uplne na maximum a na rahne som to skusal bud tiez na maximum alebo povolit tak vak nedosiahnem. A pri jazde to tiez nic moc nieje. Ale ked som potom zacal pritahovat skrutky na spirach v smere+ tak sa zacal vytvarat vak a tak som sa uz iba pytal ako ten vak ma vyzerat vo vrchnej casti plachty kvoli vypustaniu vetra. mozno si ty myslis ze vak dosiahnem pomocou natiahnutia na stazen a pritiahnutia na rahne iba preto ze ty uz mas spiry nastavene. ja ich nemam tak preto som tu polozil tuto otazku ktorej tu asi porozumel iba Riki. neviem skus si povolit spiry uplne a potom daj vediet ako sa ti podarilo nastrojit tvoju plachtu natahovanim na stazen a na rahno. ked som mal tie spiry uplne povolene tak som mahol robit cokolvek ale boli uplne rovne a sli az za stazen takze sa ani moc lahko neprehadzovala, ked som spiry pritiahol tak sa dostali na uroven stazna, takze s prehadzovanim plachty uz problem nemam. takze ta moja otazka stale znie ako mam nastavit tie spiry vo vrchnej casti plachty, kvoli vypustaniu vetra? dole vytvorit vak a hore tiez alebo hore ich nechat ploche alebo ako? vak uz mam v spodnej casti vytvoreny tak co s tou hornou castou? diky
|
Wsurfer
12.06.2006 o 11:58 |
RE: trimovanie plachty Milan: prave ze nejde iba o spiry. Luker sa mylne domnieval ze spirami sa vytvara profil plachty. A to nie je pravda. Preto som pridal cely navod trimovania plachty. Da sa povedat ze spiry su v tom relativne nepodstatné. Inak som zvedavy na tvoj styl rigovania plachty. Niekedy sa dohodneme a porovname, ok?
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou