PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - trimovanie plachty

» Návrat na prehľad tém

» luker   
luker
13.07.2006 22:13:12
trimovanie plachty

mohol by mi niekto vysvetlit ako trimovat plachtu pomocou skrutiek na spirach? Robit to ked je plachta nastrojena? ako to ma potom vyzerat na jednotlivych castiach plachty(dole vak a vo vrchnej casti otvorena aby vypustala vietor? poradte prosim.  DIKY

» Pridaj príspevok k téme

Milan Milan   12.06.2006 o 09:52

RE: trimovanie plachty

Aha, a ešte jeden postreh by som si dovolil, možno to bude užitočné aj pre lukera: Celkom dosť ľudí (vrátane mňa) má v začiatkoch tendenciu nenatiahnuť dosť na sťažni, ale zato sa dosť vybúriť na rahne. Potom je plachta fakt totálne plochá. Pritom to má byť presne naopak - na sťažni treba natiahnuť tak, aby sa na hornej časti plachty začal robiť taký záliv ochabnutého materiálu zabiehajúci cca do polovice vzdialenosti medzi vonkajším okrajom plachty a sťažňom - na NS sú na to na plachte také značky a to je vlastne ten VTS (visual trim system), ktorý spomínal wsurfer. Do silného vetra viac (okraj zálivu bližšie k sťažňu), do slabého menej (...ďalej od sťažňa). Vtedy sa aj na bezcamberovej plachte urobí aké-také brucho.

Milan Milan   12.06.2006 o 09:43

Len na vysvetlenie - ja som si všimol, že v téme ide len o spiry a nie o celý postup trimovania plachty, ja som len reagoval na wsurferov postup a chcel som ho poopraviť podľa návodu, ktorý mám a používam ja a ktorý sa mi mimochodom veľmi osvedčil. Rád sa niekedy na brehu zúčastním experimentu, ktorý prinajmenšom na mojom oplachtení jednoznačne dokáže, že po natiahnutí na rahne sa na sťažni doťahuje s oveľa menšou námahou. Ale mezitým som sa trošku popozeral po webe a uznávam, že odporúčané postupy sú rôzne - vrátane toho, pri ktorom sa najprv upraví downhaul a až potom sa človek venuje rahnu. Takže

i-Riki i-Riki   11.06.2006 o 18:37

To luker> ja mam tiez Groov 5,8 cku a mal som tiez ten isty problem, u mna to robil nespravny stazen resp. IMCS a mozno ze aj dlzka. Po vymene stazna sa profil plachty celkom zmenil ale najma vlastnosti plachty. Predtym mi strasne tazko preskakovali spiri cez stazen a teraz to chodi lahucko.

Wsurfer Wsurfer   11.06.2006 o 15:08

bezcambrove plachty su take. bez vetra nemaju profil. Ten sa vytvori az ked sa do plachty oprie vietor. Spirami to nespravis, s tym sa zmier.

luker luker   11.06.2006 o 13:46

to all: ta placha je GUN groove 6,2, bez cambier. ked je natiahnuta na stazen aj na koncovke rahna tak je proste uplne plocha. aj ked ju na rahne nasponujem alebo povolim. takze som sa pytal na vytvorenie vaku pomocou spier. a to hlavne na jednotlive casti plachty. spodnu a vrchnu tak aby vypustala vietor. dokazem vytvorit vak len neviem ako to ma vyzerat vo vrchnej casti, ci ju tam nechat plochu alebo ..... 

diky

i-Riki i-Riki   11.06.2006 o 11:13

To Wsurfer: otazka je dobre polozena.Luker sa nepyta ako sa trimuje plachta ako komplet ale len cast t.j. spiri.

Štulo Štulo   11.06.2006 o 10:53

Otázka bola: mohol by mi niekto vysvetlit ako trimovat plachtu pomocou skrutiek na spirach?
Či to nazveme trimovanie alebo nastavovanie spir, robi sa to pri prvom natiahnutí novej plachty tak ako to popísal Wsurfer na začiatku. Teda väčšina ľudí to urobí na začiatku a basta! Nájdu sa aj "montéri" ktorí to robia zakaždým - zbytočne.

Wsurfer Wsurfer   11.06.2006 o 09:58

to Riki: lukerova otazka bola zla. Vysvetil som to v prvej vete prveho mojho prispevku - plachta sa cez spiry netrimuje

i-Riki i-Riki   11.06.2006 o 01:15

Aha a este jedna poznamka, co sa tyka narigovania, len jeden vyrobca ma tri rozne postupy podla typu plachiet http://www.neilpryde.com/downloads/2004/trimguide/video_trimguide.php

tak asi univerzalny postup neexistuje, ale ked si clovek zobere namahu a prestuduje si navod, pravdepodobne si bude moct korekte narigovat plachtu, a spravit tuning.

http://rs6.neilpryde.com/content/view/45/70/

takuto krasu clovek nevidi kazdy den...

i-Riki i-Riki   11.06.2006 o 01:01

Uuuu, suboj titanov, neviem ci som len sam pochopil otazku zle...

mohol by mi niekto vysvetlit ako trimovat plachtu pomocou skrutiek na spirach

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou