PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - fina=hĺbkomer?

» Návrat na prehľad tém

» Wsurfer   
Wsurfer
21.08.2006 19:16:34
fina=hĺbkomer?

Fina, alebo správne slovensky ostroha,je podľa mňa dosť nedocenená súčasť surfistického hardwaru. Mám niekoľko fín a vždy sa snažím používať  ich s čo najväčšou opatrnosťou. Častokrát však vídam na rôznych slovenských revíroch priam brutálne zaobchádzanie s finami. Borec pri príjazde k brehu nezosadne skôr ako mu fina nezačne škriabať o dno, len aby mohol (takmer)suchou nohou zosadnúť na breh. Takisto pri štarte od brehu koľkokrát jazdec doslova tlačí plavák finou po dne do hlbšej vody. Výsledkom môže byť iba menej či viac poškodená fina. Ibaže by títo surfisti na rozdiel od mňa používali finy z nejakého odolnejšieho materiálu ktoré kontakt s dnom zvládajú bez problémov. A toto robí podľa môjho odhadu asi tak 80% surfistov. Netvrdím že všetky moje finy sú nepoznačené ale po každom kontakte s dnom som sa ich snažil opraviť a určite k poškodeniu prišlo skôr náhodou alebo nepozornosťou (Dunajské plytčiny) ako úsilím vysurfovať až na breh. Poškodená fina začne negatívne ovplyvňovať jazdné vlastnosti celej zostavy surfu. Možno nie sú na prvý pohľad spoznateľné ale prinajmenšom v hraničných situáciach sa určite prejavia, či už zníženou rýchlosťou, menšou zaťažiteľnosťou, vibráciami, zvukovými efektami alebo spin-outmi. Naviac taká fina nie je lacná záležitosť, aktuálne ceny sa pohybujú od cca 2000 Sk na hor, pričom dobrý priemer je okolo 4000 Sk (100 EUR), takže nechápem tých čo doslova "topia peniaze"

Čo vy na to?

» Pridaj príspevok k téme

PaliMajy PaliMajy   21.08.2006 o 19:16

RE: fina=hĺbkomer?

Plutvičku stači na vrchu zatmeliť a ošmirglovať alebo obrúsiť brúskou. No a ked sa fina zlomí alebo sa vytrhne treba ísť na dunaj-ku plytčine a nejakú si nájsť. Ja osobne som išiel okolo tejto plytčiny a natrafil som na nejaký kamen alebo niečo podobne lebo ked som zoskočil tak som mal po pás vodu. No a potom som finu hladal s bratrancom a strýkom ktorý našli dve finy jedna bola hore nalomená a druhá bola akurát a aj sedela v surfe.Alebo je este moznosť kúpiť si novú.

Pablo Pablo   21.08.2006 o 11:25

No dobre, tak sme si vymenili zopar nazorikov na nezodpovednych surfistov, ale skuste niekto hodit aj nejake rady, ako finy udrziavat, opravovat. Ja tiez obcas liznem dno na plytcine, co fine urcite neprospieva.  Takze celkom by som nejake info o nejakej zakladnej udrzbe finy privital. Dik.

Slavmiro Slavmiro   21.08.2006 o 10:24

Ja osobne jazdim 4. sezonu 31cm finu a obcas si skrtnem  pri pristavani/starte, s citom. No a co ma byt? Je to made in Mistral a ma IMHO sluznu odolnost. Je sice na nej vidiet, ze ma nieco za sebou, ale s nejakou tou amortizaciou sa rata. Raz za sezonu jej prebrusim cepel na konci, ale celkovo to moc neriesim.  Za 4 sezony sa jej celkova dlzka zkratila o cca 4mm.
Tuto sezonu som doplnil vybavu o 39cm finu Made in GunSails, a zda sa mi menej odolna, ale bude to aj jej vyzsou stihlostou. Celkovo to neriesim, jazdim funboard na Kralovej kde je "dospelacka" hlbka vody . Ale viem si predstavit pakaren v podobe jazdenia so 50-70cm lopatami na Dunaji.  Kratsie finy nestoja majlant (<<3k SK), vydrzia viac a su menej nachylne na skrty.  A to je FUN.

RužinaSlavo RužinaSlavo   19.08.2006 o 12:45

Máš pravdu, ja si tiež dávam velký pozor na finu, hlavne kedˇ mám finu dlhú 70 cm.na FW.a stála pouhych 350 EUR. / môj záver radšej skorej do vody ako finou o breh/  ALOHA

i-Riki i-Riki   18.08.2006 o 23:49

Mas pravdu.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou