PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Brigáda na Dunaji

» Návrat na prehľad tém

» Martin4   
Martin4
23.10.2006 23:04:10
Brigáda na Dunaji

Táto téma je hlavne pre tých, ktorí chodia radi surfovať na Dunaj ku Cantine. Asi pred dvoma mesiacmi som spolu s Rikim prišiel k Dunaju. Keďže nefúkalo, tak sme začali upratovať pláž, vyčistili sme trávnik a poodnášali konáre a stromy mimo kamennej pláže. Môžem vám zodpovedne prehlásiť, že hneď to tam vyzeralo krajšie. Veľká voda ale aj veľa ľudí nám oäť na pláž prinieslo veľa nežiadaných predmetov. Či už sú to stromy, konáre, ale aj plastové fľaše a papieriky na peknú Dunajskú pláž to nepatrí. Daľšia vec, ktorú treba vykonať je označenie plytčín aj daľej od brehu. Stačí doniesť  prázdne plastové nádoby (od náplní do ostrekovačov), alebo červenú farbu. Ak by niekto mal, alebo vedel zohnať betónové kocky, na ktoré by sa tieto bójky dali s lankom upevniť tiež by to pomohlo. Každý môže pomôcť. Je to celé na bázi dobrovoľnosti. Nikoho k ničomu nenútime. Keďže sa nám už blíži koniec Augusta, prosím vyjadrite svoj názor, kedy by sme brigádu mohli zorganizovať. Ja navrhujem predčasne s dostatočným predstihom termín 9.- 10. Septembra.

» Pridaj príspevok k téme

droctor droctor   23.10.2006 o 23:04

RE: Brigáda na Dunaji

K problemu sa treba stavat pozitivne. Je pravda ze su tam plytciny a je tam bahno. Ale co ked je liecive?

Martin4 Martin4   13.10.2006 o 11:39

Ok, beriem na vedomie . V tej oblasti sme nejazdili, lebo tam sme mysleli ze je hlboká voda... ale asi nie. Tak na jar to este dokoncime!!!

*Igor* *Igor*   10.10.2006 o 21:28

No Martin,musím Ťa sklamať.V nedeľu som si to na severozápad vyskúšal a oral som s fínou dno.Jediné čo ma zachránilo bolo ,že som skočil na špicu a s odretými ušami som to prešiel.Je pravda,že bola relatívne nízka hladina vody,ale v tejto oblasti sme to moc neprebrázdili.Tak aspoň viem a to určite,kde treba osadiť ešte červenú bojku.Tak asi až na jar a priprav sa voda bude určite studená.

Martin4 Martin4   10.09.2006 o 12:01

Ja to este zaznacim do mapy, vyznacime polohu bojok, hlbku vody, aby kazdy videl kde sa da v pohode otacat a kde to uz je kriticke. Vsetko vsak zavisi od vysky hladiny Dunaja, ako napisal Peto, takze zaznacene hlbky budu vyjadrovat hlbku pri relativne vysokej hladine vody. Inac vcera idealne pocasie na brigadu, uplne bezvetrie a hladina vody ako olej. Dik vsetkym zucastnenym, najma Igorovi, bola to profesionalna robota. Peto, ja som vykonaval funkciu tzv. slovenskeho sonaru. Ludia na brehu urcite cumeli ze v strede dunaja je voda po kolena  Mozno z tohto spotu zacne byt putnicke miesto.

droctor droctor   10.09.2006 o 00:58

Ani to dlho netrvalo a zamyslana brigada sa stala skutkom. Volejbalove ihrisko vycistene, bojky osadene.
Apropos k bojkam treba uviest, nasledovne . Vyznacili sme tromi zltymi bojkami dve drahy.
Prva draha na severozapadny vietor je oznacena v standartnom smere od brehu pri Cantine smerom popod ostrov k plavebnej drahe. Prva zlta bojka je umiestnena cca 300 m pred ostrovom a oznacuje zaciatok plytciny, ktora sa dviha smerom ku kmenu, ktory je zapadnuty vo vode oproti ostrovu. V mieste osadenia bojky je este relativne slusna hlbka cca 1 meter.
Druha zlta bojka je asi 100 metrov dalej, stale po lavej strane ostrova a oznacuje relativne bezpecnu drahu. V mieste osadenia je tiez asi 1m hlbka. Celkom na urovni ostrova je z lavej strany cervena bojka ktora oznacuje plytcinu asi 0.5 m.
Druha draha je opat klasika na juzak, kedy zaciatok plytciny pred ostrovom oznacuje prva zlta bojka pred ostrovom ( je to ta ista ako ako pri oznaceni prvej drahy na severozapadny vietor), a druha zlta bojka je osadena pred ostrovom sprava cca 200metrov. Z tejto pravej strany v blizkosti potopeneho kmena pred ostrovom je este jedna cervena bojka oznacujuca plytcinu cca 0.8 metra.
V takto vytvorenom "vecku" zltymi bojkami je v podstate vsetko plytcina od 1 - 0.4m. Bojky su dobre viditelne zo vzdialenosti asi 300m.
Posledna, siesta cervena bojka je umiestnena ako predlzenie oznacenia plytcin, ktore oznacil Miro od brehu Cantiny po pravej strane a oznacuje plytcinu asi 0.6m.
Davam vsak do pozornosti fakt, ze v case zameriavania plytcin bol Dunaj dost vysoko, takze po dosiahnuti normalnej hladiny bude hlbka este tak o 30cm mensia.
Vyznacenu drahu sme skusobne presli raz s motorovym clnom so sonarom a najmensia hlbka bola asi 1.20m.
Meranie plytcin sme robili na motorovom clne so sonarom tak, ze po zisteni najmensej hlbky sme vysadili do vody Martina a ten sa snazil zistit rozsah plytciny, jej zaciatok a najvyssi bod. Nebolo to celkom jednoduche, lebo jeden clovek to cele sam neobeha, na druhej strane tento sposob merania navodil urcity dusevny rozmer cekej akcie, kedy Martin v neoprene a s dvojmetrovou palicou v ruke kracajuci v strede Dunaja tak hmlisto pripominal Mojzisa pri uteku z Egypta :-).
A este jedno prekvapujuce zistenie. Skoro v celom profile vyznacenych drah je Dunaj hlboky tak po prsia. Malokde dosiahne hlbku viac ako 2m. Pred brehom pri Cantine , tak cca 70m je hlboky asi 2.20m, ale potom uz zasa po prsia. Takze ak cvicite halzy , je dobre tocit tak 100m pred brehom aby ste pri pade lahsie nastavili surf z plytkej vody.
Zaverom vdaka vsetkym co sa brigady zucastnili, Martinovi specialne za to ze doma z cesticky vytrhol dve kocky a z plota jeden diel na ukotvenie bojok a Igorovi za pomoc s motorovym clnom.
Tak taky to bol den.

Martin4 Martin4   07.09.2006 o 10:12

Zdravim všetkých priaznivcov windsurfingu na Dunaji. Po včerajšej bojovej porade v zložení Braňo, Peťo, Riki a ja Vám oznamujem že brigáda sa uskutoční v sobotu 9.9.2006 okolo 11.00. Podľa informácii ktoré poskytol Braňo, tak pláž by mala byť uprataná od odpadkov a konárov. Hlavnou náplňou brigády bude teda označovanie plytčín. Igor nám prisľúbil motorový čln, za ktorý mu vopred ďakujeme. Materiálne budeme zabezpečený. Ak chce niekto prísť pomôcť, tak je vítaný. Môžme dodatočne vyčistiť pláž, okolie pláže. Daľšia partia ľudí prisľúbila vyčistenie beach volley ihriska. Ak má niekto daľšie návrhy, tak píšte.

mafo mafo   25.08.2006 o 12:44

Tak tiež by sa zišla velka cedula s napisom nezahadzovať odpadky a dodržiavať čistotu vela ludy čo tam pride niečo zie vypije a necha to tam plati aj pre surfistov pritom tam dojdu z autom tento problem mala Gulaška v senci najhoršie je že pri brehu na štrku aj trave je vela črepin skla chcelo by to dať jeden plastovy foliovy smetak pri breh vždy ked niekto niečo najde či už sko a pod tak to donho hody takzvana prevencia čistota ja osobne pokial nebudem služiť tak sa brigady zučastnim

Martin4 Martin4   24.08.2006 o 09:30

Ahoj Peťo, aj by som ti zavolal, ale si nejako nedostupný. Ak budeš mať čas tak mi brnkni na 0902 480 120. Ja som na budúci týždeň v Chorvátsku, takže tiež tu nebudem, ale mal som na mysli až ten daľší víkend 9teho alebo 10teho Sept. To už by mohli byť všetci z dovoleniek doma. Braňo už prislúbil internet connection, takže meteostanica už bude čoskoro priamo v Cantine. Čo sa týka sponzorstva, tak Wave shop by mohol venovať zopár metrov lana na upevnenie bójek. Ja by som to odhadol na 5 bójek, ktoré by sme dali na hranicu tej najväčšej plytčiny smerom k štrkovým kopám. Apropo, nemá niekto požičať nejaký čln? s veslami? alebo motorák?

droctor droctor   23.08.2006 o 23:21

Som rad ze tema ktoru sme nacali s Martinom pri poslednej surfovacke sa chytila. Aby to vsak nezostalo v "hura" rovine je potrebne materialne zabezpecenie a urcitu organizaciu prace. Inak to skonci pri pive v Cantine (tiez nie zle). Neviem ci sa to podari zorganizovat tak skoro ako navrhuje Martin lebo asi vsetci idu buduci tyzden surfovat do Chorvatska alebo na Lago ( aj ja :-)ale minimalne mozme vycistit breh . Aj k tomu vsak treba aspon plastove vrecia a kosu. Brano sa vrati o dva dni z nakupov noveho materialu a "pripravny vybor" sa moze ako obvykle stretnut v Auparku a mozme s Branom dohodnut aj materialne zabezpecenie. Martin zavolaj mi a skusime to dat nejako dokopy.
Otazka pre vsetkych surferov : Sme ochotni nieco do toho investovat z vlastnych prostriedkov ? Mozno nakup laniek na bojky atd. Sponzori ?
Nebudme amateri, inak sa v dohodnuty termin stretne na plazi 10 nadsencov , odtiahne dva konare a skoncime na pive. Tiez nie zle ale vec to neriesi. Ale verim ze to posunieme dalej. :-)

jurov jurov   22.08.2006 o 17:40

Ak niekto ma kontakty na Povodie Dunaja, nech skusi zistit termin vypustenia priehrady, pokial nejaky bude. Chce to zorganizovat s predstihom, stretnut sa aj pred samotnou brigadou, urcite nas este nieco napadne, co by sa mohlo vsetko urobit a aky material zabezpecit.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou