Diskusia - WINDSURF - fina
» mosa22
21.05.2007 11:42:54 |
fina ahojte, prosím o radu alebo názor, mám 103 L plavák, k nemu dve odporúčané finy 25 a 29 cm systém PB. moja otázka: čo to urobí keď tam dám finu cca 35 cm? ďakujem za každý príspevok...
|
mafo
21.05.2007 o 11:42 |
RE: fina
|
Kuso4
21.05.2007 o 08:37 |
RE: fina ...drvivá väčšina plavákov sa dodáva na trh s poddimenzovanými finami ... JA len, že na formuli mal 70cm dlhú finu a dlhšiu by som tam, už asi nedával...:)
|
audino
14.05.2007 o 12:30 |
RE: fina Mám ešte jednu pripomienku na tému malá fina do silného vetra. Čerpám z vlastných skúseností. Minulý rok som sa dostal raz do situácie, kedy som potreboval nainštalovať menšiu finu, práve kvôli silnému vetru. Narazil som na problém, že po výmene 31 za 28 bol síce plavák kľudnejší, ale tých spinoutov, čo som mal...
|
Roman
10.05.2007 o 17:16 |
Fina 35 cm na 103 l dosku Keď dáš 35 cm finu na 103 l dosku, môžeš :
|
Wsurfer
10.05.2007 o 15:15 |
RE: fina To Štulo: aj tvoj názor beriem, minimálne v tom že veľkosť finy závisí aj od pokročilosti jazdca. Určite, aspoň na začiatku je pohodlnejšie mať väčšiu finu a tým si zlepšiť stúpavosť a zníženie rizika spinoutov. Ale nevidel by som to tak čierno že ak tam dá raz veľkú finu tak už inú nebude používať. Podľa mňa je to vždy o tom z ktorej strany sa s danou zostavou plavák/fina blíži k hraničným podmienkam. V slabom vetre je väčšia fina vždy lepšia a v silnejšom zase menšia. Ak niekto pôjde s priveľkou finou do riadneho fučáku tak sám veľm rýchlo zistí že daná zostava bude slabšie alebo vôbec nekontrolovateľná. A ak niekto nemá viac surfov žeby zmenil aj plavák za menší (ktorý má aj automaticky menšiu finu) tak aspoň vymení finu. To je všetko čo som chcel ja povedať.
|
Štulo
10.05.2007 o 11:07 |
RE: fina 2Wsurfer: Tvoj názor beriem, ALE! Zo skúseností vieme, že ľudia ,ktorí si zamontujú väčšiu finu už jazdia LEN s ňou. Aj v podmienkach, keď už nie je dôvod - silný vietor, chop, vlny... Rozoberali sme tu čo sa potom event. môže stať. Taká bola otázka.
|
mosa22
09.05.2007 o 21:54 |
RE: fina dík za všetky príspevky, aby som upresnil, mám k tej doske odporúčané finy t.j. 25 a 29 cm. pretože som ten plavák kúpil pred sezónou a jazdil až teraz na jar / v pomerne dobrom vetre - spokojnosť / a väčší /138 L/ plavák som predal, nakoľko plánujem mať iba jeden, chcel som vedieť viac o možnosti ,,pomôcť" si v slabšom vetre väčšou finou. mám cca 75 kg tak si myslím že na vietor do 8 m/s by som so 6 - 7 m2 plachtou nič nezlomil ani nepoškodil. tak sík ešte raz
|
Wsurfer
09.05.2007 o 20:44 |
RE: fina S poslednými dvoma príspevkami si dovolím nesúhlasiť. Iste je možné zlomiť finu alebo poškodiť ukotvenie, ale prečítali ste si akú dĺžku chce použiť? 35 cm a to by ozaj musel byť iný vetrisko a on aspoň 100 kg chlapík aby nastal to čím ho tu strašíte. Zlomiť finu by som videl ako reálnu možnosť až tak pri 50 cm dĺžky a viac. Reálna je podľa mňa pripomienka iba od audina (ako vždy) že pri silnejšom vetre bude strácať kontrolu nad plavákom. Ale to môže predsa riešiť tými menšími finami. Inak dobrú pripomienku k téme mal pred časom britský BOARDS a síce že drvivá väčšina plavákov sa dodáva na trh s poddimenzovanými finami a to preto že vývoj plavákov prebieha v spolupráci s profíkmi a tí menej zaťažujú zadok plaváku zadnou nohou ako bežní rekreační surfisti a preferujú viac manévrovateľnosť pred stabilitou priemerný jazdec sa potom s takou malou finou relatívne trápi, aj keď plavák sám o sebe môže byť dobrý. Stabilitu určite viac ocení menej skúsený jazdec a dá jej prednosť pred manévrovateľnosťou resp. nervozitou. Takže záver: z kuvikov si nič nerob a pri slabšom vetre tam kľudne švacni 35-ku.
|
Štulo
08.05.2007 o 22:57 |
RE: fina Veru tak! Tie powerboxy radi pukajú v najhlbšom mieste pozdľžne a potom voda šup do jadra. Je lepšie zvyknúť si na pôvodnú finu.
|
michi
08.05.2007 o 20:19 |
RE: fina ...poprípade poškodíš:
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou