PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - fina

» Návrat na prehľad tém

» mosa22   
mosa22
21.05.2007 11:42:54
fina

ahojte, prosím o radu alebo názor, mám 103 L plavák, k nemu dve odporúčané finy 25 a 29 cm systém PB. moja otázka: čo to urobí keď tam dám finu cca 35 cm? ďakujem za každý príspevok...

» Pridaj príspevok k téme

mafo mafo   21.05.2007 o 11:42

RE: fina

Mislim ze na jedno sa zabudlo a to typ finy je niekde pisane presne popisane jaky tip finy ci freemove,ride,style,slalom atd na jaky plavak a jaku plachtu a podmienky a jak sa bude plavak spravat pri pouzity jednej dlzky ale pri roznych finach

Kuso4 Kuso4   21.05.2007 o 08:37

...drvivá väčšina plavákov sa dodáva na trh s poddimenzovanými finami ... JA len, že na formuli mal 70cm dlhú finu a dlhšiu by som tam, už asi nedával...:)

audino audino   14.05.2007 o 12:30

Mám ešte jednu pripomienku na tému malá fina do silného vetra. Čerpám z vlastných skúseností. Minulý rok som sa dostal raz do situácie, kedy som potreboval nainštalovať menšiu finu, práve kvôli silnému vetru. Narazil som na problém, že po výmene 31 za 28 bol síce plavák kľudnejší, ale tých spinoutov, čo som mal...
Domnievam sa, že v tomto prípade hrala rolu aj pozícia, kde sú nainštalované pútka. Ja ich mám namontované viac ku kraju a bol som zrejme v situácii, kedy bolo poznať zvýšený tlak na finu zboku a pri zmene polohy putiek by sa na tom dalo v pohode jazdiť.

Čo sa týka zlomenej finy, skúste sa niekto Romana Malíka opýtať na jeho okružnú pešiu cestu s hračkami okolo Kráľovej niekedy v máji 2004 - po zlomenej fine. Ale v tomto prípade bola asi príčina zlomenia iná než príliš veľká dĺžka.

Roman Roman   10.05.2007 o 17:16

Fina 35 cm na 103 l dosku

Keď dáš 35 cm finu na 103 l dosku, môžeš :
+ použiť väčšiu plachtu (maximum vidím okolo 7 m, profi do 8 m)
+ skôr ísť do sklzu
+ lepšie stúpať proti vetru
+ dať plachte väčšie bruško
+ chytiť menej spinoutov
+ pribrať ešte 10 kg
a čo by si nemusel :
- pri silnom vetre si doska s tebou občas zatancuje a bude neskrotná
- skôr finu zlomíš (keď je slabá, alebo si drsný jazdec)
- budeš trochu pomalší
Aloha. SVK35.
PS: Podľa dolu uvádzanej poľskej stránky na mňa fina okolo 35-36 cm presne sedí: ja 85 kg, doska 103 l, plachta 7,3 m, radšej preplachtený.

Wsurfer Wsurfer   10.05.2007 o 15:15

To Štulo: aj tvoj názor beriem, minimálne v tom že veľkosť finy závisí aj od pokročilosti jazdca. Určite, aspoň na začiatku je pohodlnejšie mať väčšiu finu a tým si zlepšiť stúpavosť a zníženie rizika spinoutov. Ale nevidel by som to tak čierno že ak tam dá raz veľkú finu tak už inú nebude používať. Podľa mňa je to vždy o tom z ktorej strany sa s danou zostavou plavák/fina blíži k hraničným podmienkam.  V slabom vetre je väčšia fina vždy lepšia a v silnejšom zase menšia. Ak niekto pôjde s priveľkou finou do riadneho fučáku tak sám veľm rýchlo zistí že daná zostava bude slabšie alebo vôbec nekontrolovateľná. A ak niekto nemá viac surfov žeby zmenil aj plavák za menší (ktorý má aj automaticky menšiu finu) tak aspoň vymení finu. To je všetko čo som chcel ja povedať.

Štulo Štulo   10.05.2007 o 11:07

2Wsurfer: Tvoj názor beriem, ALE! Zo skúseností vieme, že ľudia ,ktorí si zamontujú väčšiu finu už jazdia LEN s ňou. Aj v podmienkach, keď už nie je dôvod - silný vietor, chop, vlny... Rozoberali sme tu čo sa potom event. môže stať. Taká bola otázka.
Ďalšia vec: myslím si že jazda s malou finou je aj vec pokročilosti (to nakoniec aj píšeš). Zdanlivo najjednoduchším riešením problému častých spinoutov, stúpania... je zabiť tam väčšiu finu. Pritom sa to dá aj zmenou techniky jazdy. To je ale normálny vývoj.
Takže: hm čo som to vlastne chcel povedať?!?!

mosa22 mosa22   09.05.2007 o 21:54

dík za všetky príspevky, aby som upresnil, mám k tej doske odporúčané finy t.j. 25 a 29 cm. pretože som ten plavák kúpil pred sezónou a jazdil až teraz na jar / v pomerne dobrom vetre - spokojnosť / a väčší /138 L/ plavák som predal, nakoľko plánujem mať iba jeden, chcel som vedieť viac o možnosti ,,pomôcť" si v slabšom vetre väčšou finou. mám cca 75 kg tak si myslím že na vietor do 8 m/s by som so 6 - 7 m2 plachtou nič nezlomil ani nepoškodil. tak sík ešte raz

Wsurfer Wsurfer   09.05.2007 o 20:44

S poslednými dvoma príspevkami si dovolím nesúhlasiť. Iste je možné zlomiť finu alebo poškodiť ukotvenie, ale prečítali ste si akú dĺžku chce použiť? 35 cm a to by ozaj musel byť iný vetrisko a on aspoň 100 kg chlapík aby nastal to čím ho tu strašíte. Zlomiť finu by som videl ako reálnu možnosť až tak pri 50 cm dĺžky a viac. Reálna je podľa mňa pripomienka iba od audina (ako vždy) že pri silnejšom vetre bude strácať kontrolu nad plavákom. Ale to môže predsa riešiť tými menšími finami. Inak dobrú pripomienku k téme mal pred časom britský BOARDS a síce že drvivá väčšina plavákov sa dodáva na trh s poddimenzovanými finami a to preto že vývoj plavákov prebieha v spolupráci s profíkmi a tí menej zaťažujú zadok plaváku zadnou nohou ako bežní rekreační surfisti a preferujú viac manévrovateľnosť pred stabilitou  priemerný jazdec sa potom s takou malou finou relatívne trápi, aj keď plavák sám o sebe môže byť dobrý. Stabilitu určite viac ocení menej skúsený jazdec a dá jej prednosť pred manévrovateľnosťou resp. nervozitou. Takže záver: z kuvikov si nič nerob a pri slabšom vetre tam kľudne švacni 35-ku.

Štulo Štulo   08.05.2007 o 22:57

Veru tak! Tie powerboxy radi pukajú v najhlbšom mieste pozdľžne a potom voda šup do jadra. Je lepšie zvyknúť si na pôvodnú finu.

michi michi   08.05.2007 o 20:19

...poprípade poškodíš:
*v lepšom prípade finu(ak si mocný, tak zlomíš)
*v horšom prípade poškodíš powerbox. A ten sa velmi zle reparuje!

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou