PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - fina

» Návrat na prehľad tém

» mosa22   
mosa22
21.05.2007 11:42:54
fina

ahojte, prosím o radu alebo názor, mám 103 L plavák, k nemu dve odporúčané finy 25 a 29 cm systém PB. moja otázka: čo to urobí keď tam dám finu cca 35 cm? ďakujem za každý príspevok...

» Pridaj príspevok k téme

audino audino   08.05.2007 o 18:26

RE: fina

V silnom vetre s veľkou finou je plavák zle ovládateľný - vymyká sa zpod kontroly, stavá sa na zadné a pod.

mosa22 mosa22   08.05.2007 o 12:52

ako som povedal, ďakujem za názory, šlo mi o použitie daného plaváku pri slabšom vetre. to že sa zmenší počet spin-out-ov pri väčšej plachte a zlepší stúpavosť je mi jasné, čo negatíva? 

Wsurfer Wsurfer   06.05.2007 o 14:23

Čo to spraví? Určite Ti to pomôže pri väčších plachtách a aj proti spin-outom. Ja mám plavák 104 l a fina k nemu bola 31, bežne na ňom však používam 35. Záleží od veľa faktorov, veľkosť plaváka, jeho šírka najmä vzadu, veľkosť používanej plachty, hmotnosť jazdca, nastavenie pútok, štýl jazdenia a od podmienok. Základné pravidlo však je že dĺžka finy by nemala prekročiť šírku plaváka v mieste one foot off, t.j. vo vzdialenosti 30 cm od zadného kraja plaváka. Rozpätie kde by sa mala dĺžka finy pohybovať je limitované zhora podmienkami keď ťa začne dvíhať z vody a plavák je príliš nervózny, a zdola zase spin-outmi a slabou stúpavosťou proti vetru. Ja používam pri jednom type plaváku aj dve -tri finy v závislosti od použitej plachty a momentálnych podmienok.

Mipo Mipo   06.05.2007 o 11:15

Môj nazor: "netreba moc teoretizovať ale hlavne jazdiť s tým čo máme k dipozícii" väčšina z nás má max. 2 ale 3 finy. Ale aj tak sa mi páčil vypočet optimálnej veľkosti na stranke http://www.windsurfing.pl/index.php?ct=kalkulator_finow    Na stranke zadáš typ dosky či je nad 110 alebo pod 110litrov, váhu surfera, jeho skusenosť, mieru preplachtenosti v danom dni a samozrejme rozmer plachty. Po odklepnuti mas optimalny rozmer finy na dany den. Ale aj tak mám pocit, že daný výpočet urobil výrobca plutvičiek aby zarobil....Pozdravuje Miloš

Slavmiro Slavmiro   01.05.2007 o 00:43

na vacsiu plachtu (6-7qm) to bude OK , budes menej spinout-ovat a lepsie stupat. Velkost plachty zodpoveda ploche finy, podla pomeru hustota vzduchu vs. hustota vody, cca 1:800?  (ak sa mylim opravte ma).

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou