PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Male dosky versus one design

» Návrat na prehľad tém

» Egos   
Egos
07.03.2008 9:38:42
Male dosky versus one design

Vzhladom na komentare na Patovej galerii  a vzhladom na to, ze je po sezone a vzhladom na to,ze dlho nebola atraktivna tema v  diskusii  a aj vzhladom na to, ze prave nemam co robit,skusme sa tu pozriet blizsie na "one" a na "fun" a kedze som este len nedavno zacal,nerozumiem, preco sa na olympiade jazdi nieco, co som na vode nikde nevidel a ani sa tomu moc nevenuju media, a ked predsa, tak vytvaraju obraz, ze windsurfing je kyvanie panvou v slabom vetre a ja musim cele okolie  presviedcat o opaku  , ze ja to nerobim   takto. Tak ako to je?

» Pridaj príspevok k téme

Štulo Štulo   07.03.2008 o 09:38

RE: Male dosky versus one design

Este by som nieco navrhol k povodnej teme, ktora tu bola pred vynajdenim pumposklzu: v nadchadzajucej sezone si skusme pozorne vsimat ci nahodou vo volnej prirode neuvidime jazdca olympijskej triedy. Ak ano, treba ho odfotit a aj s popisom dat tukaj. Ak nebude poruke fotak, staci aj cestne prehlasenie. Mozno nakoniec zistime ze je to predsa len rozsireny sport.

A k teme pumposklz: Zajo, treba porozmyslat nad zasadami jazdy. Pri bezvetri hrozi vazna anarchia. Kedze nikto nevie ktory smer je naveterny, moze sa stat ze sa proti sebe budu rutit v totalnom pumposklze 2 jazdci a obaja budu mat pravu ruku staznovu! A o krizovani ani nehovorim... 

audino audino   03.03.2008 o 10:38

Zajo: Máš už zabezpečený lobbing v MOV aby to bolo v prípade, že sa ti podarí najsť prvého pumposklzára, uznané ako nová olympijska disciplína? Alebo aj na to sa budeme skladať, aby sme niekoho uplatili? :-)

Wsurfer Wsurfer   02.03.2008 o 14:51

Zajo, narehotal som sa ako kon. Daj cislo konta! Treba prispiet na pumposklz!

H2O-REAKTOR H2O-REAKTOR   02.03.2008 o 11:11

V 80-tých rokoch bolo pumpovanie na súťažiach windgliderov zakázané. Tento zákaz sa zrušil aj preto, aby bolo obmedzené zneužitie zlovôle niektorých rozhodcov, ktorí mohli za pumpovanie označiť aj istý spôsob prehodenia plachty. Surfisti boli ako sochy, hlavne keď plávali okolo rozhodcovskej lode.  Asi by to bolo treba obnoviť a možno by sa razom zvýšil záujem preteky v raceboardoch.  Aké ste to mali na Dunajskom blesku? Tiež ste mali zakázané pumpovanie, alebo sa vám len nechcelo?

audino audino   01.03.2008 o 22:45

Som si teraz nedávno objednával novú plachtu. No škoda, že sa tu tie posledné príspevky objavili tak neskoro. Až teraz vidím, aký krok vedľa som spravil. Mohol som kúpiť plachtu o meter - dva menšiu, aby som si mohol do sýtosti vychutnať pumpovanie nielen v slabom, ale aj v silnom vetre. Minulý týžeň som potvrdil objednávku, tak ju už nebudem rušiť.

Zajo Zajo   01.03.2008 o 17:48

Ja osobne som neraz sa dostal v kritickych podmienkach do sklzu pumpovanim, takze viem ake je to fyzicky narocne  (aj ked sa v tomto odvetvi windsurfingu nepovazujem za odbornika).
Myslim si, ze vyvoj sa neda zastavit a cim dalej tym viac ludi sa bude do sklzov dostavat pompovanim.
Uplny vrchol bude, ked sa windsurfista dostane do sklzu v uplnom bezvetri iba pumpovanim.
Ja tomu naozaj verim, ze raz to bude dosiahnutelne (tak ako prve lietadlo preletelo vzdialenost x metrov len za pomoci ludskeho vykonu), aj ked to momentalne znie ako surfozmagoria.
Aby to nebolo tak uplne jednoduche, vyhlasujem sutaz, kto prvy v bezvetri prekona pumpovanim v sklze 500 m. Sutaz tymto nazyvam pumpovanych500 (alebo skratene pumpo500 ) a takisto vyhlasujem financnu zbierku na odmenu vyhercu tejto atraktivnej sutaze.
Beriem na seba tazku zodpovednost a stanovujem sa spravcom tejto financnej zbierky. Prosim posielajte prispevky na moje konto. Slubujem ze prispevky budem minat iba na surfisticke vyjazdy za ucelom najdenia prveho surfistu v sklze dosiahnutom v bezvetri iba pumpovanim (takzvany pumposklz).
S pozdravom tepleho laminarneho vetra a 500m puposklzu
Zajo

MASELO MASELO   28.02.2008 o 14:27

To ťahanie plachtou ma svoj význam ale tí ktorí niečo také nikdy nevyskúšali to jednoducho nepochopia. Pumpovanie v prvom rade pomáha si udržať kondičku čo je väčšinou v športe veľmi dôležité (a myslím že windsurfing za šport považujete) a rovnako umožňuje lepšie cítiť vietor. Jazdenie v slabom vetre je rovnaké umenie ako jazdenie v silnom. Pumpovanie je dôležité aj pri rýchlejšom rozbiehaní atď. čo sa dá často krát využiť aj v silnom vetre na funboarde.  

Je toho strašne veľa. Ja osobne si rád zajazdím aj na longboarde (a mam toho uz dosť za sebou) ale aj na funborde a kombinácia oboch je ten najlepší spôsob ako si zajazdiť vo všetkých vetroch a rovnako čo najefektívnejšie využiť celu sezónu. A každý surf ma svoje špecifika, ale raceboard je jednoznačné univerzálnejší a dá sa na ňom jazdiť aj ako na funboarde, samozrejme je trošku menej obratnejšie ale kto to vie tak ten si to vychutná aj tak...

Takže jedno aj druhé sa doplna a ten kto si zajazdi na oboch je určíte univerzálnejší. A rovnako si dovolím tvrdiť že človek ktorý jazdil cely život len na raceboarde nebude mat určíte problém jazdiť na fanboarde a po par treningoch sa dostane na úroveň tých ktorý jazdia len na fanboarde (samozrejme hovorím o kurzovom jazdení nie o wave). A o výdrži a kondičke hovoriť ani nebudem...

A určite ak by som mal veľa peňazí tak by som si rad zajazdil aj na Formule aj na tom najlepšom funboarde ale na to finančné nemám. Tak som rad že si môžem zajazdiť aj na tom čo mam.

Takže asi toľko...

Caryfuk Caryfuk   26.02.2008 o 12:49

Ahoj kluci, budte radi, ze se nekdo od vas dostal na olympiadu byt ve tride ktera je za zenitem. Nam se tam nikdo nedostal, tak vam muzem zavidet.

Zajo Zajo   22.02.2008 o 18:09

Chlapic, ja si myslim, ze tato diskusia je ok. S velkym potesenim ju citam, dozvedel som sa vela novych veci. Dokonca si myslim, ze je as slusna. Nevsimol som si ziadne lubozvucne slovenske slova. To ze ste sa do seba trosku pustili sa mi naopak paci, lebo inac by to bolo suche. (Niektore veci su dobre suche, ako napr. vino a ine zase stavnate , ako napr. ...). A kazdy sme neaky . Podme len do toho, surfujme, surfujme a diskutujme
S pozdravom tepleho laminarneho vetra
zajo

Egos Egos   21.02.2008 o 09:52

Vrelá vďaka všetkým odvážnym za príspevky, no zo začiatku fakt vecná debata sa vplyvom asi zimnej depresie zvrhla no dosť odvecnú. Debata mala skôr ozrejmit hlavný rozdiel aj ostatným menej znalým surfistom, či budúcim surfistom, ktorí po tomto športe ešte len poškuľujú a, hádžu očkom a šetria si na prvú výbavu. Namiesto toho si to Paťo nandal každému kto má iný názor a hneď sa ti to vrátilo.

Táto téma ma napadla, keď som si spomenul na zábery s olympiády a ľuďom okolo to pripadalo dosť smiešne, povedal by som až, že sa dosť narehotali, ale nie preto, že by chceli niekoho ponížiť, zosmiešniť alebo uraziť , ale proste preto,že to bolo vtedy komické. Určite tie zábery nereprezentovali tento šport ako taký , no obrovská masa divákov si to vryla do pamäti naveky. A tak som to nazval kývanie panvou,čo dosť vystihuje tento pohyb, ktorý všetci robíme veľmi radi, aj keď väčšinou v horizontálnej polohe.( frístajlisti samozrejme dolu hlavou ) a na suchu. (väčšinou).

Keď prídem k vode, stále sa dívam na odvrátenú stránku tohto športu, na ľudí s čoraz menšími doskami a čoraz menšími plachtami, ktorí robia čoraz neuveriteľnejšie veci     a všetci sú šťastní a nadupaní adrenalínom, endorfínom, serotonínom prípadne slivkou či žeruchou a špekáčkami, mám týchto ľudí rád a tento šport som si obľúbil najviac a dávam do neho všetok voľný čas aj prachy. Vždy ma priťahovali adrenalínové športy, robil som ich hodne a vždy to boli tak trochu uletení ľudia nízkym prahom bolesti a vysokým morálom. (aj morálkou), ale ľudia ochotní pomôcť, poradiť aj vysvetliť s extrémnou dávkou kamarátstva.  Pred 20 rokmi som nechápal,že na horách musím 60ročnému tykať rovnako ako 12 ročnému, keď sa míňame na chodníku či na vrchole a hodíme reč . Je to preto,že tam sú si všetci rovnocenní a v extrémnej chvíli, keď si budú zachraňovať život, sa proste vykanie nehodí.

Takže každý nech si jazdí aj na hajzľových dverách, veď o tom to je, ale nech sa nečuduje,že rozveselí okolie, pretože sám s tým začal, recesista jeden…

Na záver nám prajem všetkým dobrú partiu, kvalitné špekáčky a primeranú hladinu už hore spomínaných chemikálií a hlavne to najdôležitejšie-vietor a “ poriadnu vodu “ 

Aloha!

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou