PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Male dosky versus one design

» Návrat na prehľad tém

» Egos   
Egos
07.03.2008 9:38:42
Male dosky versus one design

Vzhladom na komentare na Patovej galerii  a vzhladom na to, ze je po sezone a vzhladom na to,ze dlho nebola atraktivna tema v  diskusii  a aj vzhladom na to, ze prave nemam co robit,skusme sa tu pozriet blizsie na "one" a na "fun" a kedze som este len nedavno zacal,nerozumiem, preco sa na olympiade jazdi nieco, co som na vode nikde nevidel a ani sa tomu moc nevenuju media, a ked predsa, tak vytvaraju obraz, ze windsurfing je kyvanie panvou v slabom vetre a ja musim cele okolie  presviedcat o opaku  , ze ja to nerobim   takto. Tak ako to je?

» Pridaj príspevok k téme

Slavmiro Slavmiro   20.02.2008 o 23:34

RE: Male dosky versus one design

-nepekne sa vyvinula diskusia na oboch stranach.  Zbytocne. Kazdy mame to svoje a ked sa konfrontovat, tak najlepsie na vode.

Aj ostatny WS maraton naznacil, kto ma ake limity, vykonnost a coho je schopny dosiahnut. A ci vobec sa postavit na start, ze ano.. Ale bolo sympaticke a fajn gesto casti grupy nestartujucich, ze aspon zaplatenim startovneho ponzorovala tento zavod.  Ale nie su to prave ti co tu silacky argumentuju, bohuzial.

Na tomto maratone zvycajne dovody bojkotu vejvakov tento rok museli ist bokom, ked sa cely uvod odjazdil vo vetre vyzadujucom dobre dotiahnutu 5tku a malu dosku. A predsa mnohi nenastupili.  O tom ze to boli rovnocenne podmienky svedci aj to ze nemal problem na vode jazdit bok po boku pilot formuli s nizkolitraznym funboardistom.  To co formula ziskala na osmickovej trati v stupani, funboardy dohnali v rychlejsich bratoch. Vzajomne rychlosti boli porovnatelne.

K osobe PP. Je tu snad dufam kazdmu jasne, ze keby PP startoval na maratone tak ostatni mame PPF (po p*ci front) a o jednu poziciu horsie umiestnenie. A kludne by mohol zihat s hedikepom v podobe krucifixu. Asi tu mnohi uz zabudli ako zajazdil PP 3 roky dozadu na Kralovej pri narazoch 20m/s na funboarde so 6.0kou plachtou ked ostatni upeli so 4.7ckami.  Hm???
Zanechajte teda prosim toto vybijanie sa v zabomysej vojne. Roman M. chysta 100 km maraton tuto sezonu uz na jar a tak sa mozu vsetci nedockavci zmerat sily uz coskoro. A ja tam budem tiez.

Dušan Dušan   19.02.2008 o 14:52

RE: Male dosky versus one design, pre Dusana

Wsurfer, mam daleko od rozculovania.
Tvoje vyryvanie, (mozno prameniace z neschopnosti veci menit ) sa ma zdaleka nedotyka tak ako Pata ( pozri si spatne co si napisal, ak si neuvedomujes svoju hanlivost).
Pato je na sklonku kariery v olympijskom tazeni a skutocne zhana peniaze na to, aby sa tam dostal a reprezentoval so ctou (svojou) a negativna medializacia je to posledne, co teraz potrebuje.
To ze si dobry v inych veciach, sem nepatri. Mozno kazdy z nas...
Ked sa pozriem na nazov tejto diskusie, tak zachytavam len jednu stranku kritiky - "nepretekarsky funboardistii" kritizuju zvysok sveta a ostentativne sa cuduju "pretekarom, vacsinou longboardakom". Zaroven pretekari nemaju nic proti Funom a radi sa na nich zvezu.  Funboardaci sa tvaria, akoby longboardaci boli takisto nabruseni na funboardistov. Nie su, nikdy som nikoho takeho z lonboardackej komunity nevidel a poznam ich skoro vsetkych za poslednych 30 rokov na SVK. Pripada mi to tak, ze niektori funboardisti si potrebuju niekde utierat usta a tak hladaj inakost, do ktorej sa mozu obuvat, comu nerozumiem, lebo som si myslel ze voda spaja a ze surfisti su nekonformni a nevadi im ked je niekto ini...
Mal som pocit, ze mozem prispiet k pochopeniu a rozhladu tej nabrusenej casti, ale ta to ustami niektorych jednotlivcov asi odmieta.
Dalej sa nehram, chlapci, radujte sa ako viete, ale prosim vas ,ked machate pastami do vzduchu okolo seba, uvedomte si, ze tam niekde moze byt aj cudzi nos a tam volnost vasich pasti konci.
Bud sa nechcete poucit, alebo ja som uz natvrdlo nechapavy a preto odstupujem z diskusie. 
Dusan

Pablo Pablo   18.02.2008 o 15:49

Doteraz som si myslel, ze olympionizmus je o harmonii tela a ducha a ze olympionici su ludia dost nad vecou. Patrik Polak tu predviedol ducha 5rocneho urazeneho decka, ktore sa hystericky svacne o zem, ked ma niekto iny nazor. Mne ta debata do Patovho zapojenia sa prisla celkom vecna - a pokial si mal, Pato, pochybnosti o niektorych argumentoch diskutujucich (ano, ludia sa mozu mylit), tak si ich mal skusit vyvratit pokojne, s nadhladom profesionala a reprezentanta tohto sportu a tejto krajiny a nie ako hysterka.

H2O-REAKTOR H2O-REAKTOR   18.02.2008 o 08:35

Niekedy som sa čudoval - nad takým vzpieranim. Chlapík príde, zareve, zdvihne činku a hodí ju na zem. No čo už je na tom - nie? Myslel som si, že moje športy sú tie krásne, ušľachtilé, povznášajúce ducha aj telo... Ale nebolo treba ani priehršť empatie a zistil som, že na mňa sa drvivá väčšina ľudí pozerá rovnako. Poznal som, že "obyčajní smrtelníci" považujú môj šport za infantílnu zábavu. Hlavným dôvodom, prečo sa ľudia s rovnakými záujmami združujú do skupín je to, že sa vedia navzájom ohodnotiť, pochváliť (to ľudia potrebujú) a na to sú ľudia z partie. Bežnému nezainteresovanému človeku je úplne šumafuk, že tam v strede jazera "skočil blázon na surfe a ešte pri tom ani nespadol".

Ešte ani dnes, stále neviem pochopiť, čo je na tom vzpieraní krásne, ale keďže mnoho ľudí nechápe mňa, nič si z toho nerobím. Proste ja tiež niekoho nemusím byť schopný pochopiť. Ak by som to veľmi chcel, musel by som si to vzpieranie aspoň skúsiť. Je mi jasné, že ja nemám čo do vzpierania kecať. Ak by som aj vyjadril svoje názory na ten šport, boli by silne "mimo mýsu", mohol by som byť (celkom právom) vysmiatý, tak radšej budem ticho.

Dušan, vysvetľovať ľuďom ktorí o kurzovom windsurfingu nemajú ani šajn, je ako vysvetliť farby slepému. Je úplne zbytočné sa o to čo len pokúšať. Chalani čo jazdite kurzy (Braňo a možno ešte niekto) a nechápete mávanie plachtami typu one design, proste nemusíte chápať všetko, nechajte tak a nechajte ľudí žiť.

Zneužil som Lukášov nick, lebo  som zabudol svoje heslo a medzi časom som zmenil aj e-mail. Možno to niekedy dám do poriadku so správcom webu.

Emil Dzvoník

Egos Egos   18.02.2008 o 08:35

Vidim ze tema sa nevydarila aj ked  vyplnila dlhe zimne vecery. Zatial vynimocny pocet prispevkov hovori len o tom, ze vonku je stale zima.Ale ved este piste, kym sa rozfuka vetrik a vylezie zubaty Oskar.

Zajo Zajo   17.02.2008 o 18:42

Tato diskusia sa mi paci. .
Egos, kde chodis na take dobre temy? Heh?

Wsurfer Wsurfer   17.02.2008 o 18:34

RE: Male dosky versus one design, pre Dusana

Takuto nejaku reakciu som cakal. Iste Patrik Pollak vramci Slovenska dosiahol uspech v sporte, ktory vo svete je okrajovy a u nas je este o to viac minoritny. Ale fakt je, a to sa nepozeram na to optikou maleho Slovenska, ze v medzinarodnom meradle nie je jeho posobenie nijako zvlast vynimocne. Dostat sa 3x na OH je fajn ale v akej je to relacii, ked si nepamatam ani meno posledneho olympijskeho vitaza (bez toho aby som si ho nalistoval)? A stavim sa ze ho nevie 95% surfistov tohto fora, ktori nie su nijako spati s OH triedou. Nechcem tym povedat ze neuznavam drinu a nasadenie ktore do budovania svojej dlhorocnej kariery vlozil. Ale okrajove podmienky, ci uz su to prirodne podmienky, nedostatok konkurencie (aj vzhladom na velkost sportu a krajiny) ci potreba vynimocneho talentu a v poslednej dobe urcite uz aj vekove kriterium mu vela moznosti vyniknut nedavaju. Ja mu snahu a uspechy ktore napriek tomu dosiahol  neberiem, len chcem povedat ze vyvolenych je malo.

K tym dalsim veciam co si tu spomenul a co uzko suvisia aj s tym co som napisal vyssie ci v predchadzajucich prispevkoch. Ano je to presne o tom: NIKTO rekreacne neskace trojskok alebo 110 m cez prekazky ale vela ludi beha ci rekreacne bicykluje a preto sa s tym vedia stotoznit. S olympijskym windsurfingom sa nevedia, staci si precitat reakcie tu, ktore su omnoho dehonestujucejsie ako tie moje. Moj nazor urcite nie je nazorom odbornika, je to hlas z radov laickej/odbornej verejnosti (co moze byt vyhodou lebo nie je profesionalne deformovany). To neznamena ze ho nemozem prezentovat. Preto si myslim ze sucasny olympijsky windsurfing by sa mal priblizit viac k tomu behu a vzdialit sa trojskoku. Inak sa darmo budes ty alebo Patrik rozculovat ze postoj laickej ci aj odbornej verejnosti bude k olympijskemu windsurifngu velmi vlazny.

Nemusim byt profesionalny sportovec aby so vedel zhodnotit ako na mna ako divaka a fanusika vplyva urcita sportova disciplina, takze sa tu neohanaj tym ci som sportovec. Ja sa windsurfingom nezivim, pre mna je to hobby, som lepsi v inych veciach. Naviac som vekovo niekde medzi tebou a PP.

Nakoniec este jedna vec: neviem o tom zeby som sa hanlivo vyjadril o niekom, aj ked to naznacujes. Viem ze internet a jeho anonymita zvadza ludi si rozne bryzgat, ale ukaz mi jedno slovo ktorym niekoho slovne urazam. A neplet si to s nazorom ktory je vecny aj ked subjektivny. Nemyslim ze tato stranka je sukromnou strankou Patrika Pollaka aj ked tu ma vlastnu zalozku, pokial viem vlastnu stranku ma. Toto je stranka pre vsetkych windsurfistov a v drvivej vacsine tych rekreacnych, takze vyjadrit sa moze kazdy.

Dušan Dušan   16.02.2008 o 19:24

Pocuvaj Wsurfer, som Patov starsi kamarat, tak asi neviem byt nestranny, ale pri vsetkej miere zdrzanlivosti si napisal niekolko myslienok o ktorych spravnosti sa da pochybovat asi celkom uspesne.
Prva, ze Pato neznamena nic v medzinarodnom meradle. 3x OH, titul akademickeho majstra sveta, majstra sveta v RAC ... Ak toto neznamena pre teba nic, doporucujem ti zamysliet sa nad tym, co pustas do sveta...
Ze "filozofia pristupu sa musi zmenit" - je tvoj osobny nazor, asi nic neovplyvni,,,,,. Rozlisujes ulohy MOV, ISAF, IWA ? PWA pokial viem, nema ambiciu byt na OH. Myslim, ze nema dost pretekarov v roznych krajinach na roznych kontinentoch...
Zamyslal si sa napr. nad tym, koko ludi rekreacne skace trojskok, alebo 110m prekazok, alebo o tyci, koko ludi jazdi rekreacne vodny slalom, atd...
Co ti dava pravo mysliet si o sebe ze si sportovec? Kedy si bol ty na nejakych pretekoch? Organizoval si nejake preteky, alebo nejaku sportovu komunitu? Si pretekar, trener, rozhodca, organizator sportovych podujati?  ..
Medzi sportovymi trenermi je znamy princip "10 alebo 10 000", To je o tom, ze vacsinou pre vrcholovy vysledok v sporte je potrebnych 10 rokov prace a v ich ramci 10 000 hodin treningu...
Pocuvaj, citim puto k vsetkym ludom, ktori vyvijaju sportove aktivity a specialne k tym na vode, tesim sa s kazdeho noveho vodaka, zaciatocnika, rekreanta i pretekara, poznam i vychoval som ich dost vela a nikdy som sa o nikom hanlivo nevyjadroval. 
Ked nieco nevies, pytaj sa, alebo studuj, ale neodsudzuj verejne na zaklade povrchnych informacii...
Dusan Vanicky

flyin_Slovak flyin_Slovak   15.02.2008 o 21:35

Spocitane a podciarknute :

Myslim, ze namiesto reci by ste mali vybijat svoju energiu nejakou pracou v prospech tej vasej "najlepsej" widsurfingovej triedy. A cas ukaze....

PATO

Wsurfer Wsurfer   15.02.2008 o 18:58

Myslím že počiatočná debata bola o inom. Nechcem teraz obšírne komentovať PP, aj keď ma prekvapila jeho urazená reakcia, určite dosiahol úspechy v rámci svojich možností, oproti nám bežným rekreačným surfistom je o triedy na tom lepšie, aj keď v medzinárodnom meradle neznamená nič. Verím tomu že na Slovensku sú podmienky ťažké, najmä v organizovanom windsurfingu, pretože to bol, je a aj bude minoritný šport, ale opäť zdôrazním že pôvodná debata bola o inom a nie o invektívach voči PP. A síce že bežní rekreační surfisti sa nevedia stotožniť s tým čo sa volá olympijský windsurfing, Nevidia tam totiž žiadnu relevanciu k tomu svojmu. Keď porovnám iný vrcholový šport s jeho rekreačnou variantou, vždy je ten vrcholový na absolútnej špičke vývoja. Ako príklad slúži cyklistika (Tour de France), celý motoristický šport (F1, motorky, rallye a pod.) Kde technika je na poslednom, najnovšom stupňi vývoja. To tak v olympijskom windsurfingu nie je. Iste, samotní športovci musia byť vrcholovo pripravení po fyzickej, duševnej, taktickej a neviem ešte akej stránke, ale ich športové náradie je zastarané. To je neodškriepiteľný fakt. Ako som už písal v mojom predchádzajúcom príspevku, celá filozofia prístupu k olympijskému ws sa musí zmeniť. Miesto fixácie jedného monotypu, treba skôr zadefinovať predpisy do ktorých sa musí olympijská trieda zmestiť. Prečo keď také niečo funguje v PWA nemôže to fungovať aj na OH? Keď Kauli vyhral PWA titul, nikto z jeho súperov sa nesťažoval že používal twinsery a Boxera od Naisha. Každý uznal jeho majstrovstvo a nehľadal príčinu v desatinách mm rozdielu shapu jeho dosky alebo iného designového prvku. Skrátka nech sú postavené okrajové podmienky a v rámci nich nech sa súťaží s akýmkoľvek plavákom a plachtou, ktoré dané ohraničenie neprekračujú. To je ale úloha pre medzinárodný olympijský výbor, som si istý že nik zo Slovenska nemá taký dosah aby toto nejako zmenil. Žiaľ.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou