PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Male dosky versus one design

» Návrat na prehľad tém

» Egos   
Egos
07.03.2008 9:38:42
Male dosky versus one design

Vzhladom na komentare na Patovej galerii  a vzhladom na to, ze je po sezone a vzhladom na to,ze dlho nebola atraktivna tema v  diskusii  a aj vzhladom na to, ze prave nemam co robit,skusme sa tu pozriet blizsie na "one" a na "fun" a kedze som este len nedavno zacal,nerozumiem, preco sa na olympiade jazdi nieco, co som na vode nikde nevidel a ani sa tomu moc nevenuju media, a ked predsa, tak vytvaraju obraz, ze windsurfing je kyvanie panvou v slabom vetre a ja musim cele okolie  presviedcat o opaku  , ze ja to nerobim   takto. Tak ako to je?

» Pridaj príspevok k téme

Dušan Dušan   15.02.2008 o 08:17

RE: Male dosky versus one design

Caute.

Chlapci, co vam sibe?
Ved kazdy si moze robit co chce a nechapem preco si navzajom vadite, ved miesta je na vode dost.

Nie som si isty co vam vlastne vadi.

OLYMPIZMUS? OK, tak ho nepozerajte, ale myslim si ze je to jeden z najznamejsich a najvacsich pocinov ludstva v mierovej dobe.

JACHTING? Vsak ho nerobte, ked vam nesedi. Ale je to jeden z najuspesnejsich a najvacsich sportov na svete a organizovane slavi 100 rokov fungovania - to znamena , ze je aj dost formalizovany.. ale aj "demokraticky". 

WINDSURFING na Olympiade? alebo RSX na mieste WS na olympiade? Myslim, ze sme sa malo snazili, ked sme chceli presadit nieco ine. Bol na to vymysleny a volbou odsuhlaseny proces, do ktoreho sme mohli vstupovat ako krajina. A s plnym porozumenim, ze vacsina rozhodne a budeme sa musiet prisposobit, co sa aj stalo. Preco by nas niekto mal akceptovat, ked si piskame na nasej stranke, ktora je zo svetoveho pohladu urcite nepatrna.

No a nasa nechut riesit doma veci organizacne a s prepacenim demokraticky - teda hlasovanim - sa spaja aj s nasou neschopnostou zorganizovat preteky napr vo FW - pokial viem v poslednych dvoch rokoch bola trieda vypisana na kazdom SP a nikto sa jej nezucastnil a nikto (ziaden oddiel) okrem ATU KE nebol ochotny a nepodal navrh na organizovanie preteku. Skusili ste niekedy organizovat preteky na SVK urovni tak, ze ked fuka, tak sa zideme? to sa da iba na regionalnej urovni, zial. Na vyssej to nie je az take jednoduche, napr. preto, ze Statna plavena sprava schvaluje organizovane akcie na vode, predpisuje pocty zachrannych clnov, musi sa najst rozhodca,ktory to odpiska a vyhodnoti a nejaky sponzor, ktory to cele zaplati....

VIem, ze nas, volnomyslienkarov, moze cela tato civilzacna a vacsinova strategia ubijat a nezaujimat, ale nie som si isty, ze ju v realnom case - v obdobi nasho aktivneho zivota - vieme zmenit.

Tak sa aspon nehadajte, ze kto je vacsi debil, lebo ma ine nadobicko, vlasy, alebo hocico.

Dusan Vanicky

PS Valna hromada slovenskych organizovanych surfistov sa odohrava pravidlene pocas Majstrovstiev Slovenska - tie sa daju najst v terminovom kalendari sa sailing.sk. Tam je mozne volbou volit jej sefa, a ukladat mu povinosti atd...

PS2 IWA . International windsurfing association si kladie za ulohu zjednocovat a napomahat rozvoju sportu vo vsetkych jeho odnoziach, co sa mi zda, ze aj uspesne robi. Ak chcete nieco ovplyvnovat, tade vedie cesta..

flyin_Slovak flyin_Slovak   14.02.2008 o 20:39

Tak do tej debaty mate konecne aj nazor niekoho kto v olympijskej triede preteka. Debatovat na temu detinskosti nema asi zmysel.

Pato (SVK-1)

Štulo Štulo   14.02.2008 o 08:35

Detinské osobné invektívy síce na seba nechali dlho čakať, ale nakoniec predsa len prišli!
A "lietajúci slovák" ty to nemusíš brať až tak osobne.
My tu len debatíme o olympijskej triede ako takej a nie o olympijskej triede ako Pato Pollák.

flyin_Slovak flyin_Slovak   13.02.2008 o 21:54

Egos – Na vode si ziadny olympisjky surf nikdy nevidel lebo si na poriadnej vode zatial este mozno ani nesurfoval. Olympisjky windsurfing ma len vo svetovom pohari cez 200 pretekarov a to body ziskava priemerne len 60percent zucastnenych. Na MS ma kazda krajina 1 miesto, inak sa musis kvalifikovat a to nas startuje 120. Ukaz mi nejaku triedu ktora ma podobne kvalitne startove pole.

Brano Divinec (aby bolo jasne kto sa za pseudonymom SVK schovava)

Proti tzv. malym doskam absolutne nic nemam a rad si zajazdim pokial su na to podmienky na comkolvek. Jazdil som uz na windglidroch, lechneroch, raceboardoch, formuliach, slalomoch, wavoch, freeridoch aj na hajzlovych dverach zajazdim ked v nich bude plutvicka a kolajnica). Hlavne ze to bude zabava. Ale ked citam tieto tvoje bludy o olympijskom windsurfingu je mi jasne ze nemas predstavu o com olympijsky windsurfng resp windsurfing je.
Za prve je to sport kde si vseti mozu robit to co chcu. Mne nevadi ze niekto robi formulu, slalom,speed, freestyle, alebo plave s vercajkom na Kanaha beach. To je jeho vec a ak ho to tesi nech to robi dalej a nech mu zdravie sluzi.
“Vykopavkovu” spiatocnicku olympijsku triedu NP RS:X o ktorej pred styrmi rokmi (kedy vznikla a navrhovali ju ludia ktory navrhuju aj vase kratke dosky) vsetci tebe podobny formulisti ospevovali ako o triedu ktora je po p.c. a zakruti krkom vsetkym ultralightom z Mistralu. Na MS ktore boli mimochodom na Novom Zelande nie v Australii (treba byt menej povrchny) su vpredu rovnaky ludia ako boli na Mistraloch (cest vynimkam) a ktory medzitym na sebe popracovali a zosilneli pribrali par kil svalov. Steve Allen (ktory je mimochodom vynikajuci pretekar, pohodovy clovek a na rozdiel od nas ozajstny profik) prisiel na MS v tichosti maval plachtou kolko sa dalo a kolko vladal ako vsetci ostatni . Vacsina rozjazd bola vo vetre kedy sa jazdilo v sklze a aj napriek tomu obsadil 48. miesto a ziskal kvalifikacnu miestenku pre Australiu na OH. A pre tych ktory nevedia, je Steve majster sveta Formule windsurfing a clovek ktory valcuje konkurenciu na pretekoch FW so zeleznou pravidelnostou. Tento fakt asi nieco hovori o kvalite startoveho pola, ktore sa stretlo na NZL. Za moje 63 sa absolutne nehanbim a konieckoncou som tiez majster sveta z raceboardu. Aj keby som bol jazdil ako boh bol by som mozno o 20 alebo 30 miest vyssie. Ale to je sport.
Apropo pumpovania: to je provolone vo vsetkych windsurfingovych triedach a pokial by bola olympijska formula (comu velmi neverim) pumpovalo by sa aj z 12 metrovymi plachtami. Olympijsky windsurfing je vrcholovy sport. Podla meritka ze to je p.c.ovina lebo sa pritom clovek spoti su potom vsetky olympijske sporty uplne zle a treba zrusit celu olympiadu . Viem si predstavit aj lepsi olympijsky monotyp ako RS:X ale nebudem donekonecna plakat ze nezvolili surf aky som si presne ja zelal, ale budem radsej surfovat. Na to pochopit suvislosti preco musi byt olympijsky surf monotyp preco z plutvou a preco sa nemeni kazde 3 mesiace treba pochopit sirsie suvislosti o pripravnych triedach pre vychovu mladeze a mnohe ine veci, ktore u nas neexistuju o ktorych by sa dal iste napisat cely clanok.
Je zbytocne to ale roztahovat. Nie vsetky rozjazdy v olympijskej triede sa jazdia v „bezvetri“. My sme aspon na vode zatial co ty a tebe podobny “hardcorovy windsurfisti “ podrazdene reaguju na olympijsky windsurfing. Je zaujimave ze 99 percent z vas "coolovych surfistov" su windsurfisti ktory v nasom sporte malo dokazali a povacsinou sa o vela ani nepokusili. Jediny tvoj uspech je ze si ukradol moje cislo plachty lebo Brano Divinec musi byt cislo jedna a nevadi ze uz s tym cislom niekto 10 rokov jazdi.Vies co, daj si na plachtu SVK 0 je to menej ako 1 a presne to vystihuje to co si vo windsurfingu dokazal.

PATO (SVK-1)

dudy dudy   23.01.2008 o 22:51

http://www.internationalwindsurfing.com/files/usercontent/pages/Presidents_letter_2008.pdf

...myslim ze sa to do tejto diskusie hodi. zrejme tomu treba kus casu, aby sa ukazalo ze kam to speje na OH- teda kazdy uz aj tak pochopil ze formula je buducnost. Akurat ze vsetci sa tam stale vyhovaraju ze sa to nesmie za 4 roky zmenit- preto musia vymysliet neco, co je blbost uz pri vyrobe... motivaciou pre vsetkych co sa handrkuju s krucifiksami je vidina olympijskych hier, sak kto by tam nexcel. principom by teda malo byt podat tam co najlepsi vykon!!! pokial viem tak v bezvetri je aj ten Mistral rychlejsi... no a na formulu sa to nechyta. vsetko je teda v prospech Formuli- no jedine ze by im tam nefukalo vobec, to mozu ist neco odbehnut ked uz tam budu(pumpovanie aj tak len o kondicke!!!)...

...nezostava nic ine len dufat, ze sa tam uvedomia a stvoria dake kriteria, ktore na OH budu reprezentovat nas sport.

SVK SVK   18.01.2008 o 19:29

Tak windsurfing by sa tie rozjazdy v bezvetri naozaj nemali volat. Ja ten olympijsky sport uz davno volam nowind-surfig... Ale aby som im neublizoval, niekedy jazdia naozaj aj vo vetre. Zial na olympiade v Pekingu vsak tomu tak asi nebude. Ozaj Pato je teraz na MS 65ty zo 112. Zatial to ma na kvalifikaciu. Myslim, ze sa kvalifikuje spolu 34 krajin, Pato sa tam dostane z 31. alebo 32. miesta. Za nim sa este bude kvalifikovat estonec a LTU. na venezuelcana sa uz neujde.

Štulo Štulo   18.01.2008 o 18:05

Dobre hovoríš, zrozumiteľne. Môj osobný názor je že ak windsurfing na olympiáde, tak len ako ukážkový šport. Ale nie na hambu predvádzať toto Oné. Keby si aj na jazierku pri fukároch rozdali frístajlík s tým by som sa vedel stotožniť(hoci freestylu neholdujem). Ešte ma napadla možnosť že by sa to nevolalo windsurfing ale napr. jachting, trieda ručná plachta.
A čo sa týka týchto stránok, tie si tvoríme my sami. Mńa konkrétne oveľa viac zaujíma ako chlapi pojazdili na Heli a čo tam zažili. To sú ľudia šport a atmosféra ktorú poznám, miesta ktoré navštevujem. A asi aj väčšina tukaj.
S pozdravom "varúúj dušu na doline!" štulo

SVK SVK   16.01.2008 o 01:46

Chalani, cely ten olympijsky windsurfing je podvod na ludoch. Kto to kedy videl v jakom sporte (ani olympijskom), ze by niekto musel jazdit na vyrobku od konkretneho vyrobcu. Napriklad, ze by tenisti mohli pouzivat iba tenisove rakety HEAD. Ved je to totalna p.c.vina. Ani ostatne olympijske jachtarske sporty to takto nemaju. Je nejaky premeravak a do neho sa musia zmestit. A kto to vyrobi? Nech si to hoci zmydlia v garazi. Ale aby som ja musel ist do NP a tam to kupit? Tak to je silne podplacanie. No a najskor podplatil Osterman, po nom Lechner. dalej Mistral a naposledy NP. Fuj. Sabla. A takisto tie primitivne pravidla MOV. Rozjazda bude v stredu o 11:00. Co je to za blbost? Rozjazda je vtedy, ked fuka. Lenze divaci, media,... zase sa len predavaju cele olympijske hry. A sportovci su ako opice. Robia, co im kazu. Postav sa pred ludi a pretekaj aj ked nefuka. Mozes veslovat plachtou. No a najdu sa az taki sutazivi, ze ten odpor v sebe zlomia a robia to, co uz z WS davno nema nic spolocne. Kvoli svojmu image, kvoli peniazom a kvoli comueste, neviem. Aj PAto. Neverim, ze ho uspokojuje pumpovanie. Ale robi to. Preco? Neviem, je to jeho vec. Ja by som to nerobil ani za zlate prasa. Aby sa na mne niekto zabaval, ako tam kyvem plachtov v bezvetri, ako .huj. Navyse ma to nebavi. Keby ma bavilo veslovanie, dal by som sa na veslovanie vo vode a nie na veslovanie vo vzduchu. Mistral podporoval pretekarov lahkych, nevyrastenych, deti. Idealna vaha pretekara bola okolo 65 kg. Co je to za chlapa? Ktora baba by takeho chcela? Ked som mal 70kg, vyzeral som ako z koncentraku. A o tychto miniludi sa starali oteckovia, ako aj o Pata, a podostavali do riadiacich sportovych funkcii. A tam stale su. Coze oni schvalia nejaku triedu, kde je idealna vaha sportovca normalnych 85-90kg, ked ich deticky sa neprehupnu cez 70? Takze po takychto vplyvoch a po vplyvoch, ako lobing NP sa schvaluju take p.c.viny, ako je teraz krucifix (RS-X). Ved schvalili lodnu triedu, ktora sa dovtedy nikdy nejazdila, neodjazdil sa v nej ziaden zavod, nikto na tom nestal. A ani prve dva roky sa vlastne nejazdilo, lebo to nikto nemal, nikde to nebolo vyrobene. Co za chory mozog? Nie je pravda, ze by sa musel jazdit stary monotyp. Zmestit sa do premeravaku mozu byt velmi jednoduche veci, napriklad doska nesmie byt sirsia ako meter, nesmie byt plutva, flosna najviac 70cisel a plachta max. 12,5 stvorcov. A musi byt seriova produkcia vsetkeho s minimalne stanovenym vyrobenym mnozstvom, nesmu byt prototypy. Co by sa to nedalo? Keby niekto chcel. Lyziari presli rychlo z klasiky na karwing, tam ziadne taketo stupidne obmedzenia neboli. Keby vsak niekto chcel. Ale funkcionary svojich minideticiek nic taketo neschvalia, najma ak im pomoze lobista typu mistral, NP... a ak k tomu pridam, ze organizator sa chce predat, tak nuti pretekarov, aby jazdili v bezvetri, pred operou v Sydny.... hrozne. Daleko od sportu WS. Jediny sposob, ako proti tomu bojovat je, aby to pretekari sabotovali a na taketo monstra, ako je krucifix sa nepostavili. Ale vzdy sa najde nejaky horlivy Pato, ktory potom pojde na sutaz, hoci aj sam a stane sa z neho majster sveta. Nechcel som sa dotknut Pata, ked to nebude Pato, bude to Mato (a zase som nemal na mysli Laposka:))  ), to je jedno kto, vzdy sa niekto najde. Lebo ludia su taki. Teraz sa jazdi MS krucifixa v Australii. PAto ma poslednu moznost kvalifikovat sa na olympiadu. Po sietich rozjazdach je okolo 60tky. Neviem to vyhodnotit, ci mu to staci. Vzdy, ked je nieco vo svete zaujimave, ako napriklad tento zavod, sa tato nasa slovenska stranka tomu absolutne nevenuje. To ma vzdy trosku rozmrzi, lebo info o tom, ako bol niekto na Heli tam standardne je, ale nominacny zavod naseho olympionika sa tam nikdy nenajde. Tak sem ani moc nechodim:(

Wsurfer Wsurfer   27.10.2007 o 13:59

Stulo nezufaj, treba sa temami nechat inspirovat zahranicnymi forami. Ja chodim na forum Boards, ale da sa aj starboard forum, daily-dose, surf ai. Clovek by neveril cim vsetkym sa dokazu ludia zaoberat. Naviac tieto fora su neporovnatelne vyspelejsie co sa tem, techniky a vsetkeho ostatneho tyka.

Štulo Štulo   27.10.2007 o 09:28

No, a je to v riti, téma je mŕtva! Wsurfer to vysvetlil logicky a zrozumiteľne. Neostal žiadny priestor na zvady, škriepky a hádky.
Čo len budeme robiť? Zlaté "pletivo"!

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou