PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Sklz

» Návrat na prehľad tém

» Pedro35   
Pedro35
07.06.2010 21:51:52
Sklz

chlapi, pri akom vetre a plachte a hmotnosti vás už ťahá do sklzu. Bol som na Neusiedleri bolo cca 5,8m/s//7,3m2//94kg a nič

» Pridaj príspevok k téme

Pedro35 Pedro35   13.06.2010 o 13:33

RE: Sklz

to: i-riki
dík, tiež vyčerpávajúce

sa mi podarilo vo štvrtok na Neusiedleri chytiť lepší vietor , krásne to jazdilo sklzom, len keď som spodny lem plachty priklápal ku plaváku (zatváral plachtu?) aby som sa dostal telom čo najviac mimo dosky, začalo ma stáčať proti vetru. Viete mi poradiť ako tomu predísť?

i-Riki i-Riki   08.06.2010 o 10:55

mam 100Kg sklz na
7,2m a 127l pri +8m/s
5,8 a 100l pri +11m/s,
5m a 100l pri +13m/s,
5m a 87l pri +15ms,
4,2m a 87l pri +17m/s

Pedro35 Pedro35   08.06.2010 o 08:33

to: Slavmiro
ďakujem, super si mi to objasnil.
Jazdím na 147 lit. doske staršieho formátu. Minulý rok som sklzoval na Brači s 6,4 plachtou, vietor byl silnejší. Tak som si kúpil 7,2 NS X- Type nech ma vláči aj tu, no ale bol som prekvapený, čakal som, že bude ťahať aj pri 5,8 metrovom vetre. Vraj ťah plachty rastie kvadraticky plochou (možno sa mýlim). Takže asi tá krčmička bude pri takomto vetre správna voľba

to:igji
tam sa tiež občas dobre (s)kĺže

igji igji   08.06.2010 o 08:03

...hmm, mňa pri takom vetre ťahá do krčmy ...

Slavmiro Slavmiro   07.06.2010 o 23:50

hmm, zalezi aj od vytlaku a tvaru dosky a zrucnosti ridera. Pred sklzom je rozbeh vo vytlacnom rezime, ak je plavak moc zanoreny (az cez palubu), ma vyzsi hydrodynamicky odpor ako plavak s nominalne vacsim objemom, ktory plave zanoreny dajme tomu do polovice svojho boku. Neviem ci pises 5cela8 alebo 5 az 8 m/s. Mam 80kg, na 105L doske klzem s 7.0qm od cca 7 m/s, ale nestabilne. Od 8 m/s je to uz tutovka. Dalsi faktor je hladina, vacsie vlnenie brzi viac ako hladky speed. Zalezi aj od vykonnosti plachty, vo vseobecnosti 7-8 spirova plachta pri udavanej velkosti taha lepsie do sklzu ako 5-6 spirova. Vek matrosu hra dalsiu ulohu, plavaky a plachty sucasnej konstrukcie su zvycajne vykonnejsie ako 15 rocne modely.. A to mozno najpodstatnejsie, je zrucnost a kondicka jazdca. V hranicnych situaciach sa da pomoct pripumpovanim a kratkou jazdou na zadobocak.. Ono ci je alebo nie je nieco v poriadku treba vypozorovat priamo na vode tam. Ak jazdci podobnej vybavy (qm/L)a postavy (kg) klzu a ty nie, tak je nieco v neporiadku. Tu mozme len polemizovat ako by to bolo keby.. Celkovo 94kg v kombinacii 7.3qm a s vetrom o sile 5.8 m/s nie je na sklz. Pri 8 m/s by sa na spravnej doske a vykonnej plachte malo dat povozit v sklze..

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou