Diskusia - WINDSURF - Aku plachtu?
» Sato
02.08.2010 13:40:18 |
Aku plachtu? Ahojte. Zacal som s oprasovanim mojich vedomosti windsurfingu tento rok. Ca 12 rokov som vobec nejazdil. Takze v novom hardvere sa vobec nevyznam. Teraz jazdim na starsej doske Fanatic X-ray 170, obj. 155 L. Plachtu mam Arrows 6,1 m2. To je plachta sa kembrami, moze mat viac ako 5 rokov. Rovnovahu ako tak zvladam, aj jazdu v trapeze - ale do plachty este zvyknem nalozit, ak nezvladnem silnejisi poryv vetra. Jazdim hlavne na SK, teda Orava a Mara. Vietor tu nie je nic moc, preto si myslim, ze 6,1 m2 je dost malo na tieto vodne plochy - pri standardnom vetre okolo 20-30 km/h. Tym padom je tazko sa s niecim takym dostat do sklzu a skusat dalsie veci. Alebo sa mylim? Aku plachtu by ste mi odporucili? Dik za info.
|
Wsurfer
03.08.2010 o 12:37 |
RE: Aku plachtu? no neviem, Arrows na trhu nie je uz par rokov, takze ten odhad bude mozno nespravny a plachta je asi starsia ako 5 rokov. Co sa vyuzitia 6 m plachty tyka, na spodnom limite 5,5 m/s co je cca tych 20 km/h sa s tym do sklzu urcite nedostanes, pri tych 8-9 m/s skor ale poryvy vetra by museli byt vyssie a 8 m/s (ca 30 km/h) by musel byt stabilny priemer
|
Sato
03.08.2010 o 10:26 |
RE: Aku plachtu? Vdaka chlapi!
|
Pablo
03.08.2010 o 10:22 |
RE: Aku plachtu? Ano, takze predsa - tie vydlicky su kambre. Cize 6,1 s kambrami (t.j. plachta by mala mat ''brucho'' a dobre chytat vietor) a 80kg by malo byt v pohode. Na ucenie halz a podobnych veci by som mozno dokupil este 5m2 ak prifukne vietor. Idealne by si mohol pouzivat ten isty stazen na obidve plachty, ak mas aspon 30cm predlzovak. A rahno dtto - takze ziadne velke vydavky; len za plachtu. Spociatku mozno so 6,1 do sklzu nepojdes tak casto, ale je to o zdokonalovani techniky (nauc sa ''pumpovat'' plachtu) a zaobides sa aj bez vacsej plachty. Pre istotu sa este porad s chalanmi, ktori tie reviri jazdia - ja sa bavim o podmienkach, ktore su na Dunaji a na Neusiedle see P.S. Laminatovy stazen zahod :)
|
mafo
03.08.2010 o 08:42 |
RE: Aku plachtu? Pokial Sato nebudes menit plavak za mensi.Tak na dane podmienky niaku freeridovu 7m az 7,5m plachtu ideal bez cambrov.Tak aby ta ked budes vediet aj v slabom vetre vytiahla na plavak-vodny start.Alebo pozry co jazdia miestny surfery jake veci v danych podmienkach.
|
Sato
02.08.2010 o 21:40 |
RE: Aku plachtu? Dik za reakciu. Tato plachta ma spiri a na konci pri stazni take vidlicky. Takze petlacit ich po obratke naopak pri slabom vetre je celkom fuska. Mam 80 kg bez matrosu. Teraz mam laminatovy stazen, nezda sa mi, ze by som sa nejako narobil.
|
Pablo
02.08.2010 o 16:44 |
RE: Aku plachtu? Na druhej strane, ako hovoris ''skusat dalsie veci'' s plachtami nad 7m2 je ovela narocnejsie - pokial nemas full carbon vybavu, tak sa nadries riadne. Pokial nemas viac ako 90kg, tak 6,1m2 by mala stacit v pohode. Snad ma nejaky lokal z Oravy alebo Mary doplni alebo opravi - to je moj nazor. P.S. A kembrami si nemyslel nahodou spiri? - 6,1 sa mi zda dost mala na kembrovu plachtu.
|
Pridaj diskusný príspevok k téme
Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou