PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Oplachtenie: na každú plachtu iný sťažeň?

» Návrat na prehľad tém

» Wsurfer   
Wsurfer
03.08.2010 14:27:39
Oplachtenie: na každú plachtu iný sťažeň?

Čo považujete za výhodnejšie, mať na každú plachtu iný sťažeň alebo mať jeden sťažeň podľa možnosti na väčšinu alebo aj všetky plachty? Iste, prvá možnosť je finančne náročnejšia ale, teda aspoň pre mňa, prináša výhodu že môžem mať narigovaných viac plachiet na brehu a podľa momentálnej situácie rýchlo vymeniť celé oplachtenie ihneď bez straty času a nemať potrebu kompletne oplachtenie rozobrať aby som mohol použiť väčšiu/menšiu plachtu na daný sťažeň pri zmenených podmienkach. Celkom by ma zaujímal názor ostatných.

» Pridaj príspevok k téme

Pablo Pablo   09.08.2010 o 12:03

RE: Oplachtenie: na každú plachtu iný sťažeň?

Cistic suhlasim - to co pises je ideal. Kedysi som mal na kazdu plachtu aj stazen a dokonca 2 rahna. Akurat, ze to boli 30 stazne a hlinikove rahna. Teraz mam full carbon rahno a stazne 90 resp. 75 ., hoci su iba 2. A dovolim si tvrdit, ze je to lepsie ako to, co som mal predtym. Jednoducho mat fullcarbonovu vybavu na kazdu plachtu stoji nekrestanske peniaze, takze kompromisom sa obcas nevyhnes a v tomto pripade si myslim, ze menej, ale kvalitnejsich staznov je lepsia varianta.

igji igji   06.08.2010 o 08:49

Ja v poslednej dobe dosť cítim, ak použijem iný sťažeň než optimálny, proste 4.2 mi lepšie padne do ruky v 370 ako so 400, ten mám pre 5.0. Pri 3.7 ešte nie som taký rozmaznaný, tak tam strčím čo je volné. Tak som si radšej kúpil dva 60perc. ako jeden 100perc. za tú istú cenu...

Wsurfer Wsurfer   04.08.2010 o 10:46

no, ešte nikdy som nemal viac ako dve plachty natiahnuté naraz. Ono je to vždy pri podmienkach na prelome jednej a druhej veľkosti, napr. 5 m2 a 6 m2. Nikdy nemám natiahnuté napr. 5 m2 a 8m2, to je príliš veľký rozdiel.

i-Riki i-Riki   03.08.2010 o 16:43

Cim viac plachiet mas narigovanych, tym menej jazdis. Je to overene, ja si radsej dam o kusok vacsiu plachtu.

Pablo Pablo   03.08.2010 o 15:27

Asi si to vystihol. Este doplnim kompromisne riesenie. 4 plachty a 2 resp. 3 stazne, pricom jeden stazen dokazes narigovat na dve plachty. Puristi ma sice asi teraz zdrbu, ale ide to v pohode aj ked ma plachta mensi resp.vacsi stazen ako je predpisany (specialne ked mas variotop). Ja mam 4,8 - 5,6 - 6,3 - 7,5 plachty a stazne 430(RDM) a 460. Pricom 430 mozem mat natiahnuty na 4,8 - 5,6 - 6,3 a 460 na 6,3 - 7,5. Tym padom mozem mat kombinaciu 5,6 a 6,3 resp. kombinaciu 6,3 a 7,5 narigovanu naraz a menit iba rahno, ktore mam len jedno. Tak. A teraz tomu nerozumie uz ani panboh.

Pridaj diskusný príspevok k téme

Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.

» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou