S.K.
25.10.2013 o 22:27
|
RE: Nové dizajny pri freeride doskách
Ahoj,
Rozdiel medzi modelom Firemove a Firestorm je práve to, čo som sa pokúsil popísať v článku.
Firestorm má znaky „staršej“ generácie, Firemove má všetky znaky novej genrácie freeride dosiek.
V shape je podstatný rozdiel v šírke, napr. pri 120 litrových doskách je Firestorm 72cm a Firemove 80cm široký. Tých 10 resp. 8cm je obrovský rozdiel.
Ďalší rozdiel je v hrúbke dosky, kým Firestorm odhadujem (výrobca neudáva a nemeral som to, ale malo by to +/- sedieť) na 13-13,5cm max. hrúbku, tak Firemove je určite tenší, max. hrúbka ca 11-11,5cm. Ak by si dosky položil vedľa seba, tak by si videl úplne iný shape hrany, Firestorm má samozrejme hranu „plnšiu“ a aj menej zaoblenú. Tiež „outline“ dosiek je iný, širšia doska Firemove je „gulatejšia“.
A Firemove má výraznejšie V dna.
Významnejšie než nejake technické odlišnosti pre Teba môžu byť rozdiely v jazdných vlastnostiach. Osobne som mal možnosť jazdiť len Firemove, preto vlastnosti Firestorm len odhadujem podľa podobných dosiek, na ktorých som mohol jazdiť osobne (Fanatic Shark, JP X.Cite, F2..), keďže je to ale doska veľmi široko rozšírenej triedy, tak si dovoľujem predpokladať s dosť vysokou presnosťou jej jazdné vlastnosti. Takže s touto výhradou možnej nepresnosti:
Širšia doska Firemove ide (pasívne) lepšie do sklzu, máš výhodu v slabšom vetre a môžeš použiť menšiu a/alebo menej profilovanú plachtu.
Doska s viac V-čkovým dnom (Firemove) je pokojnejšia v choppy podmienkach, aj napriek väčšej šírke je lepšie kontrolovateľná v hraničných podmienkach. Tomu pomáha aj to, že Firemove je užšia a stojíš nižšie.
Užšia hrana Firemove v priečnom reze a zaoblenejšia „outline“ ho výrazne zvýhodňujú pri carvingu, dosku ľahšie zatlačíš hranou do vody a udržíš na hrane v oblúku = veľká výhoda pre učenie sa halzy v sklze. Na Firemove máš väčšiu šancu halzu prekĺzať celú než na Firestorm, aj keď nemáš perfektnú techniku. Sama to však za Teba nespraví ani jedna
(pokrač. ďalej kvôli obmedz. rozsahu príspevku)
|